TRAGA SE ZA JOŠ TROJICOM

Zbog baklji uhićeni vaterpolist maneken i košarkaš koji je postao kickboksač

Tko su izgrednici sa stadiona u francuskom Saint-Etienneu
Jerko Kragić Marinić
 Paun Paunović / CROPIX

Novih uhićenja navijača za koje se sumnja da su sudjelovali u neredima na utakmici Hrvatska - Češka 16. lipnja u Saint Etienneu nije bilo od utorka do srijede u 13 sati, potvrdili su iz Ravnateljstva policije. Zasad ostaje brojka od 37 navijača koji su prepoznati kao izgrednici. Privedeno ih je 14, prijavljeno 13, pritvoreno je 10, a za trojicom se još traga, rekao je tehnički ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

Jedan od pritvorenih za sudjelovanje u navijačkim neredima je i Jerko Marinić Kragić, 25-godišnjak iz Splita, vaterpolist talijanskog Posillipa u koji je prešao iz splitskog Mornara Brodospasa. Igrao je za vaterpolo reprezentaciju nekoliko prijateljskih utakmica.

Hajdukovac sa Skalica

Navijač je Hajduka sa splitskih Skalica, kvarta blizu poljudskog stadiona, i redoviti je posjetitelj Hajdukovih utakmica, a često je odlazio i na gostovanja, družio se s navijačima. U vaterpolsku prvu momčad Brodospasa ušao je još sa 16 godina, nastupao je za sve hrvatske selekcije i osvojio juniorsku europsku broncu u Beogradu 2009., a sljedeće godine i svjetsko juniorsko zlato. Zajedno s košarkašicom Antonijom Mišurom 2013. godine bio je zaštitno lice omiškog proizvođača rublja Galeba. Ovisno o ishodu kaznenog postupka za nerede u Francuskoj, ako se nađe na listi prekršitelja zakona s obzirom na razmjenu podataka među državama članicama EU, Marinić Kragić mogao bi imati i problema pod pretpostavkom da bude osuđen; bit će obilježen kao osoba opasna za javni poredak jer ga se tereti za izazivanje nereda. Pitanje je kakve bi posljedice takva odluka, ako do nje dođe, mogla imati za njegovu sportsku karijeru.

Aleksandar Hin (27) iz Osijeka, koji je pritvoren u ponedjeljak, bivši je košarkaš. Tim sportom bavio se kao tinejdžer, no ubrzo je odustao i preorijentirao se prema borilačkim sportovima te se godinama rekreativno bavi kickboxingom. Kako smo neslužbeno doznali, navijač je Osijeka, ali nije dio jezgre Kohorte koja svoj klub prati na svim gostovanjima, već to čini samo povremeno. Policiji do ovih događaja u Francuskoj nije bio poznat. Nema iza sebe ni kaznenih djela ni prekršaja, a njegovi prijatelji, s kojima smo razgovarali uz uvjet da im ne navodimo imena, uvjereni su da je on kolateralna žrtva sukoba koji se na stadionu Geoffroy Guichard dogodio nakon prekida koji su huligani izazvali bacanjem baklji na travnjak.

Splet okolnosti

- Njegov je najveći problem, kao i još jednog našeg prijatelja kojeg se u prvim danima po Facebooku i portalima prozivalo da su izazvali nerede, u tome što su svog trećeg prijatelja branili od fizičkog napada. Nakon što je došlo do prekida, dio navijača s prepoznatljivim hrvatskim obilježjima napao je one koji na sebi nisu imali hrvatski dres, šal ili kapu. Među njima je bio i taj dečko, a kad su Aleksandar i taj drugi vidjeli da im je prijatelj napadnut, skočili su mu u zaštitu. Vjerujemo da će to potvrditi i snimke francuske policije te da će Aleksandar iz ovoga izaći nevin. Bio je to splet okolnosti u kojem su se oni ni krivi ni dužni našli usred košmara jer su se branili od napada. Nisu bacali baklje niti su započeli tučnjavu. Poznajem ga godinama, na neki način je uz nas i kickboxing odrastao i formirao se kao osoba. Dečko ima svoj posao i sigurno nije huligan - rekao nam je Aleksandrov prijatelj i dodao kako se nada da njegov uhićeni prijatelj neće biti “žrtveno janje u ovom lovu na vještice”. - On ni od koga i ni od čega nije bježao.

Novac za jamčevinu

- Bio je u Rijeci kad je čuo da su ga policajci tražili i otišao se prijaviti u tamošnju policijsku postaju. Mi sada skupljamo novac da platimo jamčevinu za njega i troškove odvjetnika jer smo uvjereni da je nevin - poručio je prijatelj uhićenog Osječanina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 06:34