MAJKA TROJE DJECE

Žena s hit-snimke koja je otjerala pljačkaša: ‘Pogledala sam ga u oči i rekla - ne dam novac!‘

Razgovarali smo s trgovkinjom (46), majkom troje djece, čija je reakcija zabilježena na snimkama
Trgovina u kojoj se dogodio pokušaj pljačke
 Danijel Soldo/Cropix

Snimka neuspjelog razbojništva iz lokalne trgovine u Bukovlju nadomak Slavonskog Broda, na kojoj se vidi kako prodavačica odbija poslušati lopova dok joj prijeteći pištoljem naređuje da mu preda novac, užarila je medijsko nebo.

Lopova je svojom odlučnošću i neposluhom otjerala u noć praznih ruku pa potez hrabre 46-godišnje trgovkinje, majke troje djece, svakako zaslužuje biti ispričan. Potražili smo je kako bi se, nakon što su joj se donekle slegli dojmovi, čula njezina strana priče o jednominutnom razbojništvu koje joj se učinilo kao vječnost.

Istodobno dok razgovaramo, brodska policija izvješćuje kako su u policijsku postaju priveli muškarca kojeg povezuju sa zločinom. Dakle, samo 15 sati nakon što je posijao strah cijelim, inače, mirnim mjestašcem.

Utorak je navečer. Trgovkinja, radeći drugu smjeru, poslužuje kupce koji svako malo ulaze u trgovinu, a u kratkim pauzama iz skladišta unosi robu u prodajni prostor i slaže je po policama.

Oko 19.15 sati otvaraju se vrata. Ona prilazi blagajni i pozdravlja nepoznatu, maskiranu mušteriju.

image
Trgovina u kojoj se dogodio pokušaj pljačke
Danijel Soldo/Cropix

- Nakon što sam mu rekla "dobra večer", odmah je šutke izvadio pištolj i potom se izderao: "Daj mi lovu". Mislila sam da je šala pa sam se čak i nasmijala. Pogledala sam ga u oči i čekala neku reakciju. No, on je opet povikao: "Daj lovu, ovo nije zaje.......". Rekla sam mu: "Ne dam!" On je opet viknuo: "Daj lovu, vadi je". Ponovila sam mu da neću i pitala ga: "Tko ste? Što hoćete? Zvat ću policiju i šefa". Ponovno je tražio novac na što sam ja ponovila da mu novac ne dam. Okrenuo se i dok je odlazio van, poručio mi je: "Vidjet ćeš za ovo!" - prepričala je za Jutarnji svoju radnu večer iz noćne more 46-godišnja prodavačica iz brodskog kraja.

Dok je trajala pljačka, nije, dodaje, osjetila strah, ali kad je lopov otišao, prošle su joj stvari kroz glavu.

- Kad je otišao, krenula sam zaključati vrata jer sam strahovala da će se možda vratiti s pojačanjem. Upravo se tada s njim vani mimoišao susjed, ali kako je lopov normalno išetao iz trgovine, nije ništa posumnjao. Počeo je trčati tek nakon što je prešao cestu. Nazvala sam šefa koji mi je rekao da sam trebala dati novac i ne riskirati. Policija je brzo došla. Ovo je prvi ovakav događaj. Znala sam po novinama čitati o napadima na prodavačice, ali nikad nisam razmišljala što bih ja učinila da se nađem u takvoj situaciji. Osjećam se sigurno u svom selu - rekla nam je trgovkinja. Na upit je li odmah odlučila ne poslušati lopova ili je dvojila, kaže da su joj razne misli prolazile kroz glavu.

image
Trgovina u kojoj se dogodio pokušaj pljačke
Danijel Soldo/Cropix

- Pitala sam se koliko uopće novca imam u blagajni. Dal' da ga dam ili ne? Dal' da mu kažem da ga kamera snima? Gledala sam ga u oči, pa u vrh pištolja, pa opet u oči. Nije u redu na takav način plašiti ljude. Nitko to nije zaslužio. Svi se mi borimo da zaradimo za svoj kruh. Kažete mi da sam junakinja dana? Ne, ja sam samo majka, imam troje djece i svi su mi drugi na prvome mjestu, pa tako i tuđa imovina. Čuvam tuđe kao da je moje. Sebi sam na posljednjem mjestu, najmanje bitna - uvjereno kaže.

U odnosu na trenutak dok je bila meta pljačkaša, pitali smo je kakve reakcije u njoj pobuđuje snimka videonadzora koji je zabilježio razbojnički pohod i je li sada barem svjesna da je riskirala život.

- Nakon što sam odgledala snimku, moram reći da drugačije gledam na sve to. Možda ne bih postupila jednako. Teško je opisati onaj adrenalin koji te obuzme. Malo sam se čak i nasmijala kako sam se u jednom trenutku podbočila rukom na bok. Upravo smo se tada prepirali jer je naš razgovor bio prepiranje pa tko pobijedi. Kad mi je na kraju poručio da ću vidjeti za ovo, obuzeo me strah - zaključila je trgovkinja s nadom da će policija što prije takvu osobu privesti pravdi i maknuti s ceste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:01