NEPLAĆENA ALIMENTACIJA

DRAMA U OBITELJI PRVOG HRVATSKOG PREDSJEDNIKA Stjepan Tuđman Franji duguje 130.000 kuna!

Antonija Vlatković (39), samohrana majka zagrebačkog gimnazijalca Franje Antona Tuđmana (15), već godinama vodi pravnu bitku s ocem svoga djeteta Stjepanom Tuđmanom, mlađim sinom prvog hrvatskog predsjednika, koji joj dvije godine nije platio ni kune alimentacije
 Saša Jokić/CROPIX

Prema podacima Hrvatske odvjetničke komore, oko 60 tisuća djece u državi ne prima alimentaciju. U toj vojsci djece kojoj zakonom dužni roditelji ne plaćaju uzdržavanje iz raznih razloga nalazi se i zagrebački gimnazijalac Franjo Anton Tuđman (15). Majka unuka prvoga hrvatskog predsjednika čije ime i prezime dječak nosi, Antonija Vlatković (39), već godinama vodi pravnu bitku protiv Franjina oca Stjepana Tuđmana (64) koji neplaćanje uzdržavanja za svoje izvanbračno dijete pravda poslovnim problemima u kojima se našao.

Na rubu živaca

- Već više od dvije godine naš zajednički sin Franjo Anton nije primio niti jednu kunu od svoga oca - priča nam modna dizajnerica i Franjina majka Antonija Vlatković.

- Na rubu sam živaca i strpljenja jer sam samohrana majka koja jedva spaja kraj s krajem. Možete misliti što sve treba dječaku od 15 i pol godina da bi normalno živio. Za sebe ništa ne tražim, iako sam praktički bez posla, već samo zahtijevam ono što je Stjepan zakonski dužan dati našem sinu. Znam da se Stjepan pravda poslovnim problemima i neimaštinom, ali pitam se tko to ne može mjesečno izdvojiti 3500 kuna za svoje dijete, a vozi se u Mercedesu, živi u vlastitoj kući u Nazorovoj ulici i ima barem dva poslovna prostora u centru Zagreba od čije bi najamnine mogao uzdržavati svoje dijete?

U zatvorenom krugu

Posljednje ročište u pravoj pravosudnoj trakavici održano je na Županijskom sudu u Zagrebu 19. veljače ove godine zato što Stjepan Tuđman ne plaća uzdržavanje za svog izvanbračnog sina Franju, a dug se popeo već na 130 tisuća kuna, bez kamata. Novi problemi za Antoniju su nastali kada je visina alimentacije za malodobnog Franju novom sudskom presudom, umjesto dosadašnjih 2000 kuna, porasla na 3500 kuna mjesečno. No, dio uplaćenog novca sa zaostacima obračunat je na osnovi starog iznosa alimentacije, tako da je dug Stjepana Tuđmana i veći od 130 tisuća kuna.

- Ponavljam da samo tražim novac za naše dijete i ništa drugo - kaže Antonija. - Zadnje ročište bilo je zatvoreno za javnost, na prijedlog odvjetnika Stjepana Tuđmana i s obrazloženjem da je to u interesu našeg malodobnog djeteta. Čini mi se da sam nekada u zatvorenom krugu i ponekad izgubim volju da idem po sudovima jer i odvjetnici koštaju, a ja baš nisam pri novcu. Na životu me drži želja da Franjo dobije ono što mu je otac Stjepan dužan isplatiti.

Antonija je uvjerena da Stjepan, zbog poznatog prezimena i činjenice da je sin pokojnog predsjednika, ima veliki krug utjecajnih prijatelja koji mu omogućuju da ne ispunjava svoje zakonske obveze.

Iako je Stjepan Tuđman za svog sina, koji je rođen 1999. u izvanbračnoj vezi s Antonijom Vlatković, uplaćivao neko vrijeme po 2000 kuna, prije nekoliko godina tražio je da se taj iznos smanji. Obrazložio je to činjenicom da je zapao u financijske probleme te da više nije u mogućnosti izdvajati tolike mjesečne iznose za uzdržavanje Franje mlađeg. Stjepan je bio spreman plaćati 1700 kuna mjesečno, no majka Antonija je rekla da je to premalo za uzdržavanje djeteta pa je taj iznos ipak povećan na 3500 kuna mjesečno, što Stjepan, kao što smo i naveli, ne plaća.

Naravno da su ovi događaji zabavljali javnost, a Stjepan Tuđman je uspio zadržati svoje najbliže dalje od znatiželjnih očiju. Ni afera s atraktivnom Antonijom, a ni povlačenje po sudovima kako bi se uopće dokazalo da je baš on otac maloga Franje, što je 2005. nedvojbeno potvrđeno sudskom odlukom, nije uzdrmalo njegov brak sa Snježanom s kojom ima dvije odrasle kćeri. Jedan od sudova na kojima su se Antonija i Stjepan suočavali donio je i presudu o ovršnom postupku kojim je Stjepanu trebalo sjesti na račun i isplatiti dug na račun Franje juniora. Iako se pisalo da je Stjepan završio u zatvoru zbog neplaćanja alimentacije, to nikad nije potvrđeno. Na pitanje ima li Franjo Anton ikakve kontakte s obitelji Tuđman, Antonija je uzdahnula.

- Ma, kako ćemo se družiti kada otac ne daje osnovni novac za djetetovo uzdržavanje - odgovara pitanjem. - Nadam se da ova cijela situacija neće previše utjecati na njega. On je dečko i malo je zbog svih ovih problema popustio u školi, nije više odličan, nego vrlo dobar učenik. Ne zanima me ni Stjepan koji nas je oboje već toliko puta izigrao, a iako sam vjerovala da će baka Ankica htjeti upoznati svog unuka, ni to se nije dogodilo. Ne postoje nikakvi odnosi s obitelji Tuđman i mislim da će tako ostati. U cijeloj je priči najveća žrtva Franjo Anton, ali o tome njegov otac, a ni bilo tko u obitelji Tuđman, očito uopće ne razmišlja.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 11:39