BRANIT ĆE SE SA SLOBODE

ZDRAVKO MAMIĆ USKORO IZLAZI IZ REMETINCA Odbijena USKOK-ova žalba, smije na slobodu čim upiše hipoteku na kuću u Samoboru

Mamić može izaći čim se upiše hipoteka na ponuđenu nekretninu
 Drago Sopta / Cropix

NOVO 14:01 Mamićevi odvjetnici obavili su upis hipoteke na nekretninu. U 14 sati na sud bi trebao stići i Zdravko Mamić sa svojom obranom, gdje će dati obećanje kako neće ometati kazneni postupak, te će tijekom poslijepodneva biti pušten iz Remetinca.

------------------------------------

ZAGREB - Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u petak je odbacilo Uskokovu žalbu i potvrdilo da izvršni predsjednika Dinama Zdravko Mamić može izaći iz Remetinca nakon upisa založnog prava na jednu nekretninu i uplate nešto više od 6,3 milijuna kuna jamstva u gotovini.

Prema posljednjem prijedlogu što ga je sutkinja istrage Erna Dražančić prihvatila u ponedjeljak Mamić će se moći braniti sa slobode uz upis založnog prava na kuću u Samoboru koja je procijenjena na 7,63 milijuna kuna, dok će ostatak do 14 milijuna kuna, koliko mu je ranije određeno za izlazak iz Remetinca, uplatiti u gotovini.

Upravo zbog potrebe upisa hipoteke neizvjesno je hoće li Mamić već danas izići na slobodu.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić potvrdio je da je izvanraspravno vijeće odbacilo Uskokovu žalbu i potvrdilo raniju odluku sutkinje istrage.

To znači da Mamićevi odvjetnici sudu moraju donijeti dokaz da je na ponuđenu nekretninu upisano založno pravo te da je uplaćen ostatk jamčevine u novcu. Tek tada Mamić će biti pozvan na sud kako bi, prije izlaska iz Remetinca, sutkinji istrage obećao da će se na slobodi pridržavati mjera opreza, među kojima je i zabrana kontaktiranja sa svjedocima.

S obzirom da Mamiću 19. prosinca ističe ranije određeni istražni zatvor na sudu je za 14 sati zakazano i ročište na kojemu će sutkinja istrage odlučivati o njegovu produljenju.

Naime, čak i kada se okrivljenici uz jamčevinu brane sa slobode njima je formalno oddređđen istražni zatvor koji je zamijenjen jamstvom i oddređenim mjerama opreza.

Osim Mamića u Remetincu je u osumnjičeni poduzetnik Igor Krota koji jedini nije ponudio jamstvo za obranu sa slobode.

U četvrtak je iz Remetinca izašao i Mamićev sin Mario, nakon što je uplatio pet milijuna kuna jamstva. Preostalom pritvoreniku, poduzetniku Sandru Stipančiću također je omogućena obrana sa slobode uz jamčevinu od 4 milijuna kuna u nekretnini.

Peti osumnjičenik za izvlačenje novca iz Dinama, izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović, od početka istrage se brani sa slobode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:57