ODBIJENA ŽALBA

Željka Markić pravomoćno izgubila spor protiv novinarke Danke Derifaj, sud presudio: ‘Nije bilo klevete!‘

Povod tužbi bio je prilog u emisiji RTL Direkt

Željka Markić i Danka Derifaj

 Cropix/

Žalba Željke Markić, izvršne direktorice Udruge u ime obitelji, odbijena je kao neosnovana te je potvrđena prvostupanjska presuda Općinskog kaznenog suda koji je novinarku Danku Derifaj oslobodio optužbe za klevetu. Odluka je to drugostupanjskog zagrebačkog Županijskog suda koji je još odredio da Markić mora platiti 140 eura sudskih troškova te novinarki mora podmiriti troškove braniteljice.

Povod tužbi bio je prilog u emisiji RTL Direkt u kojoj je Derifaj iznijela tvrdnju "kada je netko protiv pobačaja onda je vrlo neobično da zarađuje od tableta koje sprječavaju začeće", a povod je bio "Hod za život" u čijoj je organizaciji Markić imala ključnu ulogu.

image

Željka Markić

Damjan Tadic/Cropix

Derifaj je, pripremajući prilog, obradila više članaka u kojima privatno društvo Željke Markić "SermonCRO" surađuje s proizvođačima kontracepcijskih sredstava, pa je smatrala da javnost treba znati da privatna tužiteljica, koja je javna osoba, zagovara jedan stav, a u poslovnim je odnosima s takvim trgovačkim društvima i da na tome zarađuje, što je smatrala licemjernim.

Drugostupanjski sud je zaključio, a imajući u vidu i to da je u navedenom prilogu novinarka dala priliku Markić da i ona iznese svoju stranu, zaključio da Derifaj "nije imala namjeru iznošenja neistinitih činjeničnih tvrdnji kako bi naštetila časti i ugledu tužiteljice, već o navedenoj temi, koja je od javnog interesa, iznijeti različite stavove i mišljenja pa ju je prvostupanjski sud pravilno oslobodio od optužbe".

"Prema mišljenju ovog drugostupanjskog suda, prvostupanjski je sud iskaze Markić i Derifaj pravilno analizirao i ocijenio, kako same za sebe, tako i u svezi sa svim provedenim dokazima i dao je pravilnu ocjenu svih iznesenih dokaza na temelju kojih je ispravno analizirao i utvrdio činjenično stanje", navodi se u zaključku odluke zagrebačkog Županijskog suda.

Stoga u prvostupanjskoj odluci nije našao bitne povrede odredbi kaznenog postupka, niti povrede zakona na štetu Željke Markić.

Nakon presude, na Facebooku se oglasila i novinarka Danka Derifaj,.

"Dobila sam Markićku! Drugostupanjski sud u ponovljenom postupku je potvrdio oslobađajuću presudu u moju korist. Nisam je klevetala nego radila svoj posao, pravomoćno je! Nakon sedam godina mrcvarenja, gotovo je. Kolegice i kolege, prenesite molim vas ovu informaciju. Jadranka Sloković me obranila i zaslužuje sve čestitke. Rado će dati izjavu", napisala je Derifaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 11:58