‘UZMEMO PARICU...‘

Zoran Mamić tužio repere Vojka V. i Gršu za klevetu: Naljutili su ga stihovi poznate pjesme iz 2021.

Ako prijeđe granicu da dođe u Split na raspravu, Mamić bi morao odmah biti uhićen

Grše, Zoran Mamić i Vojko V.

 Cropix

Zoran Mamić, bivši sportski direktor NK Dinama pravomoćno osuđen na četiri godine i osam mjeseci za sudjelovanje u izvlačenju više od sto milijuna kuna iz kluba, pozvan je da se početkom ožujka ove godine pojavi na splitskom Općinskom sudu povodom tužbe koju je za kazneno djelo klevete podnio protiv poznatih splitsko-sinjskih repera Andrije Vujevića poznatijeg kao Vojko V. i Grge Šipeka znanog kao Grše.

Kako stoji u javno objavljenom sudskom pozivu, mlađeg se brata Mamića poziva kao privatnog tužitelja na ročište radi prethodnog razjašnjenja stvari odnosno da se vidi postoji li mogućnost mirenja među strankama kako bi se kazneni postupak što prije okončao, piše Slobodna Dalmacija.

Naravno, ukoliko privatni tužitelj, u ovom slučaju je to bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zoran Mamić, ne dođe na raspravu iako je uredno pozvan (a objava na oglasnoj ploči smatra se urednim pozivom - op.a.) smatrat će se da je odustao od tužbe i sud će obustaviti postupak.

Obzirom na to da bi mlađi Mamić, ako prijeđe granicu da dođe u Split, morao odmah biti uhićen gotovo je sigurno pretpostaviti da od ovog kaznenog postupka protiv poznatih repera neće biti ništa. Prema Kaznenom zakonu, kazneno djelo klevete počini onaj "tko pred drugim za nekoga iznese ili pronese neistinitu činjeničnu tvrdnju koja može škoditi njegovoj časti ili ugledu, znajući da je neistinita", a ako to napravi putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način zbog čega je ono postalo pristupačno većem broju osoba", može biti kažnjen novčanom kaznom do petsto dnevnih iznosa.

Kako nemamo uvid u tekst tužbe ne možemo reći što je to točno uvrijedilo Mamića, no obzirom na tuženi dvojac očito je da se odnosi na tekst pjesme "Mamići" koju su njih dvojica objavili u svibnju 2021. godine te je od tada na Youtubeu pogledana više od 920 tisuća puta.

A dio teksta navedene pjesme koji bi mogao biti predmetu tužbe govori: "...Idemo tvrdo ka Mamići, vadi se kesica, počinje pressica Zdravko i Zoki, stalno na koki... Idemo tvrdo ka Mamići, eura brdo ka Mamići, uzmemo paricu, prijeđemo granicu...." ili primjerice "Di god se može uzmemo zub, to nam je oduvik bia i plan, pogledaj kako preuzmemo klub i onda sa eurima bižimo van, novi transferi, nove afere iz tjedna u tjedan, kesica traje sekundu, pressica traje 24/7....".

Ima u toj pjesmi koju je još dosta sočnih opisa najpoznatije hrvatske braće bjegunaca poput onog "Svi bi tili da nam smjeste UEFA (POA), FIFA (SOA), DORH (USKOK), MORH, ali nikako da u tome uspiju, Dudu će dobit‘ kikiriki, državni sudac dobit će sat, pomoćni sudac sudit će offside ili u nezgodi slomit će vrat, zovem Gršu da donese pršut, idemo tvrdo ka Mamići...".

Pokušali smo kontaktirati i kazneno prijavljene repere klevetnike, no do zaključenja ovog teksta nismo uspjeli dobiti njihov komentar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 09:57