PSIHIČKI UNIŠTENE

Žrtve bivšeg policajaca: ‘Liječim se u Vrapču, i dalje nisam dobro. Od tog kobnog dana i mucam‘

Obje žrtve su nakon razbojništava završile na bolovanju, a jučer su mu tek prvi puta uživo vidjele i lice

Optuženi Denis Sivro

 Goran Mehkek/Cropix

Psihički uništene u sudnicu Županijskog suda u Zagrebu ušle su jučer dvije žrtve oružanih prepada koje je, prema tvrdnjama tužiteljstva, odradio Denis Sivro (33), bivši zaposlenik MUP-a odnosno interventni policajac te djelatniku UPPS-a koji je radio na Odjelu za zaštitu VIP osoba. One su se nalazile u poslovnicama Hrvatskih lutrija u Golikovoj i Fortisovoj ulici Zagrebu, preciznije na radnim mjestima sedme i 14. po redu Sivrine odabrane mete za pljačkanje u travnju i srpnju 2022. godine, od ukupno odrađenih 19 razbojništava po metropoli u kojima je zaradio preko 80.000 eura.

I obje žrtve su nakon razbojništava završile na bolovanju, a dok su jučer svjedočile na metar udaljenosti od muškarca koji im je priuštio neopisivi stres, nelagoda i jeza su im se iščitavale na licima. Jer tad su mu tek prvi puta uživo vidjele i lice.

Kako bi što manje stresno za njih bilo to svjedočenje, sutkinja je ubrzala proceduru te uz suglasnost svih prisutnih u sudnici, pročitala njihove iskaze iz istrage, a koje su potom, odgovarajući na pitanja pa i demonstrirajući kako im je optuženi prišao, dopunile.

- Od tog razbojništva 8. travnja 2022., bila sam hospitalizirana te ukupno na bolovanju šest mjeseci. Liječim se i danas u PB Vrapče jer i dalje nisam dobro. Od tada i mucam, kao što možete i vidjeti. Bolovanje sam prekinula nakon pola godine, a to iz travnja prošle godine radi čega sam ovdje, mi je četvrta po redu već pljačka. I ona me skroz prebacila preko ruba jer prve tri sam doživjela kao mlađa osoba. Prvi tjedan dana sam samo spavala, dizala se iz kreveta nisam. Roditelji su me radi toga odveli u bolnicu. Vidjeli su da nisam dobro. U bolnici su me nakljukali lijekovima i trebalo je neko vrijeme da dođem donekle k sebi – prisjetila se opljačkana djelatnica Hrvatske lutrije demonstrirajući rukom kako je pljačkaš "poput gangstera iz filmova uperio u nju pištolj". Prema opisu koji je dala, bio je obučen u crnu odjeću, na glavi je imao crnu šiltericu i crne rukavice na rukama u kojima je držao pištolj.

image

Denis Sivro

Goran Mehkek/Cropix

- Držao ga je uperenog u mene te mi glasnim i odrješitim, prijetećim glasom rekao da mu predam sav novac iz blagajne. Odmaknula sam se od kase i pokazala mu da si ga uzme sam. Odbio je i ponovno me tražio novac pa sam mu s radnog pulta dala kartonsku kutiju s novcem u kojoj je bilo 1660 eura i s kojom je bez riječi otišao – pojasnila je Sivrina žrtva iz Golikove ulice. Na upit tužiteljice koja joj je bila najgora pljačka od prijašnje tri, odgovorila je da je to bila ona dok je u vrijeme razbojništva bila zaključana u WC-u, a u vanjskom prostoru je gorjelo.

U drugom razbojništvu od 25. srpnja 2022. u 13.30 sati u poslovnicu HL-a u Fortisovoj ulici jedna od dviju djelatnica koje su mu se našle na meti, nakon pljačke se čak i srušila. Pala je u nesvijest od šoka kojem je svjedočila. Pljačkaš koji je do HL-a došao na električnom romobilu, u obje je uperio pištolj te agresivnim tonom zatražio novac. I dok mu je jedna novac davala strahujući za život, druga se ukočila od jeze kad je u njih repetirao potom pištolj jer je bio nezadovoljan količinom novca koju je dobio. Pa mu je otvoren sef iz kojeg je uzeo novac te s ukupno 1823 eura otišao romobilom niz ulicu.

- Bio je cijelo vrijeme negativno agresivan. Kad je izašao ja sam se srušila na pod. Pozvana je Hitna, pružili su mi pomoć na mjestu događaja. Policija me čekala da dođem s sebi da mogu dati iskaz. Bila sam sedam mjeseci na bolovanju i svakodnevno psihijatru odlazim u dnevnu bolnicu – prisjetila se svjedokinja koja je na kraju tamo dala otkaz.

Podsjetimo, Sivro je 2021. godine na vlastiti zahtjev napustio MUP zbog privatnih i poslovnih razloga te se bacio u poslovne vode s obje strane zakona. I dok mu je biznis s otvorenom tvrtkom štekao, serija razbojništava mu je išla kao po loju jer je od 24. veljače 2022. do 8. veljače 2023., sijući strah zaposlenicima odabranih 19 meta, zaradio više od 80.000 eura. Nije se obazirao na doba dana kad je maskiran dolazio do trgovina, poslovnica igara na sreću, pošti, ljekarni, banaka i poslovnica FINA-e. Ulazio je unutra te uz prijetnju pištoljem i verbalno poput: "Otvori ladicu, nemoj se junačiti" ili "Otvorite trezor. Kaj se brinete kao da je vaše", krao. Nakon izrečenih prijetnji, zaštitarima bi oduzimao službeno oružje i odnosio ga sa sobom, a isto je činio i s novcem koji su mu predavali zaposlenici u strahu za vlastiti život. Zanimljivo je da je u šest slučajeva bježao s plijenom na električnom romobilu s kojim se i dovezao, a od njega je u pretresima oduzeto šest pištolja, odjeća koju je koristio za maskiranje, romobil i nešto novca.

Za razliku od ispitivanja na policiji i u tužiteljstvu, kad je priznao sva redom kaznena djela, na početku suđenja početkom listopada dogodio se obrat jer je Sivro rekao: "Jasno mi je što mi se stavlja na teret i ne smatram se krivim!". Jer kako smo već jučer pisali, njegov odvjetnik tvrdi da je Sivrino priznanje bilo uvjetovano.

Kriminalisti su, podsjetimo, mjesec dana prije uhićenja počeli oko njega stezati obruč. Sivro pritom nije znao da ga njegovi bivši kolege tajno nadziru. Pa se tako iz posebnih dokaznih radnji može iščitati sadržaj telefonskog razgovora kad kaže: "Ništa nisam napravio. Vozim se. Imam ono sa sobom i napravit ću što treba. Ali ne treba forsirat jer po gradu je sve puno murije".

Na kraju se ipak odvažio, među ostalim, s pištoljem u ruci ušetati u posljednju, 19. metu, Kent banku na Radničkoj cesti, ali nakon toga nije daleko stigao. Jer ga je policija sat vremena kasnije dočekala pred vratima stana, točnije Služba općeg kriminaliteta sa specijalcima iz ATJ Lučko jer su znali da je Sivro opasan, vičan rukovanju oružjem i dobro naoružan s obzirom na to da je zaštitarima, prilikom pljački, otimao pištolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:09