POTJERA U ZAGREBU

Zelena akcija: ‘Nezakonito ste upali u naše prostorije!‘; Policija: ‘Pa znate li koga smo tražili?!‘

Oko 17 sati u ponedjeljak u veži u Frankopanskoj ulici 1 policajci su uočili sumnjiv bicikl

Ilustracija, policija

 Tom King/alamy/alamy/profi/

Nakon što je Zelena akcija (ZA) optužila policiju da su u ponedjeljak policajci u civilu nezakonito ušli u njihovu prostoriju u Frankopanskoj ulici, u zagrebačkoj Policijskoj upravi su u izjavi za Hinu rekli da su ondje tragali za "fantomom s Trešnjevke", kojeg su u utorak i uhitili u blizini.

Predsjednik Zelene akcije Luka Tomac u srijedu je sazvao konferenciju za novinare na kojoj je rekao da su policajci u civilu nezakonito, bez identifikacije i naloga, ušli u jednu od njihovih prostorija tražeći "migrante i osobe slabijeg imovinskog stanja" te da je to nedopustivo i predstavlja grubo prekoračenje ovlasti policije pa će zatražiti istragu. Toj su udruzi potporu došle dati i predstavnice Centra za mirovne studije i Gonga.

Policija je još jutros, izvijestivši o tom slučaju, navela da su policajci 19. prosinca tijekom potrage za "fantomom s Trešnjevke" u jednoj veži u Frankopanskoj ulici uočili sumnjiv bicikl i muškarca koji je, vidjevši policajce, ustuknuo i zatvorio vrata odajući time dojam bijega.

U Policijskoj upravi zagrebačkoj za Hinu su popodne rekli da su policijski službenici Odjela za potrage u posljednjih šest dana intenzivno tragali za 41-godišnjakom, "fantomom" za kojeg su sumnjali da je počinio kaznena djela „neovlaštenoga slikovnog snimanja, teške krađe, krađe i nametljivog ponašanja“. Potraga je pokrenuta nakon što se nekoliko puta popeo na balkon stana 25-godišnjakinje na Črnomercu, odakle ju je snimao mobitelom, nakon čega bi pobjegao biciklom.

Policija se u potrazi za "fantomom s Trešnjevke" u ponedjeljak usredotočila na centar grada. Oko 17 sati u veži u Frankopanskoj ulici 1 policajci su uočili sumnjiv bicikl, zbog čega su pregledali dvorište na toj adresi.

Nije želio policiji odgovarati na pitanja o uočenome sumnjivom biciklu

Dok su pretraživali mračno dvorište, policajci su se mimoišli s muškarcem prema kojem nisu postupali jer su vidjeli da se ne radi o "fantomu", a nakon toga je iz prostora na istočnoj strani dvorišta izašao drugi muškarac koji je "odmah, čim ih je vidio, ustuknuo i zatvorio vrata odajući tako dojam bijega".

Zbog mraka i takve reakcije muškarca, policajci su posumnjali da se radi o "potraživanom muškarcu" te su zbog provjere i utvrđivanja njegovog identiteta pokucali na ta vrata. Kad je muškarac otvorio, odmah su utvrdili da se ne radi o "fantomu s Trešnjevke" te su se predstavili službenim značkama i iskaznicama, rekli su u PUZ-u.

Istaknuli su da im taj muškarac nije želio dati obavijesti i odgovarati na pitanja o uočenome sumnjivom biciklu.

"Postupanje policijskih službenika koji su ciljano tragali za osumnjičenim muškarcem tu je završilo da bi pri izlasku iz dvorišta zatekli redovnu policijsku patrolu koja je na isto mjesto događaja stigla zbog dojave da se u navedenom dvorištu nalaze nepoznate osobe, a ustvari se radilo o policijskim službenicima koji su provodili aktivnosti ciljane potrage", rečeno je u Policijskoj upravi.

Policija je nastavila potragu te ga je, nakon šestodnevne akcije, uhitila u utorak ujutro na raskrižju Ilice i Frankopanske uz uporabu sredstava prisile.

ZA: Schengen do Ilice

Predsjednik Zelene akcije Luka Tomac rekao je danas, među ostalim, kako je više od pet muškaraca u ponedjeljak oko 16 sati ušlo u njihovu prostoriju za popravljanje bicikla "tražeći migrante i osobe slabijeg imovinskog stanja" te da njihov kolega koji je bio tamo nije znao da su to kriminalistički policajci jer su bili u "debelim jaknama i izgledali su ozbiljno i tvrdo, a tako su i nastupili".

"Bili su bahati, derali se, nadglasavali ga i zastrašivali, a tek je naknadno, nakon što je kolega rekao da će zvati policiju, jedan od njih ovlaš izvadio značku i sakrio je", rekao je Tomac.

Potpredsjednica Akcije Marija Mileta rekla je da se "taj incident" dogodio u glavnom gradu Hrvatske, koji teži biti otvoren i promicati kulturu dobrodošlice, a "realnost je drugačija - imamo Schengen do Ilice".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:43