BRYAN ADAMS

FOTO: Glazba je Bryanu Adamsu osigurala slavu i novac, a i struka mu hvali fotografije

Popularni Kanađanin već godinama i kroz objektiv prati svijet slavnih, redom glazbenike, glumce i fotomodele. Prihod ide u humanitarne svrhe. Opušten, ugodan i susretljiv, tako Adamsa opisuju njegovi zvjezdani modeli

I knew that it was now or never/ Those were the best days of my life /Back in the Summer of ‘69, tako nekako idu stihovi uspješnog pop pjesmuljka, jednog od zaštitnih znakova kanadskog kantautora Bryana Adamsa. U stvarnosti, život slavnom Kanađaninu još uvijek nije dao razloga da se sa sjetom prisjeća životnih klimaksa. Zvjezdani status zadobio je u osamdesetima, a nekako se uspio održati na tronu sve do današnjeg dana, pa je tako bio i najveća glazbena zvijezda na nedavnom otvaranju Olimpijskih igara.

Lik mu se našao i na kanadskim poštanskim markama, tek jedna u nizu počasti kojim ga je ovjenčala domovina.

Priznanje, premda ne pretjerano laskavo, dobio je i od tvoraca South Parka, u sceni kad kanadski ministar filma odgovarajući na optužbe o doprinosima Kanade odgovara: “Hajde, hajde budite pošteni... kanadska vlada se u nekoliko navrata ispričala zbog Bryana Adamsa.”

Bogati i slavni

No, manje je poznata činjenica da je popularni pop-rock kantautor ujedno i vrlo uspješan fotograf koji već godinama i kroz objektiv prati svijet bogatih i slavnih, kojemu i sam pripada, mahom njegov najeksponiraniji dio - fotomodele, glumce i glazbenike. Žene su u tim kadrovima nerijetko posve razodjevene .

Adamsove nagrađivane fotografije krasile su naslovnice magazina poput Voguea, Vanity Faira, Harper’s Bazaara, Esquirea... radio je reklamnu kampanju za Guess, za koju ga je inspirirala glumačka diva Sophia Loren.

U opuštenom i provokativnom izdanju pred Adamsa su stali, nabrojimo samo neke, Mick Jagger, Mickey Rourke, Joss Stone, Billy Idol, Moby, Amy Winehouse i Morrissey, ali i Cindy Crawford, Kate Moss, Elle MacPherson, Heather Graham, Lindsay Lohan, Laetitia Casta, Amber Valetta, Christie Brinkley, Gwyneth Paltrow... U čemu je tajna toga njegova uspjeha, kad već njegov glazbeni uzlet mnogima ostaje misterij?





“Uz njega se osjećate opušteno i ugodno” tvrdi dizajnerica i manekenka L’Wren Scott, a Alexandra Shulman, urednica britanskog izdanja Voguea, opisuje ga kao čovjeka koji nastupa sa stavom da je sve moguće. “I to je potpuno neodoljivo. Bryan vidi samo prilike i mogućnosti, ne probleme i zapreke.”

‘Anonimni’ modeli

Nisu, naravno, svi njegovi modeli iz svijeta šoubiznisa, koautor je i projekta “American Women” koji je radio zajedno s Calvinom Kleinom. U knjizi kojom se slavi “ljepota, moć i snaga žena” uz fotografije manje poznatih žena, pozirale su mu novinarke, političarke, znanstvenice, sportašice, ali su sve, kako se čini, o njemu stekle isti dojam.

Ratna reporterka Marie Colvin opisala ga je kao “šarmantnog muškarca koji je doista zainteresiran za to što mu pričate”. Adams, pak, od svog paralelnog posla ne radi pompu - zanimalo ga je, probao je, ljudi su se zainteresirali i onda su počeli stizati pozivi za naslovnice magazina te za razne izložbe. Prihod od tog područja njegova djelovanja ide u humanitarne svrhe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:48