TROVANJE ZDRAVKA MARTINOVIĆA

'Zdravka mi nitko neće vratiti, a oni će opet slobodni hodati'

Iz Karlovačke pivovare, gdje je pokojni Zdravko Martinović proveo svoj cijeli radni vijek, Desanki se nitko nije javio niti obratio od njegove smrti
 Goran Mehkek/CROPIX

KARLOVAC - Sjetim ga se svakoga dana. Kada je sjedio tu za stolom i kada sam mu kuhala ručak. Što mi nedostaje? Sve mi nedostaje. Male stvari. Sada sam došla iz nabave, a da je on tu, bio bi to njegov posao. Bavim se svakodnevnim problemima, zajedno bi sve to lakše prošlo - rekla je jučer Desanka Martinović, udovica Zdravka Martinovića kojeg je ubio ugljični monoksid ispušten iz Karlovačke pivovare u potok Grabicu dok je šetao kuju Šeri.

Da je Karlovačka pivovara i njezinih petero direktora proglašeno odgovornim za smrt njezina supruga, doznala je od novinara Jutarnjeg. Osuđeni su na ukupno 14 i pol godina zatvora, a tvrtka mora platiti kaznu od tri milijuna kuna.

Na tri godine zatvora osuđeni su tehnički sirektor Gabor Ligeti, glavni inženjer Slaven Siladić, šefica Odjela za okoliš Zrinka Odrčić i direktorica proizvodnje Marija Tufeković, dok je šef proizvodnje fermentacije Marinko Kovačević dobio dvije i pol godine.

Bojala se zataškivanja

- Nije mi to olakšanje. Moga Zdravka nema, a ovi će izaći van - kaže Desanka Martinović i dodaje kako se pribojavala da će se sve zataškati.

- Ja sam sirotinja, obični građanin. Meni su htjeli lagati, ali vama novinarima nisu mogli. Hvala što ste bili uporni. Da vas nije bilo, oni bi sve to zbrisali. Novinari su u moju kuću uvijek dobrodošli - zaključila je Martinović.

- Evo, već me godinu dana uznemiravaju pozivima zbog neke zbrke s telefonskim brojevima. Moj Zdravko bi sve to riješio. Bila sam jutros na njegovu grobu. Na današnji dan, u petak prije tri godine, pao je u komu, a u ponedjeljak će godišnjica biti po datumu. Do kraja je od nas otišao 19. ožujka, na Josipovo. Teško je. Svašta čovjeku dođe na pamet, ali izdržavam radi djece. Ne mogu ih sad još i ja ostaviti. Moja Gordana će u svibnju opet postati mama, a ja još jednom baka - ispričala je Desanka.

Nije ju briga za kaznu

- Sjetim se i naše kujice Šeri. Odgajali smo je kao dijete. Evo, tu je njezin krevet, samo što na njemu sada spavaju mačke. Padala je nekoliko puta u nesvijest zbog tih ispusta - prisjeća se Desanka. Kao ni kazna za direktore, ništa joj ne znači ni kazna koju je sud odredio Karlovačkoj pivovari, kao niti eventualna odšeta koja bi joj mogla biti dosuđena. Iz Karlovačke pivovare, gdje je pokojni Zdravko proveo cijeli radni vijek, Desanki se nitko nije javio od njegove smrti.

Šefovi dobili minimalne kazne

Čelnike Karlovačke pivovare tužiteljstv je teretilo za djelo protiv opće sigurnosti kojim je prouzročena smrt jedne osobe. Za to je predviđena kazna od tri do deset godina zatvora. Četvero optuženih osuđeno je na najmanju kaznu, dok je Marinko Kovačević dobio 2,5 godine, što je kazna ispod zakonskog minimuma. ( M. Sm.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:50