OPASNA PASMINA

Zbog napada na dijete američki staford iz Josipdola stavljen je pod nadzor: nema znakove bjesnoće

Pas pasmine „američki staford“, iskočio je iz automobila svog vlasnika te napao sedmogodišnje dijete koje je bilo u pratnji oca
Ilustracija
 Enigma Images/Alamy/Alamy/Profimedia

Prvi od tri obavezna pregleda američkog staforda, koji je u petak u Josipdolu ugrizao i teško ozlijedio sedmogodišnje dijete, pokazao je da pas nema znakove bjesnoće, ali je pod nadzorom, saznaje Hina iz Veterinarske ambulante u Josipdolu

Veterinar Neven Polić rekao je da je psa pregledao, pomazio ga, a preglede je obavezan ponoviti za pet i za deset dana. To je, kaže, potrebno za slučaj da je pas zaražen bjesnoćom, jer bi u tom slučaju i dijete trebalo zaštitu. No, pas je cijepljen.

O svemu će biti izviještena epidemiološka služba u Zavodu za javno zdravstvo i nadležni liječnik, koji će odlučiti treba li dijete cijepiti.

“Iako američki staford spada u kategoriju posebno opasnih pasmina ovaj je pas normalan, prava 'dobrica' i čudno je da je reagirao na takav način da napadne dijete. To je tragedija, u svakom slučaju", ustvrdio je Polić.

Na pitanje kakve su uobičajene kazne u takvim slučajevima, budući da je danas policija najavila prijavu vlasnika psa nadležnom državnom odvjetništvu, Polić je odgovorio kako nije na njemu da određuje krivice i kazne, ali da je bilo primjera da je Županijska veterinarska inspekcija nalagala sterilizaciju psa.

“Nema potrebe da govorimo o usmrćenju, sterilizacija može smiriti hormone, dovesti do toga da se pas drži kuće i vlasnika, ali to govorim općenito. U konkretnom slučaju, na meni je samo da još za pet i deset dana vidim je li kod psa došlo do promjene ponašanja ili nije”, zaključio je Polić.

Policija je ranije izvijestila da je u petak u popodnevnim satima u Josipdolu, pas pasmine „američki staford“, iskočio iz automobila svog vlasnika te napao sedmogodišnje dijete koje je bilo u pratnji oca. Dijete je zadobilo teške tjelesne ozljede i zadržano je na bolničkom liječenju.

Policija provodi kriminalističko istraživanje, te će o utvrđenom izvijestiti nadležno državno odvjetništvo.

Bolnica u Ogulinu je potvrdila da je dječak stabilno, s težom ozljedom stražnjice i s lakšim ozljedama na prsištu i trbuhu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2023 11:17