OPORAVAK OD NAJVEĆE MEDIJSKE AFERE

DRAMATIČAN POVRATAK RUPERTA MURDOCHA Medijski mogul izveo nevjerojatan povratak nakon što su ga svi otpisali

Prije dvije godine Murdochov News Corp pogodila je najveća medijska afera 21. stoljeća i svi su mislili da je to kraj medijskog mogula. Danas njegova kompanija vrijedi duplo više nego tada, 73 milijarde dolara, dioničari ga obožavaju i ponovno je stvorio najčitanije novine u Engleskoj

Propast ga je pratila na svakom koraku koji je zakoračio prema Britanskom parlamentu, 19. srpnja 2011. godine. Novinari su nasrnuli na Ruperta Murdocha i zahtijevali istinu prije nego što ju kaže zastupnicima. Čitatelji su, u međuvremenu, bojkotirali njegove novine, a dionice News Corpa, na čijem je bio čelu, propadale su.

Politički skandal ga je natjerao da odustane od najvećeg medijskog dogovora na čijem je pragu bio. Zakonodavci u Americi i Engleskoj zahtijevali su istragu. Čak je i Hugh Grant bio bijesan i zahtijevao krv.

Plahi glumac pojavljivao se gdje god je stigao, pa je tako bio i pred parlamentom tog jutra, i zahtijevao da se detaljno istraže eventualne kriminalne radnje Murdochovih novina. Negdje u kutu bio je i čovjek s pitom namijenjenom Murdochovom licu.

Kraj Murdochove epohe nazirao se. Novine su naveliko spekulirale o tome da bi Murdoch zaista mogao odstupiti s mjesta vođe News Corporationa, globalnog carstva, vrijednog 33 milijarde dolara. Sjedeći pred povjerenstvom parlamenta bio je nesiguran. ‘Ovo je najponizniji dan u mojem životu’ izjavio je odmah na početku. Nedugo nakon toga, čovjek s pitom je krenuo u napad.

Trebala je to biti slika propasti medijskog moćnika, kako poniženo sjedi u parlamentu pokušavajući obrisati kremu s lica. No, nekako, čovjek s pitom je promašio. Scena koju je svijet vidio nije bila Murdochovo poniženje. Svijet je vidio sobu punu ljudi koja ustaje u Murdochovu obranu.

Dvije godine kasnije izgleda da je Murdoch izbjegao mnogo više od pite u lice. Najmračnija predviđanja iz ljeta 2011. da bi Murdoch mogao ostati bez licence za emitiranje programa u Americi, ili da bi ga britanska vlada mogla natjerati da proda svoj kontroli paket u Sky korporaciji, ili da bi američke vlasti mogle pokrenuti federalnu istragu zbog sumnji na organizirani kriminal, ili da bi samog Murdocha mogli uhapsiti zbog ometanja pravde, jednostavno se nisu dogodila.

Danas je Murdochovo carstvo samo još veće i bogatije. Na dan kad je Murdoch svjedočio pred parlamentom, cijena dionice News Corporationa bila je nešto ispod 15 dolara. Prije tjedan dana dionica je vrijedila više od 31,50 dolara. Kompanija je gotovo udvostručila svoju vrijednost i narasla na 73 milijarde dolara. Prihodi su narasli, News Corp sjedi na 3,3 milijarde dolara gotovine, a vrijednost paketa koji je u vlasništvu obitelji Murdoch narastao je sa 5,1 milijarde na 9,.5 milijardi dolara.

S obzirom na njegovu povijest, nije ni čudo da se odšetao iz najvećeg medijskog skandala 21. stoljeća neokrznut. ‘Svako toliko se nađe pred provalijom, i svaki put mu se uključi instinkt za preživljavanjem i izvuče se’, napisao je Neil Chenoweth u Murdochovoj biografiji. ‘Taman prije nego što udari u zid, izmakne se i podjednakom brzinom nastavi u suprotnome smjeru. To je Murdochov genij: ne činjenica da se nađe u problemu, nego da se iz problema izvuče kao pobjednik’.

Počelo je još 2006. godine, kada su reportera njegovih novina News of the World, Clivea Goodmana uhapsili nakon što je hakirao govornu poštu kraljevske obitelji. Sljedećih pet godina svako toliko bi isplivali neki dokazi da Murdochovi novinari ilegalno prisluškuju ljude, ali svaki put bi ih, ili on, ili njegovi londonski direktori, među kojima je bio i Murdochov sin James, zataškali u medijima ili svalili na nekoliko odmetnutih zaposlenika. Svakoga tko je propitkivao njihove izjave brutalno bi napali da ima skrivene motive.

Sve se promijenilo 4. srpnja 2011. godine, kada su Nick Davies i Amelia Hill iz Guardiana izvijestili da je među žrtvama hakiranja telefona i Milly Dowler, 13-godišnja djevojčica koja je nestala u predgrađima Londona, i koja je kasnije pronađena mrtva. Ovo otkriće diglo je cijelu zemlju na noge, a uskoro je News Corp na sebe navukao još bijesa kada se otkrilo koliko je Murdoch zapravo povezan s političkim i policijskim establišmentom Londona.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 13:26