TJEDAN U 10 PITANJA

Dario Šimić: Učit ćemo igrače o namještanju utakmica

1. Zašto ste osnovali Hrvatsku udrugu nogometnog sindikata (HUNS)?

- Žao mi je što sindikat nitko nije prije osnovao jer sam uvjeren da bi bilo manje problema. HUNS je nastao nakon osluškivanja potreba u hrvatskom nogometu. Glavni cilj sindikata je zaštita interesa i prava nogometaša, a i dostojanstva koje je uvelike narušeno.

2. Koja prava i obaveze imaju vaši članovi i koliko ih je?

- Našim članovima, a zasad ih je više od 400, davat ćemo besplatne pravne savjete, a u skorijoj budućnosti organizirat ćemo i kampove za igrače bez ugovora. Glavni tajnik Mario Jurić i ja ovih dana osnivamo pravnu službu u kojoj će odvjetnik Marin Šarić surađivati s odvjetničkim uredom Žaja.

3. Koji su uzroci sadašnjeg stanja u kojem su nogometaši i klubovi?

- Sadašnja situacija je odraz dugogodišnje prakse u hrvatskom nogometu - guranja problema pod tepih. Nitko se nije htio uhvatiti u koštac s njima i sada je voda došla preko grla. Krajnje je vrijeme da se problemi počnu rješavati. Siguran sam da ih se može riješiti poštivanjem propisa i kvalitetnom strategijom. Želimo i da HNS kao krovna organizacija ponudi rješenje problema.

4. Kakva je vaša uloga u nedolasku nogometaša Karlovca u Rijeku?

- Podržali smo nogometaše Karlovca koji nisu dobili plaću osam mjeseci u njihovoj odluci da ne igraju utakmicu. Stojimo iza njih ma što oni odlučili. I ne samo iza njih, nego iza svih naših članova.

5. Udruga prvoligaša prozvala vas je zbog štrajkova igrača. Što su oni trebali napraviti, a nisu?

- Ne želimo se prepucavati kroz medije. To nije cilj. Probleme treba početi rješavati. Vjerujem da bi se našla rješenja kada bi se sjelo za stol. Ali trebamo brzo djelovati. Nitko ne smije dopustiti da ljudi budu gladni, da ih se izbacuje iz stanova, da spavaju po svlačionicama, jer onda to nije profesionalni sport.

6. Kakva je u ovom slučaju odgovornost HNS-a?

- HNS je krovna organizacija i on sigurno može zavesti reda instrumentima koje ima na raspolaganju. Ponavljam, probleme treba početi rješavati. Međutim, ne vidimo želju s njihove strane. Umjesto da se ide u rješavanje problema, problemi se guraju pod tepih. Mi smo za rješavanje uzroka, a ne posljedica.

7. Zašto bi javnost trebala biti osjetljivija za probleme nogometaša nego za obespravljene radnike?

- Svi oni koji ne dobivaju plaću za svoj rad su obespravljeni. S nogometašima je slučaj specifičan zbog njihova statusa.

Oni su samostalna djelatnost i bez obzira na to dobiju li plaću, moraju svaki mjesec uplatiti državi 3000 kuna doprinosa, na što im država u slučaju nepravodobne uplate zaračunava 14 posto kamate.

8. Snimate dokumentarac koji ruši stereotipe o nogometašima. Koja je najpotresnija sudbina koju ste snimili?

- Teške su sve sudbine igrača kojima se plijeni imovina, kojima su djeca gladna, koji ne dobivaju plaću, koji spavaju po svlačionicama, koje se izbacuje iz stana, koji su prevareni... Svakome je njegov problem najteži. Ali uskoro će javnost na konkretnim videozapisima vidjeti stanje u hrvatskom nogometu. To nisu brojevi, radi se o stvarnim ljudima.

9. Kako ćete riješiti njihov problem kratke karijere?

- Pregovaramo s jednim veleučilištem o davanju cjeloživotnog obrazovanja nogometašima. Namjera nam je i educirati igrače kako se ne bi dogodila neka nova afera offside.

10. Kada bi se generacija Vatrenih više angažirala u nogometu, na kojim mjestima vidite Šukera, Bobana, Štimca, a gdje sebe?

- U ovu sindikalnu priču ušao sam isključivo zato da bih pomogao obespravljenim nogometašima. Vidim se u svakom radu koji ima za cilj dobrobit hrvatskog nogometa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:57