JEDAN OD VODEĆIH HRVATSKIH FORENZIČARA

EKSKLUZIVNO ZA NEDJELJNI Milovan Kubat: 'Obitelj Bilić prva je znala za rezultate DNK analize'

Obavijestiti članove obitelji najteži je dio ovog posla. Ti trenuci se ne daju opisati. U grlu vam je knedla i jedva pričate

Ozbiljan i iscrpljen obratio se javnosti. - Došli smo do statističke vjerojatnosti od 99,99999999 posto da je N. N. osoba tražena kći Milke i Mile Bilić te sestra Katarine i Ane Bilić. Definitivno smo utvrdili da se radi o Antoniji Bilić - rekao je s knedlom u grlu.

Tim riječima okončao je agoniju obitelji Bilić, koja je za Antonijom tragala više od 17 mjeseci.

Medijima se obratio u četvrtak, točno u 20 sati, samo desetak minuta nakon što je razgovarao s članovima obitelji Bilić i objasnio im rezultate vještačenja.

Milovanu Kubatu, voditelju DNK laboratorija Zavoda za sudsku medicinu i dijagnostiku u Zagrebu, u tim mu trenucima, kako priznaje, nije bilo lako.

POTVRĐENO Rezultati DNK analize: Posmrtni ostaci otkriveni kod Josipdola pripadaju Antoniji Bilić!

Upravo razgovor s obiteljima, nakon što vještačenje pokaže da se radi o posmrtnim ostacima jednog njihovog člana, najteži je dio njegova posla.

Stoga su ga napadi nekih medija kako je nekorektno i bešćutno da je obitelj Antonije Bilić potvrdu o pronalasku njenog tijela saznala svega 15-ak minuta prije konferencije za novinare, poprilično uzrujali.

Razgovor s obitelji

I to je jedan od razloga zbog čega mu je ovo jedan od najtežih slučajeva u dugogodišnjoj karijeri.

Ovaj najpoznatiji i jedan od najiskusnijih hrvatskih forenzičara radi u DNK laboratoriju od prvog dana njegova osnivanja. Laboratorij je s radom počeo u travnju 1994. godine, a pripreme za njegovo osnivanje počele su godinu dana prije kada je Kubat otišao na usavršavanju kod profesora Bernda Brinkmanna u Munsteru, jednom od vodećih europskih stručnjaka za analizu DNK.

Antoniju Bilić su tražili na krivom mjestu: Dragan Paravinja istražitelje poslao na Brljan, a svi dokazi vodili u Fulaje!

U svojoj karijeri radio je na više od tisuću slučajeva, a u velikoj većini utvrđivao je identitet posmrtnih ostaka iz Domovinskog rata.

Isto tako, radio je na utvrđivanju identiteta posmrtnih ostataka po nalogu policije, a pomagao je istražiteljima u potrazi za kriminalcima, kada se ni jednom drugom klasičnim metodom nije moglo utvrditi tko je počinio zločin. Radio je na slučaju ubijene Anđele Bešlić, na slučajevima silovanih i ubijenih djevojaka na otoku Šipanu i u Zagorju te na mnogim drugim slučajevima.

U dosadašnjoj karijeri zajedno sa svojim suradnicima obučavao je vještake iz ruske vojske, iz Bjelorusije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Iraka, surađivao je s američkom vojskom, a njegov tim sve pohvale za svoj rad dobio je i od Haaškog suda koji je sve poslove prikupljanja dokaza o ratnim zločinima prepustio hrvatskim forenzičarima.

Kakav je bio osjećaj razgovarati s članovima obitelji Bilić, jesu li mogli utvrditi tragove smrti Antonije Bilić, koji su najteži slučajevi na kojima je radio te ima li pozitivnih slučajeva u ovakvim tragedijama, samo su neke od tema o kojima smo razgovarali s Milovanom Kubatom.

1Prema nekim medijima i portalima, skandalozno je i bešćutno što ste obitelj Bilić o rezultatima analize pronađenih posmrtnih ostataka, za koje se kasnije utvrdilo da pripadaju Antoniji Bilić, nazvali samo 10 minuta prije nego što ste s tim istim rezultatima upoznali javnost. Jeste li napravili propust?

- Zbog toga sam jako ljut. To je zaista neviđeno. Stvaraju se krivi zaključci da Županijsko državno odvjetništvo iz Karlovca nije odmah po saznanju rezultata obavijestilo obitelj. Nikakvog propusta nije bilo, a evo i zašto. Temeljem naloga ŽDO-a, mi smo obavili identifikaciju posmrtnih ostataka Antonije Bilić. U najkraćem mogućem roku, na nivou najvećih svjetskih standarda. Čim smo završili analizu negdje oko 17.30, o tome smo obavijestili Odvjetništvo kao nalogodavca. Rekao sam im da je u tijeku izrada pisanog nalaza i mišljenja. ŽDO je tada, u 17.30, znalo da je vještačenje završeno, ali do našeg dolaska u Karlovac, i do predaje našeg nalaza i mišljenja, nije znalo rezultate nalaza. Po završetku pisanja tih nalaza i mišljenja krenuli smo u Karlovac, gdje smo stigli oko 19.40 i nalaze vještačenja smo predali županijskoj državnoj odvjetnici. A ona je i prije nego što je izvršila uvid, nazvala obitelj i obavijestila ih da je gotova analiza. Zatim sam osobno nazvao Anu Bilić, stariju sestru Antonije Bilić, i obrazložio rezultate vještačenja. Naglašavam, obitelj je bila prva koja je te rezultate čula od nas. Do tog trenutka sačuvali smo potpuno diskreciju rezultata baš zato da to ne saznaju oni koji nas sada napadaju.

Tko vas to napada i zašto mislite da baš vas napadaju?

- Oni koji to pišu prepoznat će se i oni znaju razloge zbog čega su išli s tim nevjerojatnim naslovima o bešćutnosti i skandalu.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 10:09