NEVJEROJATNA ODLUKA

Žena koju je silovao bivši načelnik: ‘Smanjili su mu kaznu jer je branitelj? Time su zapravo osudili mene i moju djecu‘

Navodi kako je kroz čitavi postupak imala osjećaj da je ‘ona ta koja mora osvjetlati svoj obraz pred svojom okolinom‘

Željko Prigorac

 Robert Fajt/Cropix

Žrtva silovatelja, 57-godišnjeg bivšeg načelnika Lasinje Željka Prigorca, Snježana K.(37) razočarana je odlukom Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske, koji je Prigorcu umanjio dvogodišnju zatvorsku kaznu za šest mjeseci zbog njegovih odlikovanja u Domovinskom ratu.

S obitelji živi u Njemačkoj, u Lasinju navraća povremeno, te nam kaže kako se sa Prigorcem nakon suđenja nije vidjela.

No, mogla bi se opet vidjeti na sudskim hodnicima, kaže da će se boriti da bude kažnjen kako zaslužuje, pa makar morala ići na sud u Strasbourgu.

Mogućnost koja joj se pruža na hrvatskim sudovima svakako jest privatna parnica s odštetnim zahtjevom prema čovjeku koji ju je silovao.

- Nije Visoki kazneni sud donio presudu njemu, već je ovim činom osudio mene i moja tri sina, te tuđe sinove koji iz ovog postupka nisu naučili da je silovanje teško kazneno djelo i tuđe kćeri koje će u budućnosti ostati nezašićene ili neće prijavljivati ovakva djela - rekla nam je Snježana, koja smatra da su ovim oblaćeni svi ostali časni ljudi koji su sudjelovali u Domovinskom ratu.

Navodi kako je kroz čitavi postupak imala osjećaj da je "ona ta koja mora osvjetlati svoj obraz pred svojom okolinom, a trebalo je biti obrnuto, on je trebao biti taj koji se trebao osjećati loše".

Sa ovom sudskom odlukom, kaže, još uvijek joj je ostao takav loš osjećaj.

Podsjetimo, ona ne samo da je kazneno prijavila Željka Prigorca policiji, već nije htjela zaštitu suda da suđenje bude tajno, odnosno da javnost bude izuzeta iz postupka, već je svojim činom i javnim svjedočenjem, željela ponukati i druge žene žrtve seksualnog nasilja da prijavljuju svoje napadače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 19:56