VELIKO VEĆE NAJVEĆE

FOTO Spomeničko ludilo trese Skopje: Aleksandar od 24 metra nije im dovoljan. Spomenik njegovu ocu Filipu bit će još metar viši

SKOPLJE - Barok. Svuda oko nas je barok. Skoplje se vratilo baroku, monumentalnom i pompoznom umjetničkom stilu koji je dominirao Europom 17. stoljeća. Veliki građevinski zahvati koji su započeti prije dvije godine trebali bi do 2014. preobraziti makedonsku metropolu.

Sagrađeni su ili, se grade, Muzej VMRO-a, Narodno pozorište, zgrade Ustavnog i Krivičnog suda, Trijumfalna vrata, zgrada Ministarstva vanjskih poslova, upravna zgrada Vodovoda...

U sklopu projekta Skoplje 2014. grade se i mostovi, garaže na nekoliko etaža i više od trideset spomenika na središnjem gradskom trgu ili u njegovoj neposrednoj blizini. I sve to, naravno, u baroknom stilu.

Najveći u tom impresivnom spomeničkom niza nedavno je podignut u centru Skoplja, uz veliku pažnju domaće, ali i inozemne javnosti. Kolosalni Aleksandar Makedonski, zajedno s postamentom, visok je 24 metra i vidi se iz svakog kutka makedonskog glavnog grada.

Izliven je u radionici Fernando Marinelli u Firenci. Brončani konjanik ne impresionira samo svojom veličinom nego i cijenom. Koštao je tek nešto manje od deset milijuna eura. Da bi zablistao u punom sjaju, nedostaje mu još samo fontana koju naručitelj namjerava postaviti na postament spomenika i svečano otvoriti 8. rujna, kada se obilježava 20. godišnjica mekedonske neovisnosti.

Ponos zbog spomenika

Novac uložen u ovaj i brojne druge projekte glavni je uzrok svađe najvećih makedonskih stranaka - vladajućeg VMRO-a i opozicijskog SDSM-a. Premijer Nikola Gruevski, čovjek koji stoji iza ovog megalomanskog projekta, kaže da je to upravo ono što je trebalo gradu i zemlji.

- Skoplje će nakon završetka projekta biti ljepši grad. Nećemo stati. Gradit ćemo i u blizini Skoplja, gradit ćemo po cijeloj zemlji - kaže on. Prema mišljenju opozicije, cijeli je projekt tek sjajna prilika za pranje novca.

- Skulpture i spomenike svjetski poznatih umjetnika moguće je naručiti u bilo koje vrijeme i po cijenama koje su i do deset puta manje od onih koje plaća VMRO-DPMNE - kaže Gordan Georgiev, potpredsjednik SDSM-a.

Podijeljena je i javnost. Neki su zgroženi činjenicom da se troše stotine milijuna eura za izgradnju reprezentativnih objekata i spomenika dok zemlja grca u ekonomskim problemima. Ipak, oni su, čini se, u manjini. Većina Makedonaca oduševljena je radovima u glavnom gradu.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 07:41