RATNI ZLOČIN

Zbog zlostavljanja civila u vukovarskom logoru ‘Velepromet‘ prijavljen pripadnik srpske paravojske

Osumnjičeni, tada 41-godišnjak, 1991. godine je u dvorištu poduzeća Velepromet teško fizički zlostavljao 35-godišnjaka i 56-godišnjaka

Ilustracija

 Matija Djanješić/Cropix

Zbog zlostavljanja dvojice zatočenika u logoru "Velepromet" u Vukovaru 1991., policija je kazneno prijavila 73-godišnjaka, tereteći ga da je kao pripadnik paravojne formacije pobunjenih Srba počinio ratni zločin protiv civila.

Krmininalistički istražitelji sumnjaju da je 73-godišnji hrvatski državljanin, koji je trenutno nedostupan hrvatskim pravodsudnim vlastima, ratni zločin počinio tijekom oružane agresije snaga JNA i srpskih paravojnih formacija na Hrvatsku u studenome 1991.

Osumnjičeni, tada 41-godišnjak, naoružan, kao pripadnik pobunjenih Srba iskoristio je okolnosti rata i privremenu okupaciju Vukovara te u dvorištu poduzeća Velepromet teško fizički zlostavljao 35-godišnjaka i 56-godišnjaka, utvridila je vukovarsko-srijemska policija.

Time je prekršio odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata te dopunskog protokola o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba.

Protiv osumnjičenog 73-godišnjaka podnesena je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 07:00