ŠKOLA NA TREĆEM

DOZNALI SMO KAKO ĆE IZGLEDATI VIRTUALNA ŠKOLA Između hrvatskog i matematike ići će glazbeni i tjelesni

HTV-ov tim priprema obrazovni program koji će zamijeniti nastavu u školama. Evo što sad znamo
 HRT

Zbog novonastale situacije u vezi s koronavirusom u cijeloj Hrvatskoj se zatvaraju škole. Za učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola nastava će biti organizirana na Trećem programu HRT-a, a za učenike viših razreda i za srednjoškolce bit će online.

Od idućeg ponedjeljka u 8 sati tako na Trećem programu počinje emitiranje nastavnog programa “Škola na Trećem”.

Ključna promjena je u tome da se time uvodi nacionalni raspored za pojedine razrede u cijeloj Hrvatskoj, odnosno da će svi učenici u isto vrijeme slušati isto gradivo.

Prvi raspored

Djeca će putem HRT 3 imati sve općeobrazovne (hrvatski, matematika, engleski, priroda) i sve odgojne predmete (tjelesni, glazbeni, likovni), s tim da bi ovi odgojni išli u pauzama između općih predmeta pa će klinci malo vježbati, pjevati neke pjesmice itd. Isto tako neće morati pratiti nastavu taj dan u realnom vremenu, nego će snimke moći pogledati na online kanalima poput YouTubea ili HRTi aplikacije.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH odabralo je četiri zagrebačke učiteljice koje će predavati uživo. Svaka od njih bit će zadužena za jedan razred, počevši od prvog razreda u najranijem terminu, prema četvrtom razredu čija će se nastava održavati popodne.

Svi uče isto

Virtualna škola neće izgledati kao uobičajena nastava, a radna verzija je zasad ovakva: od 8 sati ujutro provodit će se dva sata nastave prvog razreda, nakon toga će biti kratka pauza pa onda dva sata ili nešto dulje nastave za druge razrede... Za četvrte razrede nastava će vjerojatno trajati tri sata jer oni imaju više gradiva, a djeca imaju bolju koncentraciju.

Učenici će dobivati zadaće, pokušat će se napraviti što interaktivniji oblik nastave, a i neka vrsta testova.

- Naravno da se djecu ne može nadzirati preko ekrana pa se nadamo podršci i suradnji roditelja, baka, djedova... - rekla nam je Vlatka Kolarović, urednica Trećeg programa HTV-a.

Djeca će se moći javljati učiteljicama i postavljati pitanja ili slati svoje radove mailom.

Nastava će pratiti programe predmeta, a koristit će se otvoreni obrazovni materijali, materijali obrazovnog i školskog programa HRT-a, kao i materijali izrađeni posebno za tu priliku. Program će poticati učenike na samostalan i kreativan rad, a u suradnji sa svojim učiteljima razredne nastave produbljivat će se i proširivati ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda, priopćili su s HRT-a.

- Odabrane učiteljice rade po kurikulumu ‘Škole za život’ pa su se već navikle na promjene. Otkad smo krenuli s pripremama svi uključeni u projekt su 24 sata dnevno na raspolaganju. Za sve nas je ovo novo, ali smo potpuno spremni - rekla nam je Rahela Štefanović, urednica projekta “Škola na Trećem”.

Studio se radi ubrzano da sve bude spremno u ponedjeljak. On će biti vrlo sličan razredu, pokraj učiteljice bit će ploča i interaktivni televizor.

Poznato gradivo

- Ključno je da se nastavni program iskomunicira i odradi. HRT će dati svoje resurse, najbolju tehničku podršku, urednike i bogatu arhivu da djeci ova cijela situacija ne oduzme školski program i ne dovede u pitanje ovu školsku godinu - rekla nam je Kolarović i naglasila da će se učiteljice striktno držati gradiva.

U realnom vremenu odrađene će se lekcije objavljivati na YouTube kanalu, a sve će biti dostupno i na HRT-ovim platformama. Budući da se radi o mlađim školarcima, lekcije će biti podijeljene na kratke cjeline po predmetima da im zadrže koncentraciju.

Divjak: Program za više razrede i srednju školu na Sportskoj televiziji

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najavila je u petak da od ponedjeljka, osim programa na HRT 3 za niže razrede, na Sportskoj televiziji kreće program za više razrede osnovnih i za srednje škole s video materijalima koji će biti dostupni online.

"Osim programa na HRT 3 za niže razrede osnovnih škola, Sportska televizija bit će svojevrsna back-up opcija za više razrede, odnosno za srednju školu", rekla je ministrica novinarima pred Banskim dvorima uoči sastanka Nacionalnog stožera civilne zaštite s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrima.

"Od ponedjeljka će krenuti program na Sportskoj televiziji s onim video materijalima koji će biti dostupni učiteljima i učenicima online, tako da možemo prevenirati ako bi negdje bilo iskakanja ili ne bi bilo dosta opreme za učitelje i učenike", objasnila je Divjak.

Pohvalila je sve koji rade na sprječavanju širenja koronavirusa, a posebno ravnatelje i učitelje u školama koji rade na pripremi da, kako je rekla, "budemo spremni na sve što je pred nama".

Na pitanje novinara o mogućnosti obustavljanja nastave u osnovnim školama i zatvaranja vrtića, Divjak je odgovorila da "to treba biti dobro promišljeno, moramo imati podloge, stručnjaci moraju reći svoje".

Podsjetila je kako je u četvrtak u Bruxellesu vodila videosastanak s ministrima i da je trenutno u trećini država EU-a nastava obustavljena, trećina država ima miješani model, a u trećini država škole još rade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. veljača 2023 04:00