‘EFIKASNO‘ PRAVOSUĐE

Životi triju mladih djevojaka naprasno su ugašeni 2013.: Suđenje je opet na početku!

Nismo krivi, ponovili su u ponedjeljak Pavel Lukunić i Filip Pugar pred novim sudskim vijećem
 Srdjan Vrancic/CROPIX

Aliona C. (24), Sebiha A. N. (31) i Monika L. (22) u 2013. godinu ušle su pune veselja, snova i planova za budućnost. No njihovi životi naprasno su se ugasili u stravičnoj prometnoj nesreći koja se dogodila na novogodišnje maglovito jutro u Novom Zagrebu na križanju Av. Većeslava Holjevca s Ulicom Buzinski krči.

S punim povjerenjem tri prijateljice sjele su u Renault Megan karlovačkih oznaka koji je vozio Pavel Lukunić, danas 32-godišnjak, inače rodom iz Moldavije. On je, vozeći se po Holjevčevoj, u križanje ušao na zeleno svjetlo na semaforu, a prilikom skretanja ulijevo, nije propustio Seat Leon koji je nailazio iz suprotnog smjera, a koji je vozio Filip Pugar (32) s 1,64 promila alkohola u krvi i brzinom većom od dopuštene. Točnije, prema optužnici, vozio je 97,7 km/h.

image
Srdjan Vrancic/CROPIX

Lukunić je Pugaru oduzeo prednost na mokrom kolniku pa je Seat od siline naleta odbačen te je naletio desnim kotačem na rubni kamen prometnog otoka, dok je Lukunićev Megan odbačen uz zanašanje nakon čega se zarotirao pa je vožnjom unatrag završio na rubnom kamenu i metalnom stupu semafora.

Od siline naleta trima putnicama iz Megana, nažalost, nije bilo spasa. Lukunićeva supruga Aliona C. od višestrukih ozljeda izdahnula je na suvozačevu mjestu, kao i Monika L. na stražnjem, dok je Sebina A. N. sa stražnjeg sjedala ispala iz vozila i tijelom udarila u stup semafora završivši na prilaznom kolniku Holjevčeve avenije. Pugarova suputnica, pak, Marija V., zadobila je teške ozljede u vidu prijeloma dva vratna kralješka te prijeloma gležanjske kosti.

Nakon provedene istrage Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je protiv dvojice vozača podignulo optužnicu. Nešto manje od devet godina od tragedije sudski postupak još uvijek traje. Nakon prvostupanjske presude na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu, kojom su obojica dobila djelomične uvjetne kazne, točnije Lukunić je bio osuđen na godinu i četiri mjeseca, a Pugar na godinu i pol, osječki Županijski sud je iste ukinuo te vratio na početak. A kako se u međuvremenu, zbog promjene ZKP-a, Općinski sud proglasio nenadležnim, spis je završio na Županijskom sudu u Zagrebu.

image
Srdjan Vrancic/CROPIX

- Nismo krivi - ponovili su u ponedjeljak Lukunić i Pugar pred novim sudskim vijećem, nakon čega su u sudnici dali svoje generalije. Lukunić, kojega se tereti da je iz nehaja skrivio smrt tri osobe i jednu tešku ozljedu te mu prijeti do osam godina zatvora, zaposlen je u jednom zagorskoj tvrtki na plaći od 8000 kuna, u međuvremenu se oženio i dobio dijete. U svojem vlasništvu ima dva auta stara 13 godina kao i kuću u Zagorju.

Pugar je, pak, neoženjen, bez djece i bez imovine te radi za plaću od 7700 kuna, a tužiteljstvo ga tereti da je kršenjem prometnih propisa skrivio tragediju s višestrukim smrtnim ishodom.

Na idućoj raspravi bit će saslušana dva prometna vještaka kao i sudsko-medicinski vještak, bit će pregledana i pročitana cjelokupna dokumentacija, pročitani iskazi svih ispitanih svjedoka, ali bit će i pregledana snimka vožnje prvooptuženog nakon čega će, u slučaju da ne bude novih dokaznih prijedloga, optuženici iznijeti svoje obrane.

A na prethodnom suđenju, svaki je također odbacio krivnju te ispričao trenutke uoči same nesreće koja je zavila u crno četiri obitelji.

- Prije nesreće bili smo na dočeku Nove s društvom u Zagrebu te smo se oko pet ujutro vraćali prema Karlovcu s dva auta. Ja sam išao prvi jer se bolje snalazim u prometu. Bila je magla, u gradu nešto manja i moglo se vidjeti, ali kako sam išao prema izlazu, magla je bila sve gušća. Pratio sam znakove, a prije križanja u Buzinu, gdje se dogodila nesreća, s desne strane sam uočio putokaz prema Karlovcu. Počeo sam se prestrojavati u lijevu traku prije dolaska do križanja s Av. Većeslava Holjevca. Bilo je zeleno svjetlo na semaforu kao i strelica za skretanje ulijevo koju sam uočio tek kad sam ušao u raskrižje zbog slabe vidljivosti.

Cijelo vrijeme vozio sam 20 km/h i nije bilo drugih auta, a vidljivost je po mojoj procjeni bila 15 metara, pa sam zato i vozio polako. Ujedno sam morao paziti i na auto iza sebe da ga ne izgubim. No dolaskom do sredine raskrižja, počeo sam skretati ulijevo. Iznenada sam osjetio s desne strane snažan udarac u svoj auto. Nakon toga se ničega ne sjećam jer sam izgubio svijest, a kad sam došao k sebi, pogledao sam pored i vidio svoju suprugu na mjestu suvozača u krvi i mrtvu. Ponovno sam se onesvijestio - branio se u prvom sudskom postupku Lukunić dodavši da je u vozilu Hitne ponovno došao k svijesti.
Je li imao upaljene maglenke ili ne, nije se sjećao, a misli da je skrećući dao žmigavac.

image
Srdjan Vrancic/CROPIX

- U Zagrebu dok vozim, vozim sporo i oprezno jer ne poznajem grad. Drugog vozača iz suprotnog smjera nisam vidio. Žao mi je što je došlo do ove nesreće kao i posljedica. I sam sam pretrpio gubitak jer mi je poginula supruga - zaključio je Lukunić.

image
Srdjan Vrancic/CROPIX

Drugooptuženi Filip Pugar ispričao je kako se planirani novogodišnji doček u jednom zagrebačkom stanu preselio u Veliku Goricu.

- Na povratku iz Gorice osjećao sam se sposobnim za vožnju. Na relaciji do Buzina bila je magla i nije se moglo voziti brže od 40km/h iako je u normalnim uvjetima dozvoljeno 80. No kod Velikog Polja prema Buzinu magla se smanjila pa sam prilagodio vožnju. Neposredno prije nesreće vidio sam svjetla auta koji mi dolazi u susret, ali to je bilo vremenski kratko i na malom razmaku da više nisam mogao reagirati i izbjeći sudar. Vozilo se iznenada pojavilo i oduzelo mi prednost. Nakon nesreće sam pomagao unesrećenima. Izrazio sam sućut prvookrivljenom i obiteljima stradalih. Žao mi je zbog posljedica. I sam imam probleme, patim od nesanica, a tražio sam i pomoć psihijatra - branio se Pugar koji je kobne večeri, u razmaku od pet sati, uz jelo, kako tvrdi, popio čašu šampanjca i dva piva.

Sudeći prema svemu, do kraja godine bi u ponovljenom suđenju mogla uslijediti prvostupanjska presuda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:10