POKLON ČITATELJIMA!

DOBRA HRANA Na čak 124 stranice pronaći ćete veliki ljetni specijal koji će vas pripremiti za cijeli ljetni dan, od doručka do večere!

Ručnici? Tu su. Nedjeljni Jutarnji i neki od magazina koji dolaze s njim. Spremljeni u torbu, da se ima što čitati na plaži. Klincima ste pripremili sve za zabavu, a kruh, pašteta i lubenica su u frižideru.

Ali, mora li hrana za plažu uvijek biti ista? Kako unijeti kreativnost u meni koji ćete grickati dok sjedite na kamenčićima i gledate klince koji se brčkaju u moru?

Odgovora ima, a pronaći ćete ga u magazinu Dobra hrana koji ove nedjelje, 1. srpnja, izlazi uz Nedjeljni Jutarnji.

Paški sir i bruschette

“Htjeli smo pokazati da je plaža više od krafne i paštete”, govori nam Mila Batinica, urednica Dobre hrane, dok završava ovaj broj. “Na plaži se obično zaglavi s jelima koja se tamo prodaju ili ostacima od doručka iz hotela. Ali ne mora biti tako dosadno. Odjurili smo u Kostrenu, gdje nas je dočekala blogerica Enogastro mama. Salata s mahunama i sipicama, tjestenina s paškim sirom i bruschette s tikvicama samo su neka od jela koja možete pripremiti dan prije i ponijeti sa sobom na plažu.

Ali, velika tema o hrani na plaži nije jedino iznenađenje koje ćete pronaći u Dobroj hrani. Ne, nakon godinu dana izlaženja uredništvo Dobre hrane odlučilo je počastiti svoje najvjernije čitatelje. Ovog vikenda na kioscima će se naći najdeblja Dobra hrana dosad! Na čak 124 stranice pronaći ćete veliki ljetni specijal koji će vas pripremiti za cijeli ljetni dan, od doručka do večere.

Počnimo s ribom. I to srdelom. Ta jeftina plava riba, često nepravedno zanemarena, pronašla je svoje mjesto na naslovnici Dobre hrane.

Nezamisliv spoj

Po savjete kako je približiti baš svima ekipa Dobre hrane otišla je u Ribarski brevijar, restoran strastvenog ribolovca Vece Holjevca. I utvrdila lekciju da je srdela najbolja kada se pripremi najjednostavnije - na gradelama, marinirana, kao carpaccio, na ražnjićima ili pohana.

No, ako vam je dosta jednostavnih jela, onda je velika tema o mekušcima za vas. Mekušci će biti najvažnija hrana ovog ljeta. Tomislav Špiček, slavni zagorski kuhar, uhvatio se u koštac s kracima hobotnica, tvrdoglavim školjkama i sluzavim lignjama.

Njih je kombinirao s kontinentalnom hranom i stvorio nezamisliv spoj - dagnje sa svinjskom plećkom, lignje na zagrebački, salata od sipe sa šparogama, hobotnica s lisičarkama i fenomenalne polpete od muzgavaca.

Ako vas dok kuhate pritisne i vrućina, ne zaboravite piti puno tekućine. Naravno, obična voda je u redu, ali ne i za Dobru hranu. Cure su vam pripremile pregled osvježavajućih ljetnih napitaka koji pršte maštovitošću, kao, na primjer, espresso s pjenom od hladnog mlijeka, mineralna voda s okusom i voćnim komadima leda, ledena kava sa začinjenim sladoledom, hladni biljni čaj i ljetna sangria od bijelog vina, voća i začina.

Sve tajne majstora

Slatko? Ima i toga. Fenomenalni dubrovački recepti razveselit će vas, ali ne kao najveći test sladoleda. Čak 50 vrsta sladoleda, od štapića do korneta, našlo se na najrigoroznijem testiranju ikada do sada. Pronaći ćete i nove rubrike poput Vinske škole, u kojoj vinski stručnjak Saša Špiranec otkriva sve tajne najvećih majstora, kao i Kuhinjski labos, u kojoj će se iz broja u broj analizirati što se zapravo događa s hranom tijekom kuhanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:11