EKSKLUZIVNO ZA JUTARNJI

Danko Končar: Da, tužio sam Vinku Cetinski. Ona mi je uzela milijune eura!

Vinka Cetinski: Šokirana sam optužbama. Ovo su mi najteži trenuci karijere. Sve što sam radila bilo je u dobroj vjeri, s dobrom namjerom, i u suglasnosti s vlasnikom. Vjerujem u institucije pravne države

Istina je. Angažirao sam odvjetnika koji je u ime Kermas grupe podnio kaznenu prijavu protiv sada već bivše članice uprave Kermas ulaganja Vinke Cetinski i drugih. No ne znam kako je to pravno formulirano - rekao je ekskluzivno za Jutarnji biznismen Danko Končar. Končar se našao u epicentru nove velike afere čiji se razmjeri mjere desetinama milijuna eura.

Toliko su navodno Vinka Cetinski i njeni još neimenovani pomagači oštetili Končara kod kupoprodaja na stotine hektara zemljišta i raznih nekretnina po Istri. Da ga se kontinuirano vara i potkrada Končara je upozorio jedan od bliskih suradnika što je, kako sam kaže, bilo za njega šokantno saznanje. - Preko Vinke koja je postala moja partnerica u hrvatskim projektima zbližio sam se s cijelom obitelji. Naravno da sam sada ljudski jako povrijeđen, jer veoma je teško prihvatiti da ste u tom prijateljstvu samo vi bili iskreni. No, nije točno da smo se posvađali. Ja se nikada ne svađam. S Cetinskima i dalje komuniciram, evo čuli smo se i prije par dana, a pravosuđu prepuštam da odradi svoj posao.

Najteži trenuci karijere

Dakle, detalje kaznene prijave doista ne znam niti želim, sada kada je proces pokrenut, bilo što u vezi tog slučaja komentirati, rekao nam je Končar. Vinka Cetinski, pak, kazala nam je kako je optužbama šokirana.

- Ovo su mi najteži trenuci u karijeri. Sve što sam ovih godina radila, radila sam u dobroj vjeri, s dobrom namjerom, i u suglasnosti s vlasnikom. Vjerujem u institucije pravne države koje će to i dokazati.

Končar je iznenađen što je afera već u medijskom eteru, no svjestan je, kaže, kako je bilo pitanje dana da priča probije u javnost. Trenutno se nalazi u Africi gdje je i centar njegovog poslovnog carstva. Končar je jedan od najvećih svjetskih igrača u eksploataciji i preradi rudače.U Hrvatskoj je do unazad par godina bio nepoznato ime. Zato je i izazvao veliko iznenađenje kada se kao anonimac zainteresirao za kupnju hrvatskih brodogradilišta. Kada je Vlada prije dvije godine najavila prodaju svih državnih škverova, Končar je postao ključni igrač u tom najvećem hrvatskom privatizacijskom projektu nakon HT-a i Ine.

U prvom natječajnom krugu konkurirao je za kupnju čak pet brodogradilišta. da bi na opće iznenađenje odustao samo dan prije otvaranja ponuda. Razlog, kako je sam rekao, bili su nepovoljni i nedovoljno transparentni uvjeti kupoprodaje. Trenutno je u najužem krugu za kupnju trogirskog brodogradilišta, no taj projekt prepustio je u ruke sinu Nenadu.

Tko je Danko Končar?

Od kada je svoje poslovno carstvo počeo širi u Hrvatskoj Danko Končar ne prestaje intrigirati javnost. Već sama činjenica da je do jučer javnosti nepoznati biznismen hrvatskih korijena krenuo investirati najprije u nekretnine, a onda najavio i kupnju velikih hrvatskih gubitaša s kojima se 20 godina nije znala nositi niti jedna hrvatska vlada, bio je dovoljan je razlog da dođe u sam vrh liste medijskog interesa. Pogotovo nakon što je procurila informacija o njegovoj zatvorskoj prošlosti. Naime, osamdesetih godina prošlog stoljeća osuđen jena zatvorsku kaznu zbog navodnih financijskih malverzacija u tvrtki Jugoturbina gdje je bio jedan od direktora.

Osuđen bez dokaza

Nije naravno bio zadovoljan što je ta infromacija procurila u javnost no, kako nam je u jednom razgovoru rekao, ne zato što je to htio sakriti već zato što je u pitanju jedna bolna priča koja je ostavila traga i obilježila i njega i njegovu obitelj. Tvrdio je da je u tim medijskim reciklažama njegove presude previše tendencioznosti, 90 posto neistine i cijela ga je obitelj nagovarala da se povuče iz svih poslova u Hrvatskoj. No ipak nije. Previše je, kaže, truda uložio u te projekte da bi se povukao. A probudio se i lički inat. - Da sam otišao, to bi značilo povlačenje pred onima koji me žele diskreditirati i okvalificirati kriminalcem - rekao nam je svojedobno Končar.

