SUĐENJE U ZADRU

ZLOGLASNI KAPETAN I LEON Odjeveni u ribarske kabanice opljačkali milijun kuna

Zadar, 201011Veceras su se u Zadru oko 20 h dogodile dvije pljacke, opljackana je zlatarnica Celje na Poluotoku i mala posta na Vostarnici, ocevid je u tjeku. Na slici: opljackana poslovnica Hrvatske poste.Photo: Luka Gerlanc / CROPIX
 Luka Gerlanc / CROPIX

Kapetan duge plovidbe iz Ražanca 60-godišnji Dragan Bošković i 37-godišnji Leonardo Malbašić zvani „ Leon“ iz Novigrada u Istri, optuženi za četiri oružane pljačke u Zadru kojima su se domogli više od milijun kuna plijena, jučer su na Županijskom sudu u Zadru, gdje im je počelo suđenje, opovrgnuli krivnju.

Kazali su da se ne osjećaju krivima za dvostruku pljačku Hrvatske pošte, banke i zlatarnice u Zadru, koje su počinili odjeveni u zelene ribarske kabanice, sa maramama preko lica, naoružani pištoljima i puškom.

- Nema nikakvih dilema u vezi kvalifikacije kaznenih djela. Tijekom sudskog postupka izvest ćemo sveukupno 115 dokaza i saslušati 17 svjedoka, kazao je tužitelj Goran Troskot, nakon što je pročitao optužnicu koja dvojac tereti za četiri oružane pljačke. Oboje su već osuđivani zbog sličnih kaznenih djela, a u ovom se postupku Bošković brani sa slobode, dok je Malbašić u pritvoru.

Uhićeni su u travnju, nakon što su pune dvije godine uspješno uzmicali policiji, a razotkrili su ih tragovi koje su ostavili na jednom od mjesta zločina. Osumnjičeni su da su 27. rujna 2011. godine u 11.55 sati maskirani i uz prijetnju vatrenim oružjem opljačkali poslovnicu Hrvatske pošte na Putu Bokanjca u Zadru.

Nakon što je Malbašić uperio pištolj u poštansku službenicu, iz ureda su uzeli oko 38 tisuća kuna, a iz torbice djelatnice novčanik sa 400 kuna i mobitel. U idući su pohod krenuli nepunih mjesec dana kasnije, 20. listopada. Iskoristivši iznimno jak pljusak u Zadru, u samo petnaest minuta, opljačkali su ured Hrvatske pošte i Zlatarnicu.

U uredu Hrvatske pošte, Bošković je uperio pištolj u dvije službenice, dok je Leon ispod kabanice držao pušku. Uzeli su oko 51 tisuću kuna, a iz torbe jedne od djelatnica i mobitel. Petnaest minuta kasnije, u trgovini Zlatarne Celje, Malbašić je uperio pištolj u prodavačicu, pa su pokupili su nakit u vrijednosti većoj od 750 tisuća kuna.

Osam mjeseci kasnije, 28. lipnja 2012. godine, opljačkali su oko 181 tisuću kuna uz poslovnice OTP banke na Bilom Brigu gdje su uperili pištolje u službenike banke, jednog klijenta i zaštitara viknuvši „Ovo je pljačka!“

U otkrivanju i uhićenju pljačkaša sudjelovala je i istarska policija koja je obavila pretragu stana u Novigradu u kojemu je živio Malbašić. Utvrđeno je da je šezdesetogodišnji zadarski pomorac bio mozak pljačkaških operacija. U njegovoj kući u Ražancu pronađeni su pištolji sa dva prigušivača, a tereti se i za krađu dva automobila koji su korišteni u pljačkama. Malbašić se sa Boškovićem upoznao u zatvoru.

U središte javnosti Bošković je dospio još 2001. godine kada je ranjen u pokušaju bijega pred policijom. Policija je ga je zatekla nakon provale u prodavaonicu na zadarskom Poluotoku. U bijegu je pucao na policajce, a savladan je tek kada su policijski djelatnici u njega ispalili više hitaca. Iz trgovine je ukrao kavu, slatkiše i med vrijedne oko tri tisuće kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 21:53