EKSKLUZIVNI RAZGOVOR SA ŠEFOM HDZ-a

DANAŠNJI JUTARNJI DONOSI INTERVJU S KARAMARKOM 'To što Milanović radi je vandalizam'

Vođa opozicije govori o protestu branitelja, koncesiji autocesta, sukobu sa svojim zamjenikom, ekonomskoj strategiji stranke, lustraciji... ‘I sam predsjednik Tuđman imao je ideju lustracije, ali je u ratnoj situaciji kao ‘tehnički alat’ proveo pomirbu’
 Tomislav Krišto/CROPIX

Tomislav Karamarko, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice, djeluje vrlo zadovoljno i opušteno: rejting stranke u stalnom je usponu, a razlika između HDZ-a i SDP-a iz mjeseca u mjesec se povećava. Osokolila ga je uvjerljiva pobjeda HDZ-a u prvom krugu lokalnih izbora u Sisku, a još više pobjeda HDZ-a u SDP-ovoj utvrdi Rijeci. Kad smo dogovarali intervju, htio je da uglavnom pričamo o ekonomskim temama, no s obzirom na zbivanja, političke teme ipak su dobile prvenstvo.

Rekli ste da se uhićenjem Milana Bandića željela skrenuti pozornost javnosti sa suđenja Perkoviću i Mustaču. Nije li to nategnuta teza?

- Ovom velikom muzikom žele se ugasiti priče o onome što se ovih dana događa u Münchenu. Pustimo da, kao što i sam Bandić zna govoriti, tijela državnog progona rade svoj posao. Volio bih vjerovati da ta tijela nisu korištena u svrhe političkog obračuna zbog parcijalnih partijskih interesa. Ne smije se prejudicirati krivnja ili nevinost, ali čudno je što se to događa baš u ovo vrijeme. Očito se proizvodnjom događaja ovih dana zamagljuju neka bitna pitanja, poput gospodarstva koje je u rasulu. Naravno, proizvođači događaja tako ne misle jer oni to niti ne vide i nikad neće vidjeti. Ovakvi događaji, priče o preferencijskom glasovanju i stavljanjem tog pitanja kao ključnog za građane, apsurdni su. To se želi prikazati toliko presudnim za naciju da se predsjednik Josipović pretvorio u analitičara javnih anketa o popularnosti i pitanjima koja u svom mandatu nikad nije spominjao.

Osim što je podržao braniteljski prosvjed, stoji li HDZ iza toga i organizacijski, kako tvrdi ministar Matić?

- Prvo što želim reći jest moja duboka sućut zbog smrti Nevenke Topalušić. Tragično je što je ta heroina umrla. Ali, još je tragičnije što nitko iz Vlade nije došao na komemoraciju. Na primjeru s hrvatskim braniteljima očituje se sva izgubljenost i nesnalaženje Vlade. Vidljivo je da Vlada, osim gospodarske zbunjenosti i dezorijentiranosti, ne osjeća najbitnija i najosjetljivija pitanja Hrvatske. To što kulminira ovih dana sigurno nije samo zbog nekih materijalnih prava i razloga. Očito je ovdje riječ o nekim kroničnim pitanjima branitelja koje je Vlada i njezino resorno ministarstvo zapostavilo. Branitelji osjećaju i vide rastakanje posljednjih vrijednosti koje je obranio i afirmirao Domovinski rat. Njima se ne može manipulirati, ne može im se lagati. Oni znaju, oni osjećaju i vide tko i kako radi, tko ih i kako izigrava i ostavlja na rubu zbivanja. Moram reći: ako ijedno pitanje, i itko u suverenoj Hrvatskoj, ne može biti na rubu, onda su to hrvatski branitelji.

Iako rejting HDZ-u raste, stanje u stranci ne izgleda idilično: napustila vas je bivša ministrica Martina Dalić, tinja sukob između vas i vašeg zamjenika Drage Prgometa...

- Odlazak Martine Dalić normalna je pojava. Sigurno da ona najbolje zna zašto je otišla. Valjda više nije imala motivacije, interesa da bude naš član. Ne može se stranka prilagoditi pojedincu. Prirodnije je da pojedinac osjeća stranku. Naravno, postoje načela, stranačka lojalnost, pa ako hoćete i statutarna pravila, koja nisu od jučer. Najveći broj ljudi, članova, to razumije i prihvaća, manje ili više. No, bilo bi loše kada bi svi isto mislili, govorili, radili. Neki govore više, neki manje. Ja, primjerice, nisam od onih koji govore više. A ta priča o tinjanju sukoba s kolegom Prgometom... To najbolje zna moj zamjenik sâm. Nema sukoba, to proturaju i mediji. Nisam čovjek sukoba.

Jeste li spremni preuzeti odgovornost ako vaša kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović doživi neuspjeh na izborima?

- Za sve što se dogodi i događa u stranci, na određeni način, spreman sam preuzeti odgovornost. Naravno, naša predsjednička kandidatkinja integralna je politička osobnost koja najbolje sama predstavlja i identificira i sebe i stranku. Svi mi u stranci radimo da naš kandidat ostvari cilj. A gospođa Kitarović je takva kandidatkinja koja to može ostvariti. Jednako tako da će toj pobjedi pridonijeti najviše ona sama. Stoga, ne postavljam se pokroviteljski nad njezinim uspjehom, pa se ne uživljavam u scenarij koji spominjete.

Može li poraz Kolinde Grabar Kitarović dovesti do tektonskih poremećaja u HDZ-u?

- Nikad u svom postupanju ne zatvaram oči na okolnosti i realnost. Odgovaram na njih najboljim načinom, sposobnostima, rješenjem, ljudima. Stranku čuvamo i čuvat ćemo od tektonskih poremećaja, kako vi kažete. A znate li kako: najboljim programima za ljude i Hrvatsku. I da odgovorim na upit: neće se dogoditi poremećaji jer neće biti povoda - Kolinda Grabar Kitarović pobijedit će Ivu Josipovića.

Znam da je pitanje hipotetsko, ali: postanete li nagodinu hrvatski premijer, a predsjednik Josipović dobije drugi mandat, jeste li spremni na kohabitaciju?

- U ulozi hrvatskog premijera moj pristup i načela se znaju: interes hrvatskog naroda, Hrvatske i svih građana u Hrvatskoj. To je moja prva i najvažnija obveza i kredo. To sigurno uključuje i moj politički i svaki drugi odnos s budućim hrvatskim predsjednikom.

Dio članstva HDZ-a, priča se, nezadovoljan je i odnosom prema Željki Markić i udruzi U ime obitelji. Misle da bi savezništvo s njom HDZ-u više koristilo od koaliranja s malim strankama?

- HDZ jest u savezništvu i dobrim odnosima s inicijativom U ime obitelji što je pokazao i u prošlom, prvom referendumu. Dakle, naše vrijednosno savezništvo s udrugom U ime obitelji smo pokazali, a ovo drugo koje spominjete, političko, odnosno koaliranje s udrugom ne može se uspoređivati s koaliranjem sa strankama HSLS-om i HSS-om.

......

Ekskluzivni intervju sa šefom HDZ-a Tomislavom Karamarkom u cijelosti pročitajte sutra u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 23:04