IDE U ZATVOR

ZLIKOVAC IZ CEPIDLAKA Godinama silovao susjedu, a zadnji put kad je imala 74

Odveo bi svoju žrtvu u zasebnu sobu gdje ju je silovao. Zaključao bi je tamo do jutra, vratio se i opet je silovao
 Nikola Wolf / Podravski list / Cropix

Milan Komljenović (58) iz Cepidlaka kod Križevaca pravomoćno je osuđen na 18 mjeseci zatvora zbog silovanja susjede D. H. koja je tada imala 74 godine.

Presudu je potvrdio Vrhovni sud, devet godina od kaznene prijave i tek nakon četvrtog suđenja. Triput je Vrhovni sud poništavao oslobađajuće presude i nalagao nova suđenja. Ovaj razvedeni umirovljenik sa završenom osnovnom školom, otac troje punoljetne djece i sudionik Domovinskog rata koji danas živi sam, proglašen je krivim jer je od 2002. do srpnja 2007. silovao sumještanku.

Bili su prvi susjedi, a optuženi je u svojoj i u njenoj kući više puta zahtijevao od nje da pristane na spolni odnos. Iako je ona govorila da to ne želi, on ju je, unatoč njenom protivljenju, znao vući u sobu i skinuti odjeću s nje. Znao joj je narediti i da se sama skine, prijeteći joj da će je u protivnom istući. Ona je to i činila jer ga se bojala.

Susjed poginuo

Županijski sud u Varaždinu, gdje mu se četvrti put sudilo, nakon što je tri puta prije toga oslobođen na sudu u Koprivnici, Komljenovića je osudio na dvije i pol godine zatvora. Vrhovni sud kaznu je smanjio na godinu i pol zbog njegova narušenog zdravstvenog stanja i značajnog proteka vremena od počinjenja djela. Varaždinsko je suđenje za razliku od ostala tri bilo zatvoreno za javnost zbog dobi oštećenice te zaštite njenog osobnog i obiteljskog života. Što se tiče kaznene prijave za silovanje, Komljenović je tvrdio da je u tome presudnu ulogu imala Zdenka R., koja u to vrijeme nije s njim bila u dobrim odnosima.

- Njezin je suprug kod mene svojedobno pio pivo i napio se, a kad je nakon toga došao kući, pao je s ljestava i poginuo. Zdenka je za to krivila mene jer se kod mene napio - govorio je Komljenović.

Upravo je Zdenka pitala D. H. je li istina da ona i Komljenović održavaju spolne odnose, što je D. H. i potvrdila, ali ne da je riječ o dobrovoljnim odnosima, nego o silovanju. Komljenović je smatrao da je D. H. to rekla Zdenki kako bi se opravdala jer ju je bilo sram, a Zdenka je to prijavila socijalnoj radnici. Tijekom inkriminiranog razdoblja Komljenović se, kako je rekao, družio i s invalidnim sinom D. H., sve troje često su se družili zajedno i pili. On je, tvrdi, nikada nije ni vukao ni tjerao sebi na silu.

Tijelom o zid

Iako su se njeni iskazi mijenjali zbog proteka vremena i poodmakle životne dobi, oštećena je tijekom istrage i svih suđenja u bitnim elementima tvrdila isto - da je Komljenović siluje godinama, da joj je prijetio da će ubiti i nju i sina, da će ih “zdrobiti i razbiti”, pa je u takvim okolnostima bila prisiljena pristati na odnos. Često je k njima znao dolaziti pijan, a kada bi ona i sin došli k njemu, prvo im je ponudio piće, a zatim bi nju odveo u zasebnu sobu, gdje ju je silovao. U sobi ju je znao ostavljati zaključanu do jutra, kad bi je opet silovao.

- Rekla sam mu da neću imati odnose s njim, neka si nađe nekog mlađeg, no nije bilo načina da mu se oduprem. Govorio mi je da ću dobiti batina ako ne pristanem. Toga sam se bojala jer je znao biti ko lud - ispričala je umirovljenica u svom posljednjem svjedočenju, kad je imala 81 godinu.

Nije ga dugo prijavila jer se bojala i mislila je da će ga proći, da će naći mlađu, a onda je 2007. istukao nju i sina. Najprije je sina bezrazložno udario u glavu, a kad je ona počela vikati, zgrabio je i nju i njenim tijelom udarao o zid. Sin je pobjegao susjedi Zdenki, gdje je oprao usta od krvi, a ona je obavijestila socijalnu radnicu.

Sin je u početku govorio da zna za slučajeve kad je Komljenović silovao njegovu majku, a jednom je to i vidio, no na trećem suđenju promijenio je priču i rekao da ga Komljenović nije tukao. Dodao je i da misli da je majka s Komljenovićem imala dobrovoljne odnose.

Prijetio klanjem

- Mislim da je sinu bilo sve jasno, ali da se nije ništa usudio reći protiv Milana jer bi od njega sigurno dobio batine - komentirala je majka. Optužnica je Komljenovića teretila i da je ženi i njenom sinu prijetio da će ih zaklati ako nekome kažu da on ima odnose s njom, a sina je istukao. Za to je djelo optužba odbijena jer je tužiteljstvo odustalo od progona.

'Imali smo odnose, ali ona je na to pristala'

Komljenović je tvrdio da je sa susjedom imao dobrovoljne spolne odnose.

- Prvi odnos s njom imao sam kao mladić, kad sam se vratio iz JNA, negdje 1977. ili 1978. (tada je Milan imao 19, a D. H. 54 godine). To je bilo kad smo sušili sijeno. Spolne odnose održavali smo čak i kad je bila u braku - pričao je Komljenović. Znao joj je dati nešto novca, a ona mu je znala pomesti kuću i zvati ga na ručak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 14:02