POKUŠAJ UBOJSTVA

Ženu pokušao zatući sjekirom, na sudu tvrdio da je sama pijana pala na stubama, Vrhovni sud mu povećao kaznu

Vrhovni sud je u preinačenoj odluci optuženiku povećao kaznu na šest godina
Zgrada Vrhovnog suda
 Goran Mehkek/Cropix

Vrhovni sud postrožio je sa četiri na šest godina zatvorsku kaznu muškarcu koji je osuđen za pokušaj ubojstva jer je izvanbračnu suprugu udario sjekirom po glavi i teško je ozlijedio.

Prvostupanjskom presudom Županijskog suda u Varaždinu muškarac je osuđen na četiri godine zatvora jer je izvanbračnu suprugu nakon kraćeg verbalnog sukoba predmetnom nalik na sjekiru udario po glavi dok mu je bila okrenuta leđima. Ženi je pritom nanio teške i po život opasne ozljede, a i ranije je više puta bio osuđivan zbog zlostavljanja supruge.

Vrhovni sud je u preinačenoj odluci optuženiku povećao kaznu na šest godina, ocijenivši da je prvostupanjski sud odmjerio kaznu u prekratkom trajanju jer su kazna zatvora koja je utvrđena za pokušaj teškog ubojstva kao i jedinstvena kazna zatvora preblage.

Prvostupanjski je sud podcijenio značaj otegotnih okolnosti. Optuženik je prije višestruko kazneno i prekršajno osuđivan, a sve zbog postupanja na štetu izvanbračne supruge. Sve te sudske odluke nisu uopće utjecale na optuženika čije se ponašanje prema supruzi pogoršalo, zaključio je Vrhovni sud.

"Riječ je o počinjenju izuzetno pogibeljnog kaznenog djela teškog ubojstva, iako u pokušaju, pa je potrebno izreći strožu društvenu osudu kako bi se ostvarila svrha kažnjavanja", navedeno je u obrazloženju.

Vrhovni sud time je prihvatio žalbu državnog odvjetništva dok je odbio žalbu optuženika koji je ponavljao svoju tvrdnju iz obrane da je njegova supruga ozljedu zadobila kad je alkoholizirana pala na stepenicama ispred kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. siječanj 2021 17:10