NESREĆA KOD PRVIĆA

ZLA KOB UKLETE OBITELJI Njihov bliski rođak doživio je havariju u kojoj je poginulo dvoje ljudi, a sad su braća nakon sudara s brodom ostala bez svega

 
Brod Tijat privezan na otoku Zlarinu
 Nikolina Vuković Stipaničev / Hanza Media

U petak ujutro nastavljena je istraga oko pomorske nesreće kod otoka Prvića, u kojoj je Jadrolinijin vapor Tijat pramcem udario po sredini motornog teretnog broda 'Plavi Jadran' uslijed je čega je 'teretnjak' za nekoliko minuta potonuo. U petak u ranim satima svoje izjave u Lučkoj kapetaniji Šibenik potpisali su brodolomci - zapovjednik 'Plavog Jadrana' Nikola Jureško i njegov mlađi brat Andrija, koje su iz mora spasili braća Ante i Mario Vlahov te članovi posade 'Tijata'.

- Danas su braća Jureško samo potpisali izjavu, koju su dali u srijedu navečer odmah nakon pomorske nesreće. Normalno, da vam ne mogu otkrivati detalje te njihove izjave, jer je službena istraga u tijeku. Mogu reći, da su oba brata u teško psihičkom stanju jer su izgubili brod koji je bio njihova egzistencija. Oni su očajni i proživljavaju nakon svega teške i dramatične trenutke. Nedavno su uložili na desetke tisuća eura u , a potonućem njihova broda propali su im planovi u poslu kojim se bave i od kojeg žive njihove obitelji – kazao nam je Robert Baljkas, kapetan Lučke kapetanije Šibenik.

Inače, nakon dvodnevne zabrane plovidbe, od petka ujutro brod Tijat ponovno plovi na svojoj ruti Šibenik – Zlarin – Luka – Šepurine – Vodice. Nakon sanirane malih oštećenja na oplati pramca, službenici Hrvatskog registra brodova su izdali dozvolu za plovidbu. Kako nam je kazao šibenski lučki kapetan Robert Baljkas, idućih dana planira se akcija vađenja potonulog broda 'Plavi Jadran', koje će obaviti za to specijalizirana tvrtka jer je najveći dio građevinskog materijala i dalje na brodu, potopljenom na dubini od 25 metara.

Zla kob Jureškovih brodova

Nakon ove pomorske nesreće kod otoka Prvića, valja se prisjetiti havarije broda Borak u istom ovom akvatoriju, dvije milje dalje kod otoka Obonjana. Prije 18 godina teretni brod Borak, u vlasnišvu Ante Jureška iz Mrljana na otoku Pašmanu, bliskog rođaka obitelji Jureško - vlasnika 'Plavog Jadrana', potonuo je uslijed jakog juga i prevrtanja tereta kod otoka Obonjana, prevozeći cement iz istarske luke Koromačno prema Splitu.

U toj teškoj pomorskoj nesreći poginuli su članovi posade Valter Cimera i Stjepan Španić, a spašeni su vlasnik i zapovjednik broda Ante Jureško, njegov sin i kormilar Slavko Jureško te Muhamed Čeliković. Za ovu nesreću vlasnik i zapovjednik Ante Jureško kao odgovorna osoba proglašen je krivim i osuđen na zatvorsku kaznu od godine dana i deset mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 15:20