TROSTRUKI UBOJICA

Zavadlava doveli iz zatvora u Gospiću u Split: Na sudu samo šutio, slušao upute svog branitelja

Suđenje Filipu Zavadlavu (25) za trostruko ubojstvo u Splitu zakazano je za 12. i 13. kolovoza
Branko Šerić
 Hanza Media

Suđenje Filipu Zavadlavu (25) za trostruko ubojstvo koje se dogodilo u Splitu 11. siječnja zakazano je za 12. i 13. kolovoza. Odlučeno je tako na današnjem pripremnom ročištu koje je uz jake mjere osiguranje održano na splitskom Županijskom sudu, a na koje je Zavadlav dovezen iz zatvora u Gospiću gdje je trenutno iz sigurnosnih razloga smješten u istražnom zatvoru. Današnje ročište bilo je zatvoreno za javnost, vodila ga je sutkinja Višnja Strinić koja će i predsjedati sudskim vijećem, a nakratko je sina Filipa na sudski hodnik došao vidjeti i otac Ante.

Ovako, za naše prilike, brzi početak suđenja nakon pripremnog ročišta, usred godišnjih odmora pomalo je iznenađujuć, ali očito je sud odlučio da se u postupak krene što prije. Nakon ročišta koje je brzo završilo, Filipov branitelj, zagrebački odvjetnik Branko Šerić među ostalim je izjavio:

- Filip se osjeća dobro, pričao sam s njime prije ovog pripremnog ročišta. Bilo je jako važno da posluša moje instrukcije, sve se svodilo na to da zadrži mirnoću, da bude miran. On ima faze, bojao sam se da ja neću iskontrolirati, to ne bi bilo dobro ni za postupak, ni za njega. Popunio se, nije više ispijen i čisto dobro izgleda, rekao je Šerić.

Šerić je objasnio da su na pripremnom ročištu vidjeli optužnicu te da su očekivali da se Zavadlav izjasni o krivnji, što on nije htio napraviti.

- Jednostavno je odšutio. Državno odvjetništvo je priložilo čitav niz dokaza i svjedoke - objasnio je Šerić i rekao da želi da svi svjedoci budu pozvani i daju svoj iskaz.

- A posebno su mi zanimljivi vještaci, inzistirat ću da dođe cijeli tim, a ne samo jedan - rekao je odvjetnik i dodao kako je određena rasprava za 12. i 13. kolovoza što je, kako kaže, za njihove prilike, neobično brzo. Šerić je dodao kako će inzistirati da se na suđenju pojavi cijeli tim iz Psihijatrijske bolnice Vrapče koji je vještačio Filipa Zavadlava i koji je prema nalazu vještaka u vrijeme počinjenja djela bio bitno smanjeno ubrojiv, iako će obrana i dalje pokušati dokazati da Filip u vrijeme ubojstva nije mogao upravljati svojim postupcima. Tužitelji su predložili ispitivanje više od 20 svjedoka, a u spisu su i snimke kamera videonadzora koje praktički pokrivaju cijelo događanje. Hoće li suđenje biti zatvoreno za javnost kao i pripremno ročište znat će se tek kad krene suđenje, a nije isključeno da će branitelj Filipa Zavadlava tražiti isključenje javnosti sa suđenja.

Na pitanje o osiguranju izvan sudnice te očekuje li probleme i incidente tijekom suđenja, Šerić je rekao da se on osjeća sigurno i da je teško prognozirati.

- Vjerojatno postoje neki razlozi zbog kojih neki proces krije nešto iza. Nemam informacije, ali odgovarajuće tijelo i službe vjerojatno se ponašaju u skladu s informacijama koje prime - odgovorio je.

Rekao je kako on sam nije tražio osiguranje, ali da se pojavila potreba da i on bude pod nadzorom.

Zavadlava optužnica Županijskog državnog odvjetništva tereti da je 11. siječnja s 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana, Juricu Torlaka i Marina Ožića Paića. Prvu dvojicu je ubio dok su se nalazili na motoru u Šperunu, a trećeg, također na motoru, smaknuo je koju minutu kasnije u Varošu. Optužen je i da je pucajući po dvorišnim vratima kuće i pogodivši jedan automobil u kojem su bile tri osobe, ugrozio sigurnost ljudi, a kalašnjikov iz kojeg je pucao odbacio je u kontejner.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:04