EKSKLUZIVNO U NEDJELJNOM > VELIKI SPECIJAL O MLADIĆU > NJEGOVE NEOBJAVLJENE FOTOGRAFIJE

FOTO Toliko se bojao Haaga da je unajmio i proročicu kakobi izbjegao uhićenje i izručenje

ZAGREB - U Haag nemojte nikako, jer povratka ne bi bilo - poručila je generalu Ratku Mladiću proročica Ratka. Koliko ju je žedno slušao, pokazuje to koliko je detaljno zabilježio sve njezine riječi. Mučilo ga je samoubojstvo kćeri Ane koja se dvije godine ranije, 1994. godine, ubila njegovim pištoljem u obiteljskom stanu u Beogradu. Ana se nije ubila, nego je ubijena, tvrdila je proročica.

Ubio ju je tajanstveni netko, rođen 31. rujna 1951., koji se Mladiću htio osvetiti. "Velike veze ima mesto sa slovom K. koje je ovde na ovim terenima i osoba s ovog prostora koja je sve to organizovala. Vaš sin bi trebalo da bude čuvan da se ne bi ponovile iste stvari.

U Haag nemojte nikako, jer povratka ne bi bilo, a ni u Beograd, ne zbog vlasti, nego zbog ljudi koji sve rade za novac", predvidjela je proročica generalu veliko zlo. A on sve detaljno zapisao.

SPECIJAL: Sve o uhićenju Ratka Mladića pročitajte ovdje

Mladić je cijelo vrijeme bijega bio u kontaktu sa sinom Darkom

Ratko Mladić mogao bi biti izručen Haaškom sudu već u ponedjeljak ili utorak

Mladić se 16 godina skrivao u Beogradu! U Lazarevo doveden samo dva dana prije uhićenja?

Sastanci s Hrvatima

Prije Ratka Mladića u Haag je stigao njegov ratni dnevnik. Ćirilićnim, školskim rukopisom, pedantno i uredno, general koji je volio cvijeće ispisao je 18 bilježnica, koje je srpska policija pronašla u veljači prošle godine iza tajnog zida Mladićeve kuće u Beogradu.

POGLEDAJTE NEOBJAVLJENE FOTOGRAFIJE RATKA MLADIĆA NA KOJIMA POZIRA SA HRVATSKOM ZASTAVOM

Iako je kuća na Banovom brdu bezbroj puta pretražena, dnevnici su ostali skriveni dok srpskim policajcima neka od prijateljskih tajnih službi nije dostavila specijalni uređaj koji snima kroz ciglu, drvo i armirani beton, kako je lani izvijestio New York Times.

Tri mjeseca nakon otkrića vlada Borisa Tadića predala je 3500 Mladićevom rukom ispisanih stranica haaškom Tužiteljstvu. Vrijeme između zapljene i predaje Haagu izaziva sumnje da su dnevnici u međuvremenu ispeglani i uštimani, pogotovo što je baš bilježnica iz burnog ljeta 1995. godine, koje je kulminiralo pokoljem u Srebrenici, ostala na samo devet stranica.

Pedantno vodeći bilješke od samog početka rata u Hrvatskoj, od lipnja 1991. kad je poslan u Knin, Mladić je zabilježio nekoliko sastanaka s tadašnjim hrvatskim liderima Jadrankom Prlićem, Slobodanom Praljkom, Antom Rosom, Milivojem Petkovićem i drugim čelnicima HVO-a i Herceg Bosne, s kojima se nalazio većinom u mađarskom Pečuhu ili Njivicama u Crnoj Gori.

To su većinom pragmatični, trgovački sastanci, ali ima i bistrenja strateških pitanja. "Treba pomoći Hrvatima da zajednički prisilimo Muslimane da pristanu na podjelu BiH", kaže predsjednik srpske republike u BiH Radovan Karadžić na jednom sastanku s Mladićem i Miloševićem u Beogradu u srpnju 1993. Mladić ga nikad nije volio, ali u tome su se slagali.

Dnevnik pokazuje kako se Ratko Mladić čitavo vrijeme rata, od 1992. nadalje, sastajao s hrvatskim generalima, dogovarao prekide vatre, isporuke oružja i nafte i zajedničku borbu protiv Bošnjaka.

Na sastanku u veljači 1994. sudjelovao je hrvatski ministar financija Jozo Martinović, jer je ionako sve dogovore Zagreb plaćao. Samo u srpnju 1993., u jeku hrvatsko-muslimanskog sukoba, iz hrvatskog je proračuna Mladiću isplaćeno 9 milijuna tadašnjih njemačkih maraka za oružje i "učinjene usluge".

Milošević je koordinirao trgovinu naftom između Hrvatske i Srba u Bosni i Hercegovini. Momčilo Perišić na sastanku početkom siječnja u Beogradu prenosi Mladiću da je Milošević od Hrvata naručio naftu za njega, Martića i Srbiju, koja je tada grcala pod međunarodnim sankcijama.

Isporuka nafte

"Pozdravio te Slobo. U ponedjeljak 10. januara 1994. treba da prihvatiš nekog iz Hrvatske koji će doći u Sanski Most radi potpisa ugovora o isporuci nafte (po 20.000 tona benzina, nafte i mazuta) ili po 3.000 litara dnevno. Prioritete će imati: VRSK, VRS i Srbija. Kupac je INA Sarajevo, a prodavac INA Mađarska. Isporuka je u Sanskom Mostu. Potrebno je da se pregledaju sve cisterne, a Slobodan Milošević će obezbediti transport nagte od Sanskog Mosta do Srbije. Treba transport obezbediti od Okučana do Sanskog Mosta", tumači general Perišić Mladiću.

Mladić bilježi razgovore s predsjednikom Srbije i Jugoslavije Slobodanom Miloševićem, koji još od 1993. nagovara Karadžića i Mladića da prihvate mirovni plan jer su - pobijedili.

Dogovor s Tuđmanom nije upitan. No čini se da Milošević nema visoko mišljenje o hrvatskom predsjedniku: "Ja sam s Tuđmanom dugo razgovarao, on je politički glupak, ali je u teškoj situaciji… ako mu pustimo Maslenicu i dozvolimo komuniciranje obodom, izbićemo mu adut da je Dalmacija ostrvo", kaže Milošević Mladiću u Beogradu.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU NEDJELJNOG JUTARNJEG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 02:40