OBUHVAĆENO PET OSOBA

Zbog protupravne gradnje podignute tri optužnice: Gradili na zaštićenoj obali, u Parku prirode Velebit...

Optužnice protiv ukupno pet osoba podigla su Općinska državna odvjetništva u Splitu i Zadru

Policijsko vozilo, Ilustrativna fotografija

 Srdjan Vrancic/Cropix

Čak tri optužnice zbog protupravne gradnje, kojima je obuhvaćeno ukupno pet osoba, podigla su Općinska državna odvjetništva u Splitu i Zadru.

Pa je tako 66-godišnji muškarac završio u optužnici splitskog tužiteljstva jer je od ožujka 2018. do listopada 2019. na području Splitsko-dalmatinske županije, kao izvođač i investitor postupio protivno odredbi članka 106. stavka 1. Zakona o gradnji.

Bez ishođenja građevinske dozvole na jednoj katastarskoj čestici izveo je radove izgradnje prijelaza preko potoka, odnosno armiranobetonsku ploču (dimenzija 8,30 x 2,2 metra, debljine 0,3 metra), sa zidom na jugu (dužine 1,2 metra, visine 0,8 metra, debljine 0,2 metra) te betonskim ogradnim zidom dužine 15 metara, visine 1,2 metar i debljine 0,2 metra.

Tužiteljstvo smatra da je bio svjestan kako bez valjane građevinske dozvole ne može pristupiti građenju građevine, znajući da se radovi izvode na zaštićenom obalnom području od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, kojem je taj status utvrđen odredbom članka 45. Zakona o prostornom uređenju i gradnji.

Isto tužiteljstvo pozabavilo se nakon provedenog istraživanja i trojicom muškaraca koji su, također kao investitori i izvođači, od listopada 2019. pa do 12. ožujka 2020. u dvorištu obiteljske kuće izvodili građevinske radove bez glavnog projekta i bez prethodnog odobrenja Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela.

Tereti ih se da su postupili protivno članku 61.b i članku 62. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i protivno članku 128. stavak 2. u svezi stavka 1. Zakona o gradnji odnosno da su bili svjesni da se kuća i pripadajuće dvorište nalaze unutar zaštićenog kulturnog dobra koje je rješenjem Ministarstva kulture 2005. upisano u Registar nepokretnih kulturnih dobara Republike Hrvatske, i na kojem su nonšalantno iskopali i betonirali bazen 7x4metra i dubine dva metra.

Protupravnu gradnju, pak, u naselju Veliko Rujno na posebnom zaštićenom području Parka prirode Velebit obuhvatili su optužnicom i tužitelji zadarskog Općinskog državnog odvjetništva. Pa se tako 59-godišnjaka tereti da je od 1. prosinca 2013. do 18. prosinca 2019. u naselju Veliko Rujno protivno odredbama čl. 1. Zakona o proglašenju planine Velebit parkom prirode, čl. 111. st. 1. toč. 1. Zakona o zaštiti prirode, te čl. 106. Zakona o gradnji, kao investitor bez građevinske dozvole izgradio devet građevina različitih tlocrtnih dimenzija.

Učinio je to, napominje tužiteljstvo, iako je bio svjestan da je Velebit od Senjske drage do Zrmanje s pripadajućim obalnim pojasom u ukupnoj površini od 200 000 ha proglašen parkom prirode, te da zaštićeni dijelovi prirode i park prirode spadaju u zaštićeno područje od državnog značaja i da se tu može graditi samo na osnovu pravomoćne građevinske dozvole.

- Navedeno protupravno građenje utvrđeno je inspekcijskim nadzorom građevinskog inspektora te je Državni inspektorat naredio okrivljeniku kao investitoru uklanjanje tih građevina - otkrivaju iz Državnog odvjetništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:43