STRAVA KOD BOSILJEVA

Zbog neoznačene ceste autom sletjeli u jezero: majka i sin poginuli, dvije osobe se spasile

Nesreća se dogodila zbog bizarnog razloga. Nakon što je lokalna prometnica potopljena punjenjem akumulacijskog jezera, nitko nije stavio oznake da ne vodi nikuda, odnosno da vodi direktno u jezero!
 Danijel Tuškan/CROPIX

BOSILJEVO - U strašnoj nesreći koja se u nedjelju u noći nešto poslije 1 sat zbog nečijeg nemara i neodgovornosti dogodila u selu Otok na Dobri, u slijetanju Mercedesa u nedavno stvoreno akumulacijsko jezero HE Lešće poginuli su majka i sin Slavka (70) i Rafael (25) Jurković iz Mostara, dok su se Dragica (43) i Robert (31), još dvoje Slavkine djece koji su se nalazili u vozilu uspjeli spasiti.

Obitelj Jurković se vraćala sa svadbene proslave u zaseoku Mateše, no vozili su usred noći i guste magle njima nepoznatim terenom ne skrećući s loklane ceste ni milimetra nadajući se da će se ubrzo domoći glavne prometnice.

Nisu ni slutili da ih cesta kojom voze vodi ravno u smrt, točnije u akumulacijsko jezero HE Lešće. Lokalna prometnica, koju je prije samo nekoliko godina kao perspektivni i značajnu premostila autocesta A1, ljetos je prilikom punjenja akumulacije potopljenja i više ne vodi nikuda. Nevjerojatna je ali i žalosna istina da nitko tu prometnicu nije zatvorio za promet, blokirao zaprekama niti obilježio prometnim znakovima.

Bilo je samo pitanje vremena kada će i tko stradati prvi. Igrom slučaja stradala je obitelj Jurković, no na isti je način putovanje mogao okončati i autobus sa 50 putnika jer vozaču ništa ne bi dalo naslutiti da će iza zavoja završiti ravno u jezeru koje je na tom dijelu duboko nekoliko desetaka metara.

- Svadba je bila u privatnoj kući u Matešama, sestrična mi se udavala. Moji su noćas išli od mladoženje i zbog magle su izgubili kolonu ispred sebe. Nisu znali gdje su, auto je vozila moja kćer Dragica, a voda se samo odjednom stvorila ispred njih. Nisu mogli ni sanjati da je tu jezero.

Bio sam tu prije, vozio tim krajem ali tada toga nije bilo. Kada su nam noćas javili da su upali u jezero mislio sam da su zglavili u blatu ili nekoj lokvi. A oni su se utopili. Policija mi je rekla da je auto izvučen sa dubine od tri metra - priča nam Ivan Jurković, suprug i otac preminulih, koji je sumorno nedjeljno jutro proveo na obali ukletog jezera suznog pogleda usmjerenog u točku gdje se spajaju cesta i jezero.

Stravičan događaj otkrio još jedan šokantan podatak - cesta u selu Otok na Dobri tek je jedna od dvadesetak prometnica koje nakon potapanja kanjona Dobre vode ravno u - jezero. Ni jedna od tih loklanih nerazvrstanih cesta, baš poput one u Otoku na Dobri nije zatvorena za promet ili obilježena signalizacijom, pa je ustvari cijelo područje oko akumulacije HE Lešće zona opasna po život pogotovo za brojne turiste koje je privlači nedavno stvoreno jezero.

Pitanje tko je za to odgovoran u nedjelju je ostalo bez odgovora. Općina Bosiljevo, na čijem se području nesreća dogodila, i HEP koji je bio investitor izgradnje HE Lešće lopticu odgovornosti prebacuju jedno drugom poput vrućeg krumpira.

- Radi se o lokalnoj nerazvrstanoj cesti koja je pod našom ingerencijom, ali smatram da je posao obilježavanja i upozoravanja kamo ona vodi trebao odraditi HEP, kao investitor HE Lešće - rekao nam je Josip Korenić, načelnik Općine Bosiljevo potvrdivši nam da uz jezero dugo oko 11 kilometara ima nekoliko desetaka sličnih nerazvrstanih cesta koje vode u jezero.

- Hidroelektrana Lešće je prije puštanja u probni rad imala sve potrebne dozvole tako da se to vjerojatno odnosi i na puteve, ako smo nadležni za njih. Po svemu sudeći, to je trebalo biti riješeno. Da li smo odgovorni, vidjet ćemo nakon policijske istrage - izjavio je glasnogovornik HEP-a Radomir Milišić.

Na pitanje da li je itko policiji dostavio informaciju da na području oko akumulacijskog jezera desetine neoznačenih cesta vode direktno u vodu, glasnogovornica PU karlovačke Tamara Grčić nije mogla odgovoriti, rekavši kako će više informacija o svim okolnostima imati narednih dana. -Mogu vam samo potvrditi da cesta kojom su unesrećeni sletjeli u jezero nije bila označena. Završetkom očevida na mjestu događaja ne prestaje istraga slučaja te će se utvrđivati i tko je za to bio odgovoran - rekla je glasnogovornica Grčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:21