UBIO JOJ DIJETE

Žena koju je sjekirom napao bivši partner više nije u životnoj opasnosti: ‘Bolje joj je...‘

Još uvijek je prerano govoriti o dugoročnom oporavku, rekao je za Jutarnji neurokirurg, dr. Marinović

Goran Knežević (G-L)

 Zeljko Puhovski/Cropix; Hanza Media; Screenshot/

Žena koju je u Zagrebu u srijedu navečer sjekirom teško ozlijedio njen bivši partner više nije u životnoj opasnosti, izvijestili su jutros zagrebački liječnici iz bolnice u Dubravi.

- Kod 41-godišnje pacijentice došlo je do djelomičnog poboljšanja zdravstvenog stanja, no još uvijek je prerano govoriti o dugoročnom oporavku. Ipak, u ovom trenu možemo kazati da je pacijentica stabilno i izvan životne opasnosti - izjavio je za Jutarnji list neurokirurg KB-a Dubrava primarijus Tonko Marinović.

Podsjetimo, nedužna djevojčica od godine i pol stradala je nakon što je Goran Knežević (43) sjekirom oko 20.30 sati nasrnuo na nju i njezinu majku, 42-godišnju D. P., u kući u zagrebačkom naselju Kozari putevi. Nakon što je sjekirom teško ozlijedio bivšu partnericu i njezinu 1,5 godišnju kći, Goran će nedugo zatim skončati pod kotačima kamiona na autocesti A3, nedaleko od Kosnice, pod koji se bacio, oduzevši si tako život. Djevojčica će također ubrzo podlijeći ozljedama, a liječnici iz KB-a Dubrava i dalje bore za život njezine majke.

Nasilje je prema riječima majke teško ozlijeđene žene počelo u srijedu već oko 14 sati. Rastrojeni Goran došao je na adresu svoje bivše partnerice te je započela svađa koja je potrajala satima.

image

Kuća u kojoj se dogodio zločin

Željko Puhovski/Cropix

- Došao je, vikao, svađali su se, ni sama ne znam oko čega. U nekom trenutku ona je njega izgurala iz kuće. On je negdje u dvorištu kuće našao sjekiru. Njome je razvalio vrata kako bi ušao. D. P. je u tom trenutku držala dijete u rukama. Zamahnuo je prema njoj, ali je zahvatio i dijete. Ona je pala u nesvijest, dijete na pod, a on je uzeo neki automobil i pobjegao. Uskoro je došla hitna pomoć, pokušavali su oživjeti dijete, no ono nije davalo nikakvog glasa, nije ni plakalo, ništa. Jednim kolima dijete je odvezeno u bolnicu Rebro, a drugim kolima majka u Dubravu. Nikada nisam vidjela da hitna tako brzo vozi - iskaz je (dostupan redakciji Jutarnjeg) koji je dala prijateljica žrtvine majke I., a koja je svjedočila stravičnom zločinu. Policija je pak rekla kako je prvi poziv zaprimila u 20.26 sati, a nazvala ih je upravo žrtva, odnosno D.P., prijavivši zlostavljanje najvjerojatnije alkoholiziranog bivšeg nevjenčanog supruga u dobi od 43 godine. Policija je odmah krenula na intervenciju na koju će stići, kako sami kažu, 9 minuta kasnije - pokazat će se prekasno. Dok je ophodnja bila na putu prema mjestu događaja, policija je u idućih 12 minuta zaprimila još nekoliko poziva, najvjerojatnije susjeda, u kojim im je javljeno o napadu sjekirom, a zatim i o prometnim nesrećama u kojima je sudjelovao počinitelj. Dolaskom na mjesto događaja, te zatekavši teško ozlijeđenu majku i kći, policajci su povezali kako se dojave o napadu sjekirom, te prometnim nesrećama odnose zapravo na isti događaj.

image

Ulica u kojoj se dogodio monstruozan napad

Zeljko Puhovski/Cropix

Naime, nakon što je sjekirom umlatio dijete i bivšu partnericu, Knežević se udaljio automobilom prema autocesti A3. Pritom je izazvao nekoliko manjih prometnih nesreća, udario u rubnik te sletio s ceste. Pješice je izašao iz automobila i otišao na cestu gdje ga je udario i na mjestu usmrtio kamion.

Kako doznajemo, samo nekoliko minuta prije nazvao je žrtvinog brata D. te mu je rekao što je napravio i najavio samoubojstvo.

Kako doznajemo u naselju, ubijeno dijete nije Goranovo, već je D. majka troje djece s troje partnera. Sjekira je zahvatila ono najmlađe, čiji se otac I. S. trenutno nalazi na radu u Njemačkoj te je obaviješten o smrti djeteta. Iako u naselju nitko ne želi pred kamere niti imenom ispričati što se dogodilo, doznajemo kako je Goran oduvijek bio problematičan te je često bio "po zatvorima".

image

Kuća u kojoj se dogodio zločin

Zeljko Puhovski/Cropix

- Navodno je robijao zbog krađa i nasilja, a bavio se preprodajom automobila u Belgiji i Austriji. Uoči ovog događaja, kažu, dvije je noći "bančio" u lokalnom kafiću, navodno je konzumirao i opojne tvari, te je u tom stanju započeo svoj krvavi pohod - govore nam susjedi.

Na izvanrednoj konferenciji za medije, zagrebačka policija je jučer potvrdila kako je obitelj bila u tretmanu Centra za socijalnu skrb, ali i da je zbog muškarčevog nasilničkoga ponašanja u više navrata intervenirala. "Postupali smo u tri navrata. Jednom zbog prekršaja zbog nasilja u obitelji, te su dva puta provedena kriminalistička istraživanja zbog povreda prava djeteta i prijetnje. Osumnjičenik je tada bio kazneno prijavljivan te predavan pritvorskom nadzorniku", rekli su iz policije pojašnjavajući kako tih prijava nije bilo unazad godinu i pol dana. "Zadnje mjere zabrane prilaska koje su mu bile određene prestale su u ožujku 2021." Budući da je on otac jednog od troje djece, imao pravo posjeta toj kući, temeljem sudske odluke.

O slučaju se jučer oglasila i državna tajnica u Ministarstvu obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić.

- Obitelj u kojoj je ubijeno dijete u Kozari putevima bila je u tretmanu Centra za socijalnu skrb te je pokrenut izvanredni upravni nadzor kako bi se utvrdile okolnosti nesreće. Riječ je o obitelji s troje malodobne djece, koja je bila u tretmanu Centra, te je odmah po saznanju o nesreći pokrenut izvanredni upravni nadzor - rekla je Mađerić uoči sjednice Vlade govoreći o zločinu.

image

Novinari pored kuće u kojoj se dogodila tragedija

Zeljko Puhovski/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:00