SPORO PRAVOSUĐE

'ZNAŠ LI TI 'KO JE MOJ TATA?' Slučaj nasilne elite iz Mladeži HDZ-a po sudovima se vuče 50 mjeseci

Spis je po karlovačkom sudu nakon prve, naknadno ukinute presude putovao čak 1467 dana, a sada se i sudac razbolio

Da kojim slučajem nisu izbačena iz stranke, trojica nekadašnjih pripadnika elitne karlovačke Mladeži HDZ-a presudu za tučnjavu 2010. godine, u kojoj su teško ozlijedila 18-godišnjeg Marka Jovkovića, vrlo lako bi dočekala kao stranački veterani.

Nakon što su na Općinskom sudu u Karlovcu u ožujku 2011. nekadašnji predsjednik Danijel Trupković i njegov kompanjon Željko Goršić, kojemu je najvažnija referenca bio istoimeni otac, tadašnji državni tajnik u MORH-u, osuđeni na po sedam mjeseci zatvora, a treći član grupe, bivši vojnik Vladimir Vogrinc na devet mjeseci, jučer im je na istom sudu i kod istog suca, Leona Kovačića, trebalo početi novo, ponovljeno suđenje za isto kazneno djelo. Ali nije jer se sudac razbolio. Nova raprava bit će zakazana kada sudac ozdravi.

Stotine dana u ladici

Od dva ožujka, onog 2011. i ovogodišnjeg, spis je napravio krug od Općinskog suda do Županijskog suda u Karlovcu, potom do njihove ispostave u Gospiću, a zatim se vratio na Općinski sud u Karlovcu. Trajalo je to ukupno 1467 dana, a evo i kako. Predmetu je trebalo 32 dana da ga presele na Županijski sud iako se nalazi samo kat iznat Općinskog, te je tamo odležao 312 dana.

Na gospićki sud preseljen je da bi se rasteretio karlovački sud, no tamo je, čini se, pospremljen u još dublju ladicu jer ga nitko nije dirnuo gotovo 800 dana, a kad su ga stavili na stol, suci tog višeg suda zaključili su da je presuda manjkava i vratili ga u Karlovac, gdje je opet čekao da dođe na red - novih 300 dana.

Za razliku od hrvatskog pravosuđa, trojac je te prosinačke subote djelovao vrlo brzo u narodnjačkom noćnom klubu Astralis. Mladog Jovkovića prevarilo je piće pa je povraćao u toaletu. Zadnje čega se sjeća bio je komentar: Neće mi klinci tu bljuvati! Nokautiran je, oboren na pod, a potom i iscipelaren.

Afera lusteri

Sa slomljenim nosom i brojnim hematomima završio je u bolnici, a njegovi napadači u policiji jer ih je u pokušaju bijega spriječio policijski presretač. No smiješila im se samo prekršajna prijava za remećenje javnog reda i mira. Zbog pritiska medija koji su razotkrili slučaj, u karlovačku bolnicu u posjet žrtvi njihove bahatosti i brutalnosti stigla je tadašnja šefica stranke i premijerka Jadranka Kosor.

Taj čin motivirao je policiju da Jovkovićevu ozljedu prekvalificira u tešku pa prijavu protiv trojice promijeni u kaznenu, a karlovačke HDZ-ovce da izbace iz stranke “nestašne” mladiće. Izbacili su, doduše, samo dvojicu, jer je Goršić izletio dvije godine ranije zbog poznate afere lusteri.

Tada je s ekipom iz Mladeži, u kojoj je bio i Trupković (bivši gradski i županijski vijećnik), demolirao River pub, vješajući se po lusteru, a njegova izjava konobaru koji ga je zamolio da se smiri ušla je u karlovačku političku antologiju: “Znaš li ti ko je moj tata?”

Za divljanje i razbijanje u tom kafiću osuđeni su i kažnjeni novčanim kaznama.

50 MJESECI BEZ ISTINE

prosinac 2010. - incident u klubu Astralis, teško je ozlijeđen Marko Jovković

ožujak 2011. - nepravomoćna presuda Općinskog suda

travanj 2011. - predmet s Općinskog suda ide na potvrdu na Županijski sud u Karlovcu (kat iznad)

ožujak 2012. - predmet se seli na Županijski sud u Gospiću

svibanj 2014. - sud u Gospiću poništava presudu

ožujak 2015. - zakazano pa odgođeno novo suđenje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 00:37