ZAGREB

'ZBOG JEZIVIH SMS-ova DOBIO SAM PSIHOLOŠKU POMOĆ!' Bankar svjedočio na suđenju otmičaru Zagorčeva sina, otkriven i sadržaj opasnih Viber poruka

Matekoviću se sudi za slanje poruka svjedocima milijunske prijevare na štetu poslovnice Erste banke
Ivan Mateković
 Ranko Suvar / HANZA MEDIA

Svjedočenjem R. A., direktora jedne filijale Erste banke, te Valentina Živkovića, optuženog da je na prevarni način digao više od četiri milijuna kuna s računa Supersporta, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nastavljeno je suđenje Ivanu Ici Matekoviću (45), jednom od otmičara sina generala Vladimira Zagorca.

Poruke na viberu

Matekovića se tereti za kazneno djelo sprečavanja dokazivanja odnosno da je slanjem jezivih poruka preko Viber aplikacije bankarima, točnije svjedocima višemilijunske prevare, htio pomoći Živkoviću.

- Nije mi poznato ime Ivan Ico Mateković. Nisam čuo za njega. Ne poznajem ga osobno. Niti mi je itko u sudnici poznat – rekao je sutkinji riječki varilac Valentino Živković (34), osoba s podebljim kriminalnim. Inače, zbog prevare od četiri milijuna kuna pred istim sudom protiv Živkovića je podignuta optužnica, no ista još nije potvrđena jer je naloženo biometrijsko i grafološko vještačenje te se mora usporediti videosnimka s DVD snimkom s obzirom na to da Živković negira krivnju tvrdeći da nije bio u Zagrebu u inkriminiranom periodu. “Danas ideš u policiju na prepoznavanje... Znamo da si rekao policiji da možeš da prepoznaš čoveka, ali razmisli... prošlo je mnogo vremena i ne verujem da možeš da budeš sto posto siguran... A naravno, oni te ne mogu da zaštite od problema u životu.” Riječ je o poruci preko Vibera koju je sa srpskoga broja mobitela 1. lipnja 2017. godine primio R. A., direktor filijale Erste banke. Dvije minute poslije sličnu je upozoravajuću poruku na mobitel primila i J. K., zaposlenica iste banke. Osim rečenice da zasigurno ne može prepoznati počinitelja prijevare, u poruci je još stajalo: “Ne treba ti problema još ekstra u životu...

Zato ne prepoznaj nikoga ako nisi sigurna i zadrži ovaj razgovor za sebe”. To dvoje bankara su, zapravo, u ulozi svjedoka bili pozvani u zagrebačku policiju na prepoznavanje varalice koji je s bankovnog računa SuperSporta podigao više od četiri milijuna kuna a za kojeg su istražitelji posumnjali da je bio Živković glumeći s krivotvorenom osobnom iskaznicom, Marina J.

Na dan prepoznavanja, kad je primio poruku sa srpskoga broja, počele su mu se ruke tresti te je osjetio strah i ugrozu.

Prijavio nadređenom

- Prijavio sam to nadređenom, koji je pozvao šefa osiguranja pa je obaviještena policija. A na prepoznavanju osobu prepoznao nisam jer je prošlo dosta vremena. Nakon svega zatražio sam psihološku pomoć. Osobno nisam tražio progon niti sam si sam slao poruke koje su imale za cilj da me zatraše - opisao je direktor filijale R. A. koji zbog svega osjeća manjak sigurnosti.

Na upit Matekovićeva odvjetnika Milka Križanovića da li “osobu nije prepoznao jer je se nije sjećao ili zato što je bio uplašen primljenim SMS-ovima”, bankar je dodao da poruke upozorenja “nisu utjecale na (ne)prepoznavanje jer je osoba bila maskirana kapom i naočalama”. Služba organiziranog kriminaliteta otkrila je da su sporne poruke poslane s mobitela koji prema potrebi koristi Mateković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 06:41