OBITELJSKA DRAMA

Žena iz okolice Zagreba optužila muža za seks bez pristanka. No, onda su vještaci sve pomno analizirali

Nisam kriv. Pola godine koje sam proveo u zatvoru bilo je izrazito teško. U tom periodu nisam čuo djecu, rekao je oslobođeni muškarac

Ilustracija

 John Birdsall/Bsip/Profimedia

Zbog dva kaznena djela protiv spolne slobode te za nasilje u obitelji koje je, prema optužbi, počinio nad sad već bivšom suprugom (37) u obiteljskoj kući na širem zagrebačkom području, na Županijskom sudu u Zagrebu nepravomoćno je oslobođen krivnje 47-godišnji muškarac.

- Nisam kriv. Jedva čekam da sve ovo okonča. Pola godine koje sam proveo u istražnom zatvoru bilo je izrazito teško. U tom periodu nisam čuo djecu, a znao sam za probleme kroz kontakte s odvjetnikom. Kad sam iz zatvora izašao, djeca su me pitala hoću li ih napustiti i naći nekog drugog. Prijava da sam silovatelj mi je otegotna stvar u društvu. Nadam se da će se situacija stabilizirati i da će djeca uspostaviti kontakt s majkom – rekao je, među ostalim, u svoju obranu optuženi 47-godišnjak, koji na drugom sudu također vodi sudsku bitku, ali za djecu.

Tijekom sudskog postupka saslušano je niz svjedoka, odnosno obitelji optuženog i oštećene kao i njihovi prijatelji, ali niti jedan od njih nije imao neposrednih saznanja o kaznenim djelima iz kraja siječnja, odnosno početka veljače 2020. godine u spavaćoj sobi optuženikove obiteljske kuće, u kojoj na jednoj etaži žive njegovi roditelji.

Optužnica 47-godišnjaka tereti da je neutvrđenog dana u obiteljskoj kući suprotno volji svoje supruge, koja je prethodno popila 10 mg Normabela, nad njom izvršio spolni odnos bez pristanka. O navedenom se ona povjerila drugim osobama, a tijekom sudskog postupka i dokaznog ročišta isplivalo je na površinu da je u inkriminirano vrijeme žrtva bila trudna s drugim muškarcem za kojeg je na sudu prvotno tvrdila da joj je samo prijatelj.

No, s njim je ipak ljubovala još od 2019. Kroz SMS poruke koje su optuženi i žrtva izmjenjivali, moglo se iščitati i da mu je ona SMS-om 19. veljače 2020. priopćila da ga ostavlja i želi razvod, a prijavu je protiv supruga podnijela šest dana kasnije. Njega je nedugo potom uhitila policija.

- Iskazi oštećene na raspravi i na dokaznom ročištu se razlikuju. Jednom je rekla da je oba puta popila Normabel od 10 mg, a onda da ga je popila jednom. Na upit koje su boje tablete bile, oštećena je rekla zelene. Na to je vještak analizirao navedeno i zaključio da je zelena tableta Normabela od 5mg, a ne 10mg te je ujedno otklonio mogućnost da se osoba, koja popije 5 mg, ne može obraniti od napada bilo kakve vrste jer ta količina djeluje tako da se anksiozna osoba dovede u normalno stanje. Inače, svjedokinja kod koje se oštećena sklonila rekla je da je Normabel oštećena pila povremeno kad bi osjetila pritisak u prsima, dok je druga rodica rekla da je žrtva konzumirala velike količine Normabela i da je radi toga bila zabrinuta – pojasnila je predsjednica sudskog vijeća, navodeći da je, prema mišljenju vještaka psihologa iz drugog parničnog postupka, oštećena "nezrela osoba, razdražljiva, narcisoidna, sklona ugađati sebi, nesklona priznati odgovornost za vlastito ponašanje..."

Obrazlažući dalje presudu, sutkinja je dodala da su izvedeni dokazi toliko kontradiktorni da nije bilo druge nego presuditi u korist okrivljenog.

- Da bi se okrivljenog proglasilo krivim, vijeće treba nedvojbeno utvrditi da se kazneno djelo dogodilo na način iz činjeničnog opisa koje se stavlja na teret. Ova odluka vijeća ne znači da se događaj iz optužnice nije dogodio, ali izostaju dokazi iz kojih bi takvo nešto proizašlo, a što je ona razina utvrđenja koju zakon traži kada se nekog proglasi krivim – zaključila je sutkinja. Na presudu tužiteljstvo ima pravo žalbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:58