NOVI DETALJI O PREVARI

‘ILI DAJ NOVAC ILI ĆE VAM AUTO U ZRAK DIĆI KAMATAR SPLIĆO!’ Otkrivamo kako je iznuđivao sin šefa policije

Uhićenje Saše Burušića njegovim susjedima, a pogotovo roditeljima bilo je pravi šok
Zagreb, 230113.Maticina ulica.Nacelnik policijske uprave zagrebacke, Goran Burusic odrzao je press konferenciju u vezi eksplozije bombe na trgu Bana Jelacica.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

Policija nastavlja istragu u slučajevima dizanja kredita uz pomoć lažnih papira, zbog kojih je prije nekoliko dana uhićen i Saša Burušić, sin šefa zagrebačke policije Gorana Burušića, budući da je u dosadašnjem tijeku istrage s priličnom sigurnošću zaključeno da mlađi Burušić u tome nije sudjelovao sam, već su s njim radile još najmanje dvije osobe.

Uhićenje Saše Burušića njegovim susjedima, a pogotovo roditeljima bilo je pravi šok jer je riječ o povučenom mladiću koji je imao tvrtku za popravak računala. Usprkos činjenici da je prema policijskim inkriminacijama na prijevarama s kreditima zaradio najmanje 100.000 kuna, nije se isticao neuobičajenim trošenjem novca.

No kad su istražitelji počeli malo dublje kopati po slučaju sina svojega načelnika, otkrili su da postoji i tamna strana mladićeva života, koju je po svemu sudeći jako dobro skrivao, čak i od oca, iskusnog policajca. Naime, kako su u policiju počeli dolaziti svjedoci koji su prepričavali svoju “suradnju” s mlađim Burušićem, postalo je jasno da je dizanje kredita s krivotvorenom dokumentacijom bilo nešto čime se Saša Burušić dulje vrijeme planski bavio, a išlo mu je jako dobro.

Radilo se o potpuno uigranoj shemi, po kojoj bi žrtvama najprije prijateljski pristupio nudeći im pomoć pri ishođenju kredita.

S druge strane, nije mu bilo strano ni zaprijetiti osobama kojima je sredio kredit da bi mu oni isplatili dio novca koji bi dobili od kreditnih ustanova na osnovi dokumentacije koju im je Saša krivotvorio. A ponekad bi im oduzeo i cjelokupni iznos i ostavio ih da sami vraćaju kredit kako znaju i umiju.

Kad bi se netko usprotivio dati mu novac, mlađi Burušić zaprijetio bi mu kamatarima. Većina žrtava rekla je da se Burušić pozivao na Dražena B. zvanoga Splićo iz Zaprešića. Rekao im je da će im Splićo, ako mu ne predaju novac, automobil dići u zrak.

No neke od žrtava koje su poznavale Spliću rekle su da osobno s njim nikada nisu imale nikakvih problema pa je moguće da je Burušić samo koristio njegovo ime kao sredstvo zastrašivanja.

Burušiću je određen pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela, a sud je danas zaprimio žalbu njegovih odvjetnika, Mateje Kolovrat i Darka Maržića, u kojoj osporavaju da bi mlađi Burušić mogao ponoviti djelo budući da je zadnju prijevaru s kreditima počinio prije 13 mjeseci. Kako su policija i Državno odvjetništvo tek sada razotkrili sina načelnika zagrebačke policije, tek će se vidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 12:33