HAKERSKI NAPAD

Zavodu za javno zdravstvo umalo ukrali par stotina tisuća kuna

 Getty Images

Internet bankarstvom s računa Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije napravljena je transakcija od nekoliko stotina tisuća kuna, a novac je bio uplaćen imenom i prezimenom na privatni račun u Njemačkoj.

Srećom, zaposlenici Zavoda brzo su reagirali i osujetili prijevaru, a sve se dogodilo pretprošlog ponedjeljka, piše ŠibenikIn .

- Sreća je što su u šibenskom Zavodu na kraju radnog vremena otkrli transakciju jer 24 sata je nekakav rok u kojem banka ipak može onemogućiti krađu. Hakeri nisu slučajno tu transakciju obavili točno u 15 sati, kad su očekivali da u Zavodu više nema nikoga – izjavio je ŠibenikInu stručnjak za financije.

U Šibeniku su se u zadnje vrijeme dogodila još dva slična slučaja, a policija je pokrenula istrage.

Inače, od početka ove godine hakeri su hrvatskim tvrtkama pokušali ukrasti čak 12 milijuna kuna.Većina pokušaja su završili neuspješno po njih, no dva milijuna su uspjeli ukrasti.

Rade tako da posebnim virusom zaraze računala klijenata i ukradenim podacima za pristup Internet bankarstvu prebace novac.

U opasnosti su uglavnom tvrtke i pravne osobe jer se koriste USB stickovima, dok se manji (privatni) korisnici koriste tokenima, što je hakerima teže "provaliti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 02:33