EKSKLUZIVNO ZA NEDJELJNI

Emil Tedeschi: Jedni rade, a drugi žive komotno i govore da se ništa ne može

Igrač tjedna definitivno je Emil Tedeschi. Interna šala glasi: Šefe, platili ste drogu 380 milijuna eura i još se time hvalite! Atlantic Grupa prošli je tjedan, u utorak, i formalno postala vlasnik sto posto slovenske Droge Kolinske, čime je okončana regionalna transakcija godine. Za 382 milijuna eura Tedeschi je kupio slovenske i srpske tvornice i poznate brendove, biznis u BiH, Makedoniji, na Kosovu, u Rusiji...

Jeste li imali tulum u povodu uspješnog završetka posla?

- Brzo smo dalje prionuli na posao, ali povod je svakako vrijedan proslave. Investicijski bankari koji su radili na strani Istrabenza organizirali su vrlo lijepu večeru s pedesetak ljudi koji su sudjelovali u samoj transakciji. Bilo je ugodno.

Oni imaju razloga za slavlje jer je Istrabenz dobio 243 milijuna eura i riješio se Droginih dugova. No, slovenski mediji vas i dalje prozivaju da ste Drogu kupili njezinim novcem, to jest da ste istog trenutka založili njezine dionice za kredit kojim ste je kupili.

- Dobro, obrazložimo to još jednom. Atlantic Grupa za svoje kredite odgovara svojom imovinom, a danas je i Droga Kolinska u stopostotnom vlasništvu Atlantica. Ako se postavlja teza da nije u redu da očekujemo da kupljena kompanija otplati samu sebe, onda mogu reći samo ono što će vam objasniti svatko tko razumije logiku biznisa, u teoriji i praksi - naime, da je kad kupujete neki biznis jedini logičan cilj da bude profitabilan i ne samo da vrati ono što je u njega uloženo nego i da vrati kamate i da još na kraju zaradite. U tome nema ništa neetično, nemoralno, niti je u suprotnosti s bilo kojim propisom ili standardom ponašanja u biznisu. Povlačilo se i pitanje strukture financiranja. Drogu Kolinsku platili smo 45 posto vlastitim novcem, 45 posto kreditima i 10 posto aranžmanom s EBRD-om. Ako to neke provocira, iznenađuje me što o tome ne razgovaraju s ekonomskim ekspertima, ili se ne potrude usporediti našu kupnju s drugim sličnim preuzimanjima.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:14