MUČAN SLUČAJ

Zbog stravičnih seksualnih delikata podignuta optužnica protiv udomitelja troje djece iz zapadne Hrvatske

Njega se tereti da je bludničio nad djevojčicama, nju jer je za sve znala, ali ništa nije prijavila...

Ilustracija

 John Birdsall/Bsip/Profimedia

Kad je supružnicima M.V. i K.V. prije pet godina, na novih pet godina, obnovljena dozvola za obavljanje tradicionalnog udomiteljstva, točnije pružanja skrbi izvan vlastite obitelji za troje djece bez odgovarajuće skrbi u zapadnoj Hrvatskoj, nikome nije bilo ni u primisli da će ta dječica ozbiljno uprijeti prstom u bračni par. I to zbog stravičnih seksualnih delikata koja su se odvijala u njihovom domaćinstvu.

Istraga se zahuktala nakon inicijalnih saznanja ovog proljeća, ispitano je niz osoba, sudjelovalo je niz institucija počevši od nekoliko Centara za socijalnu skrb te škola te je u konačnici tužiteljstvo podignulo optužnicu protiv oboje udomitelja!

Prema prijavi, njega se tereti da je nad 13-godišnjom djevojčicom bludničio, točnije da je od 2020. do siječnja 2022. iskoristio okolnost da je udomitelj i pritom u zajedničkom domaćinstvu iskoristio seksualnu slobodu djeteta koje mu je povjereno na skrb. Ušuljao joj se u sobu dok je spavala te ju 20-ak minuta preko pidžame dirao po intimnim dijelovima tijela. Ni u ljetu 2022. joj nije dao mira te ju je, navodno, tražio i da ga masira dok ju je on usput, opet, dirao po tijelu.

Gnjusne epizode u udomiteljskoj obitelji odvijale su se i od 2015. do 2017. godine, kada je udomitelj drugu curicu bio razodjenuo te dirao po tijelu. Dječaka dvije godine starijeg od obje curice je, pak, učestalo tukao po glavi rukama. Šamarao ga je i vikao na njega. Navodno ga je stavljao i pod hladnu vodu te ga tjerao u kut da stoji mirno po tri sata.

Udomiteljica je, sudeći prema svemu, o tome svemu znala, ali nije reagirala, odnosno nije prijavila nadležnim tijelima. Njoj se, navodno, početkom ove godine požalila jedna od dvije djevojčice, danas 15-godišnjakinje, da ih je njezin suprug spolno zlostavljao. Opisane su joj i strahote koje su pritom proživjele, ali ništa nije učinila po tom pitanju jer je očito bila svjesna da zakon za navedena kaznena djela predviđa i po 10 godina zatvora.

U konačnici tužiteljstvo udomitelja tereti za dvije bludne radnje, za dvije spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina kao i za povredu djetetovih prava, dok se udomiteljica suočila s prijavom za neprijavljivanje kaznenog djela. Trenutno su im na snazi mjere opreza odnosno ne smiju se približiti na manje od 100 metara dječici o kojoj su skrbili godinama niti s njima kontaktirati.

Prokazani udomitelj negira krivnju od početka te ukazuje da je jedna curica popustila u školi i nanizala izostanke, a jedino što je priznao je da mu je supruga rekla da su joj se djevojčice požalile na njegovo ponašanje, ali da je to on odbacio s gnušanjem.

- Nikad to nisam napravio. Djeca se nikad nisu odvajala i uvijek su išli zajedno. Masirala me djeca jesu, ali kao neku obavezu da bi dobila psa. Nemoguće je biti u nečijoj sobi pola sata bez da to netko ne primijeti. Zidovi su tanki, sobe jedna pored druge i uvijek s otvorenim vratima – branio se istražiteljima optuženi udomitelj.

U jednoj od SMS poruka koju je jedna od curica poslala drugoj osobi direktno optužuje udomitelja da ju je "silovao, dirao po tijelu, a šta je tek radio sestri kad je imala šest godina pitaj boga... ja da trpim što živim s pedofilom u kući i šta je sve on radio i malom".

Tek treba vidjeti hoće li optužno vijeće optužnicu potvrditi, a ako im se dokaže krivnja sudskim putem prijeti im zatvor, pogotovo udomitelju, i to onaj višegodišnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 07:37