IZVRŠNI DIREKTOR GONG-A

Dragan Zelić: Otkrili smo da su glasali mrtvi, a DORH je rekao da ih ne može naći

 Damjan Tadić/CROPIX

1. Zašto ste novi prijedlog Zakona o izbornim jedinicama nazvali sramotnim?

- Nakon 20 godina kakve-takve demokracije, a uoči ulaska u EU, mislili smo da se naučilo nešto o demokraciji i da su ovakvi nedemokratski prijedlozi iza nas... Međutim, vladajući, umjesto da samo usklade izborne jedinice sa zakonom, rade velike zahvate u izgled izbornih jedinica i upuštaju se u avanturu izbornog inženjeringa.

2. Jeste li vidjeli prijedlog koji je osmislio ministar uprave Davorin Mlakar?

- Ministarstvo uprave u većini slučajeva priprema važne zakonske prijedloge iza zatvorenih vrata pa je tako bilo i s izbornim jedinicama.

3. Ionako je istekao zakonski rok za izmjene. Ako se ostale stranke slože, onda je to opet izborni inženjering?

- Ne bi smjelo biti dogovora ispod stola među bilo kojim akterima. Bilo bi dobro da reagira Ustavni sud i pojasni situaciju da s jedne strane postoji potreba usklađivanja izbornih jedinica kako bi svaki glas vrijedio jednako, a s druge strane postoje odredbe Ustavnog zakona koji određuje da će se izborni zakoni donijeti najkasnije godinu dana prije održavanja redovitih izbora. Tako bi se izbjegla pravna nesigurnost.

4. Kako bi ta izmjena mogla ugroziti završetak pregovora oko Poglavlja 23?

- Iako sređivanje izbornog zakonodavstva nije uvjet za zatvaranje Poglavlja 23, smatramo da bez dovođenja u red izbornog zakonodavstva ne možemo govoriti o potpunom sređivanju stanja u pravosuđu u širem smislu te riječi. Hrvatska treba donijeti jedinstveni izborni zakon koji će utvrditi jasna pravila igre vezana za izbore, za što se zauzeo i predsjednik Josipović.

5. Što će GONG učiniti ako ipak dođe do prekrajanja izbornih jedinica?

- Ako do toga dođe, ta će činjenica svakako utjecati na GONG-ovu ocjenu sljedećih parlamentarnih izbora. GONG će vidjeti ima li prostora za pokretanje ocjene ustavnosti pred Ustavnim sudom.

6. U GONG-u ste od 2001. godine. Tko bi sve trebao sudjelovati u teritorijalnom definiranju izbornih jedinica?

- Sudjelovao sam u misijama OESS-a u mnogim zemljama i iskustva su pokazala da se o promjeni izbornih jedinica vode dugotrajne rasprave u koje je uključena široka javnost. Kao što je i Ustavni sud preporučio, potrebno je utvrditi tko je nadležan za praćenje kretanja broja birača i usklađivanje izbornih jedinica, koje su procedure i rokovi izmjena te način sudjelovanja javnosti u cijelom procesu.

7. Prema vašim podacima, koliko ima stvarnih, a koliko fiktivnih birača?

- Teško je reći konkretne brojke kad i Ministarstvo uprave, koje je nadležno za popise birača, na službeni upit Ustavnog suda o broju birača odgovara da ne raspolaže podatkom o broju birača (?!). Dok se ne sredi evidencija prebivališta, tj. ne izbrišu preminuli birači u tzv. dijaspori, i dalje ćemo imati fiktivne birače.

8. Marko Rakar otkrio je 400 mrtvih duša na jednom kućnom broju u selu Dusine . Koje su paradokse otkrili vaši promatrači na izborima?

- GONG je na predsjedničkim izborima 2005. otkrio da su ‘glasale preminule osobe’ u BiH i podnijelo kaznenu prijavu. Međutim, DORH je utvrdio da su kaznena djela počinjena, ali nisu mogli pronaći počinitelje!?

9. Koje su vaše zamjerke na biračko pravo nacionalnih manjina? Što kažete na nagodbu HDZ - SDSS?

- Ustav jamči ravnopravnost svih nacionalnih manjina pa slijedom toga, ako se manjinama daje posebno biračko pravo, onda sve manjine trebaju imati posebno biračko pravo. Prošli izbori pokazali su da postoje veliki problemi glasanja nacionalnih manjina koje treba riješiti, ali nam je žao što koalicijski partneri nisu konzultirali stručnu javnost. Novi način glasanja daleko je od dobrih demokratskih rješenja.

10. Kako ćete na ovim izborima pratiti probleme s crnim fondovima u financiranju kampanje?

- GONG će obratiti veliku pažnju na transparentnost financiranja kampanja praćenjem institucija nadzora, provedbe novog zakona i troškova oglašavanja. Nadamo se da će biti manje crnih fondova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 23:39