Priznaje kako je pogriješio kada je mislio da se mediji neće baviti presudom starom 33 godine, pri čemu se, tvrdi, nitko nije potrudio čuti i njegovu stranu priče ili bar prenijeti dio iz punih 80 strana obrane. - Moguće da sam i sam krivo procijenio pa sam odmah trebao iznijeti i svoju stranu priče, a činjenica je da sam osuđen bez ijednog valjanog dokaza. Kao uspješan gospodarstvenik koji misli svojom glavom u to vrijeme smetao sam određenim partijskim strukturama i odlučili su me kazniti -tumačio nam je Končar.

Kao dokaz da je osuđen bez valjanog razloga naveo je i podatak da je odmah nakon zatvora opet dobio posao u Jugoturbini. - Pa zar netko misli da bi to učinili da sam doista bio lopov. Otišao sam svojevoljno kada sam shvatio da bi ljudi koji su me zaposliti zbog toga mogli imati problema. Zaposlio sam se u zagrebačkoj Tehniki, radio s kompjutorima. Te strašne zatvorske godine uspio sam preživjeti jer sam se bacio na učenje, uspio sam magistrirati, a kasnije i doktorirati. Mojoj obitelji bilo je daleko teže. Do danas osjećaju teret tog vremena.

Kako je zaradio svoj prvi milijun dolara?

Krajem osamdesetih Danko Končar zaposlio se u predstavništvu korejske kompanije Lucky Gold Star, u to vrijeme vodećeg izvoznika bijele tehnike, a bavili su se i petrokemijom. Imao je, kaže, dobru plaću, plaćene troškove i ugovor na jedan posto provizije od ostvarenog prihoda. Na području bivše Jugoslavije ostvario je prihod od 150 milijuna američkih dolara i zaradio svoj postotak. Tako je došao do prvog ozbiljnog kapitala. Nakon toga odlazi u Rusiju gdje i počinje njegov posao s rudačom.

Biznis s rudnicima

Na Uralu u Ekaterinburgu, za 300.000 dolara kupuje propalu tvornicu ferokroma, zvala se Chrompeak. Bila je zatvorena nekoliko godina, od 5000 radnika ostalo ih je stotinjak. Tvrtku je, kaže uspješno razvio, kupio još jednu i onda ih prodao.

Tu je zaradio 100 milijuna dolara. Dio zarađenog novca tada investira u Južnoafričku Republiku gdje kupuje tvrtku Samancorna, kompaniju sa 12 rudnika u vlasništvu. To je bila ključna kompanija unutar Kermas grupacije kojoj je inače sjedište u Londonu gdje Danko Končar i živi sa suprugom Jelenom, psihologinjom, kćerkom i majkom. Prošle godine prodaje Samancorn i kupuje drugu tvrtku koja ima koncesije za rudnike metala u Burundiji.

U upravljačkoj strukturi Kermasa su Končareva sestra Danica i supruga Jelena, ali nitko od četvero djece. Sin Nenad, koji živi u Zagrebu, preuzeo je tvrtku Jadranska ulaganja koja ulazi u brodograđevni biznis, a u suvlasništvu je i karlovačkog Adriadizela.

Premda je u svojih 68 godina Danko Končar stekao veliko bogatstvo, nije od onih koji to rado demonstriraju luksuzom. Kada smo ga jednom pitali koliko nekretnina posjeduje, odgovorio nam je da je to skroman popis, na kojem je obiteljska kuća u Londonu i privatni avion koji je kupio jer je to bilo isplativije nego plaćati skupe karte za učestala poslovna putovanja. U Hrvatskoj nema ni stan ni kuću.

Nećemo odustati od daljnjih ulaganja u Hrvatsku

Oko cijele afere kratkim službenim priopćenjem oglasila se i uprava Kermas ulaganja.- Stav tvrtke je da institucije kaznenog progona trebaju odraditi svoj posao u okviru zakona i bez ikakvog pritiska od bilo koga. Kermas ulaganja prihvaćaju presumciju nevinosti dok se suprotno ne dokaže pravomoćnom presudom i imamo povjerenje u institucije pravne države. Nemili događaji nisu i neće nas odvratiti od daljnjih ulaganja u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2024 00:35