SITUACIJA STABILNA

DOBRA VIJEST IZ RIJEKE Kći riječkog nultog pacijenta uskoro će biti potpuno zdrava, cijelo vrijeme liječila se kod kuće

 Srđan Vrančić / CROPIX

Ukupno su četiri nove zaraze koronavirusom potvrđene na području primorsko-goranske županije i broj se sada popeo na 30, potvrdili su iz županijskog Stožera za civilnu zaštitu.

U tu brojku nije uključena osoba koja je izliječena, nulti pacijent iz Parme, a valja napomenuti da se čeka i rezultat drugog testa za osobu iz njegove obitelji kojoj je prvi test bio negativan, pa bi se broj izliječenja uskoro trebao popesti na dva. Prema neslužbenim informacijama, radi se o kćeri riječkog nultog pacijenta koja se, s obzirom da je imala blage simptome, čitavo se vrijeme liječila kod kuće.

Od 30 osoba s koronavirusom, 26 ih je hospitalizirano u KBC-u Rijeka, dok se četvoro s blažima simptomima liječi kod kuće, pod nadzorom epidemiologa. Na žalost, jedna je osoba, zbog nešto teže kliničke slike, priključena na respirator. Radi se o ženskoj osobi starije životne dobi čije stanje nije kritično, no treba pomoć pri disanju.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina kazao je da, na sreću, za sada nemamo značajniku uzlaznu krivulju oboljenja od koronavirusa u PGŽ, a ukoliko se budemo držali svih mjera, imamo šansu zaustaviti zarazu.

Ravnatelj riječkog KBC-a Davor Štimac kazao je da je situacija stabilna i da se stanje nije promijenilo u odnosu na jučerašnji dan.

- Od 26 pacijenata hospitaliziranih u KBC-u, 25 ih je na klinici za infektologiju. Jedna pacijentica je na respiratoru. U dobi je preko 60 godina. Stanje je, prema informacijama koje smo dobili iz JIL-a, stabilno. To je pacijentica s akutnim respiratornim sindromom koji je u okviru slike teške COVID 19 infekcije. Smještena je u JIL-u na Sušaku gdje imamo izdvojeni izolacijski dio. Tamo planiramo staviti nekoliko prvih pacijenata koji će biti na respiratorima. Nakon toga, sljedeći će ići u respiracijski centar koji je spreman - rekao je ravnatelj Štimac.

Ravnatelj navodi da je ta pacijentica stabilno, a da su stabilni i svi ostali hospitalizirani pacijenti. Također, ističe da je na klinici otorinolaringologije hospitalizirano nekoliko pacijenata za koje se još čekaju rezultati testa na koronavirus.

- S obzirom da vidimo da je dio stanovništva pomalo nemiran, organizirali smo i pihološku pomoć naših psihologa za odrasle i djecu - kazao je Štimac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:49