NOVO LICE STARE DAME

FOTO: U OPATIJI KREĆE NAJVEĆI INVESTICIJSKI BOOM! Pogledajte fotografije projekta

Opatiju volimo zvati ‘starom damom’, što znači da njezin izgled i nastup trebamo, kao i kod svake dame, pažljivo održavati i oplemenjivati, objašnjava opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić dok ispijamo kavu pod palmama na terasi jednog opatijskog hotela, prvi red do mora.

Ispod nas je Lungomare, šetnica od 12 kilometara koja je najljepša u proljeće, dok još nema turističke navale, a sunce je ugodno i od njega se ne treba sklanjati. Njome prolaze grupice umirovljenika, Talijana ili Austrijanaca, umjerene platežne moći, s vodičem s kišobranom koji svako toliko zastaje, pazeći da ne preforsira svoje klijente u trećoj životnoj dobi. Prizori su to koji dominiraju opatijskim turizmom posljednjih nekoliko desetljeća. Sjaj “stare dame” poprilično se potrošio i stvorila se potreba za promjenom. Opatiji je trebalo vratiti luksuz, a ne samo konzervirati odjeke luksuza od prije stotinu i više godina, iz K und K epohe koja je formirala i obilježila nekad omiljeno ljetovalište srednjoeuropske elite, kada je Opatija ponudom i reputacijom suvereno stajala uz bok Nici i Biarritzu.

Trebalo je i sagraditi nešto novo, što će odgovarati sadašnjem vremenu, zadovoljiti potrebe lokalnog stanovništva (jer to je ipak grad s oko 12 tisuća ljudi, a ne samo kulisa) i privući nešto zahtjevniju (ili, ako ćemo biti iskreni, bogatiju) klijentelu.

Ivo Dujmić za sebe kaže da je postao gradonačelnik silom prilika jer je to njegova stranka (SDP) željela. Dotad je bio uspješan gospodarstvenik, jedan od pionira nautičkog turizma u Hrvatskoj i praktički je sam postavio na noge sektor logistike za megajahte, što je postao lukrativan biznis. S obzirom na pedigre, i na gradonačelničku funkciju gleda kao na menadžersku, a politici pristupa s jednakom pragmatičnošću kao što je to radio i u svojoj tvrtki koju je prepustio sinu.

Pod egidom “Novo lice Opatije” gradonačelnik i njegovi suradnici krenuli su s “dotjerivanjem” grada, što je rezultiralo velikim investicijskim boomom, najvećim u novijoj povijesti liburnijske ljepotice. U ovom trenutku realiziran je ili je u fazi realizacije čitav niz projekata o kojima se godinama pričalo, ali tek sada se vide opipljivi rezultati i cilj više nije tako daleko. Istraživački tim Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci izradio je Strategiju razvoja grada Opatije 2014. - 2020. u kojoj središnju poziciju zauzima “Novo lice”, a radi se o javnim i privatnim projektima koji će doista izmijeniti i vizuru i svakodnevni život “stare dame”.

Preseliti Komunalac

- Četrdeset godina nitko nije mogao napraviti multifunkcionalnu sportsku dvoranu jer je trebalo preseliti naše trgovačko društvo Komunalac. Sve sam uspio u jednom mandatu - od projekta, gradnje do preseljenja spomenutog društva, i rezultat je sada vidljiv. Ono što se građanima obeća, mora se izvršiti, tako da sve projekte koje sam obećao za drugi mandat namjeravam realizirati. I nema poslije da se mijenja smjer. Kada u tome ne bih uspio, dao bih ostavku - priča Dujmić o prvim koracima.

Ono o čemu govori je nova opatijska multifunkcionalna sportska dvorana Marino Cvetković koja je već puštena u rad, a to je tek početak. Četiri ključna razvojna stupa na kojima se Strategija temelji su dogradnja luke Opatija u fazama, rekonstrukcija kupališta Slatina, gradnja kulturno-turističkog centra za koji je već potpisan ugovor i radovi kreću 15. rujna, kao i natkrivanje poznate Ljetne pozornice Opatija. Tome valja pridodati i privatnu investiciju rekonstrukcije plaže Lido u koju je, nakon niza peripetija, već krenuo novi koncesionar, riječki poduzetnik Zoran Maržić.

- Multifunkcionalna spo-rtska dvorana, koja nam je bila inicijalni razvojni stup, nije riješila samo probleme bavljenja sportom, nego nam je, recimo, omogućila održavanje Europskog prvenstva u bridžu koje je napunilo opatijske hotele. Nije lako. Prošlo je dosta vremena dok su se pripremili dokumentacija i građevinske dozvole. Za novu luku Opatija zajedno su radili projektnu dokumentaciju Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Primorsko-goranska županija, Grad Opatija i Lučka uprava Opatija. Prije toga imali smo 20 godina sudskih sporova i žalbi. Svi zajedno smo osigurali više od tri milijuna kuna za projektnu dokumentaciju. Sada se radi studija utjecaja na okoliš koja će biti gotova za mjesec dana. To je veliki projekt koji smo podijelili u četiri faze, od kojih nulta kreće ove godine. Uz luku ide i gradnja niza kupališta, od hotela Royal do Ville Angioline, koja sada kreće. Slatinu sada usuglašavamo s konzervatorima. Znači, dobit ćemo kompletan novi morski dio. Ubrzano se piše, crta i gradi jer situacija s plažama nije zadovoljavajuća. Dvadeset godina nije se moglo riješiti pomorsko dobro, što smo sada uspjeli. Kada riješimo sve plaže, promijenit će se iz temelja vizura i doživljaj grada - govori Dujmić.

Replika starog Lida

Što se promjena opatijske morske vizure tiče, u tom dijelu one će biti najočiglednije. Zoran Maržić, vlasnik Bevande koju je već pretvorio u elitni butik-hotel s vrhunskim restoranom i lounge barom, jedan od najljepših na ovom dijelu Kvarnera, već je ušao u oko pet milijuna eura vrijedan projekt uređenja Lida koji namjerava pretvoriti u najelitniju plažu na Jadranu, liburnijsku verziju Nikki Beacha.

Prva faza, vrijedna oko milijun i pol eura, uključuje uređenje plaže do ulaza u Villu Angiolinu, a druga obuhvaća stari Lido, odnosno plažne objekte, što bi moglo biti gotovo već do sezone 2016. U sklopu projekta bit će sagrađena replika starog kupališta Lido, odnosno starog drvenog kupališta Angiolina koje je potpuno izgorjelo u požaru 1989. godine, a bit će zasađeno i 40-ak palmi na potpuno preuređenom novom kupalištu.

Po cijeloj dužini plaže, na stotinjak metara, rasprostirat će se objekt po čijem će vrhu prolaziti nova šetnica, prirodni nastavak Lungomarea. Visina će biti prilagođena razini buduće Ljetne pozornice kojoj također slijedi uređenje i natkrivanje u režiji Grada Opatije, kao dio koncepta “Novo lice Opatije”. U sklopu novog Lida bit će razni sadržaji kao što su restorani, kafići, wellness i spa, tako da će moći raditi tijekom cijele godine, a sve će biti osvijetljeno pa taj dio više neće biti “crna rupa” opatijske šetnice. Također, u sklopu plaže bit će i vrhunski bazen s najboljom opremom, a sve je dizajnirano u stilu najboljih plaža na francuskoj rivijeri. Tu je i manji broj vezova za glisere, kao i bove za jahte.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 10:58