GOLA KUHARICA

FOTOSENZACIJA Tea Mamut je najslađa kuharica Svijeta: Otkrila nam je sve čari svoje kuhinje i spavaće sobe

ZAGREB - Ako i niste neki ljubitelj slatkog, zvijezda novog broja Svijeta Tea Mamut definitivno će vas obratiti. Što čudima koja radi u kuhinji, što svojim izgledom u spavaćoj sobi.

Trenutno su joj na repertoaru u kuhinji u dubrovačkom restoranu Gil’s prženi sladoled u tempuri, čokoladna torta s čili papričicama, mille-feuille, bignet sa sladoledom od različka, sladoled od kokica... i bezbroj drugih stvari od kojih rastu zazubice.

Naša najljepša kuharica u Hrvatsku se iz New Yorka nakon diplome na Američkom kulinarskom institutu (Culinary Institute of America - CIA) i rada u čuvenom Danielu vratila prije šest mjeseci.

Posljednja tri zadužena je za slastice u Gil’su, i tvrdi da neviđeno uživa. Ali, plan je u njemu ostati samo do listopada. Jer nakon Dubrovnika na redu je Pariz, kao što su uostalom prije Dubrovnika bili London, Hong Kong, Budimpešta, Amsterdam, Beč... I rodni Split, naravno. Mamut je odlučna da je ovo vrijeme kada će obići svijet, zaviriti u sve kuhinje koje su je ikada zanimale.

Pedalj po pedalj

“A kad ću ako ne sad? Ne mogu još stat na mjestu, sad je vrijeme da putujem i istražujem. Uvijek sam bila dobra u tome. Da me staviš u pustinju u Saudijsku Arabiju ja ću se snać. Odlično se adaptiram svugdje još otkako sam bila dijete. Problem bi nastao tek kad bih morala otići i ostaviti ljude i mjesta koje volim iza sebe. To je jedina loša strana mog načina života”.

Kad ne mjesi kolače i kreme, Mamut osvaja Dubrovnik - pedalj po pedalj. Dječje je očarana tim gradom koji sada prvi put upoznaje, a sve svoje dojmove (najviše one kulinarske) iznosi na svom blogu liveloveandeatdesserts.blogspot.com.

Onom istom na kojem je još prošle godine proučavala New York, grad u kojem je naučila sve što danas zna i što je čini jednom od najperspektivnijih mladih slastičarki na svijetu.

Otkako je prije dvije godine diplomirala na prestižnoj kuharskoj akademiji, CIA-u - smjer slastice - Tei ta mala umjetnička djela koja svakodnevno stvara ne prestaju krčiti put. Za početak bila su je dovela u njujorški Daniel, jedan od najboljih restorana na svijetu s tri Michelinove zvjezdice. To je bilo iskustvo koje ju je, kaže, izgradilo zauvijek. Svi njegovi loši i dobri trenuci.

CIJELI ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U NEDJELJNOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:32