CURA S MAŽURANCA

FOTOSENZACIJA NEDJELJNOG: Mia Matić je najbožanstvenija srednjoškolka u Hrvatskoj

Mia Matić, 18-godišnja zagrebačka manekenka toliko se opustila na snimanju i predala u ruke kraljici Berislavi Picek, što se i vidi prema raskošnim fotografijama, da sam je morao pitati u čemu je tajna

Koji si ti idiot - kaže mi kolega nakon što je vidio Mijine slike.

- Trebao si sve tekstove stornirati i otići na snimanje. Vidi što si propustio.

- Za prolivenim mlijekom se ne plače - odgovorim mu.

Uostalom, on nije radio ništa, bio je pozvan na snimanje, ali je njegova bolesna sramežljivost jednostavno bila jača.

Mia Matić, 18-godišnja zagrebačka manekenka toliko se opustila na snimanju i predala u ruke kraljici Berislavi Picek, što se i vidi prema raskošnim fotografijama, da sam je morao pitati u čemu je tajna.

Cura s Mažuranca

- S Berislavom sam radila prije nekoliko godina, kada sam snimala editorijal za modni časopis Graziju. To je bio moj prvi angažman, i prva naslovnica. Tada smo se upoznale, i kada sam je sad vidjela, znala sam da sam u pravim rukama. Bilo je ležerno, ugodno i simpatično - smije se Mia, inače velika zaljubljenica u fotografiju.

Ova vrlo simpatična i vedra djevojka sa zagrebačkog Mažuranca, manekenstvom se počela baviti kao 14-godišnjakinja, i to praktički s ulice.

Naime, jedne subote, dok je s prijateljicama šetala centrom Zagreba, odjednom joj je prišla Tihana Zalepugin i pitala želi li se baviti manekenstvom. Mia je ostala u čudu i bez teksta. Tihana joj je dala posjetnicu i poručila da u agenciju Talia dođe s majkom, ukoliko je taj posao bude zanimao.

- U tom trenutku samo sam se smijala. Nisam bila odjevena ni u što posebno, niti sam se čime isticala među svojm prijateljicama, ali ni ostalim djevojkama u gradu. Bio mi je drago što mi je prišla Tihana, ali s druge strane, malčice sam se uplašila. Imala sam neke filmove u glavi vezane za taj posao, bila sam još dijete, i to mi nije bilo ni nakraj pameti - prisjeća se Mia.

No, u Taliu je ipak otišla i uskoro snimila prvi editorijal za već spomenutu Graziju.

Za sve ima vremena

Uskoro je snimila i kampanju za modne marke Angel i X Nation, nosila je sve važnije revije u Hrvatskoj, od Cro a Portera do Fashion.hr-a, dvije godine bila je zaštitno lice dizajnera Luke Grubišića, a 2009. godine je proglašena Fordovim najfotogeničnijim modelom. Luka Grubišić joj je najdraži dizajner, no iznimno cijeni Zigmana, Elfse i Aleksandru Dojčinović, a od stranih Marca Jacobsa, Alexandera Wanga i Isabel Marant.

Imala je ponude za odlazak u inozemstvo, i to u Japan i Kinu, ali je odlučila ipak ostati u Hrvatskoj, i to prije svega zbog škole.

- Idem u Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn, u četvrti razred, i to mi je zasada na prvome mjestu. To mi je prioritet, jer za sve ostalo ima vremena - kaže Mia, inače vrlodobra učenica.

Nakon srednje škole, pokušat će se okušati na Ekonomskom fakultetu, pa tek ako sve s predavanjima i ispitima bude išlo kako treba, okušat će se i u inozemstvu.

Smatra kako za manekenstvo postoje brojni čimbenici koji određuju razvoj karijere, ali za Miju su najbitniji izgled, prilagodljivost određenome poslu, snalažljivost, velika upornost i trud te velika potpora obitelji.

Sve to ima, a posebice ističe obitelj.

Roditelji joj u tom poslu daju potpunu podršku - zajedno odlučuju na koja će snimanja ići i važu kakvi će se editorijali snimati. Oko odlaska u inozemstvo također će odlučivati kućni savjet, a Mijine želje su sljedeće:

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 09:41