INCIDENT KOD SPLITA

Zet onkološke bolesnice kamenovao Hitnu i ozlijedio liječnicu, policija traga za 61-godišnjakom

Uvođenje napada na zdravstvenog radnika kao napada na službenu osobu nije puno pomoglo jer je napada više nego ikada do sada
Ilustracija
 Nikša Stipaničev/hanza Media

U mjestu Krilo Jasenice u utorak oko 7.40 sati policajci su zaprimili dojavu od Ispostave hitne medicinske pomoći Omiš da je prilikom liječničke intervencije u tom mjestu na adresi Poljička cesta Krilo kod broj 20 njihova liječnica i voditeljica ispostave dr. Marina K. zadobila tjelesnu ozljedu lijeve ruke, piše Slobodna Dalmacija.

Ona je sa svojim timom (medicinska sestra i vozač) izišla na teren 15 minuta nakon dojave na ovu adresu pomoći 85-godišnjoj K.V. koja je onkološki bolesnik i koja se žalila na bol u prsima. Na parkiralištu ih je po dolasku sačekala nepoznata muška osoba najvjerojatnije zet od pacijentice koji je odmah na njih počeo vikati i galamiti vjerojatno nezadovoljan brzinom izlaska na intervenciju.

Timu Hitne je govorio da se gube ili će ih kamenovati, što je ponovio u nekoliko navrata, da bi u jednom trenutku uzeo nekoliko kamenja s poda koje je svom žestinom bacio u njihovom smjeru, pri čemu je jedan bačeni kamen udario liječnicu u predjelu lijeve ruke, točnije u donji dio podlaktice. Zgrožena žena je zadobila hematom i reznu ranu dužine oko 1 cm,a liječničku pomoć joj je po dolasku u Omiš pružio kolega Zdenko Tomić.

Policija se dala nakon ovog nemilog događaja u potragu za bacačem kamenja i došla do 61-godišnjeg Gorana S. koji ne živi u Dugom Ratu nego u Splitu, ali ga djelatnici Druge policijske postaje na čijem teritoriju živi još nisu još uhitili iz jednostavnog razloga što ga još nisu pronašli. Kada ga pronađu bit će priveden i ispitan.

Stupanjem na snagu izmjena i dopuna Kaznenog zakona, s kojim je prije više od godinu i pol dana definirano novo kazneno djelo - prisila prema zdravstvenom radniku pa bi ovaj čovjek ako mu se dokaže krivnja trebao biti prijavljen baš za ovo kazneno djelo.

Uvođenje napada na zdravstvenog radnika kao napada na službenu osobu nije puno pomoglo jer je napada više nego ikada do sada. Iz Hrvatske udruge za medicinsko pravo apelirali su na državne institucije da se takvi napadi konačno zaustave i sankcioniraju. “sada već svakodnevni i nebrojeni napadi na zdravstvene radnike”.

“Susrećemo se sa situacijama da se dogode napadi na zdravstvene radnike, a da represivna tijela ne reagiraju ili reagiraju i dalje tako da zdravstveni radnici sami moraju pokretati kaznene progone protiv napadača ili ako se već podnese određena prijava protiv počinitelja, ista bude odbačena ili neprocesuirana”, upozorili su.

Takvim primjerom, ocijenili su, državna tijela ne ulijevaju nikakvu sigurnost i povjerenje u rad državnih institucija.

Nasilje je neprihvatljivo

Kao problem su istaknuli i izostajanje potrebne edukacije svih čimbenika da je nasilje nad zdravstvenim radnicima neprihvatljivo, kao i promptno i oštro sankcioniranje takvih situacija od strane države.

“Strah kod zdravstvenog radnika te bojazan od novih napada, a da se s druge strane nema prevelike nade i povjerenja u državne institucije, dovodi do toga da zdravstveni radnici neće moći pružati zdravstvenu skrb na način kako bi to zaista mogli činiti da su sigurni u svom radnom okruženju”, poručili su iz Hrvatske udruge za medicinsko pravo.

Izrazili su uvjerenje da će u ovom slučaju “institucije ipak odraditi svoj posao” što prije te sankcionirati ovakav nasilni čin.

“Ujedno smatramo da će ovakav i slični slučajevi potaknuti resorno ministarstvo na nužne promjene u zdravstvenom sustavu koje su potrebne na svim razinama zdravstvene zaštite”, stoji u priopćenju HUMP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:06