EKSKLUZIVNI INTERVJU

'HRVATI, U EUROPSKU UNIJU ULAZITE NA VRIJEME!' Slovenska mandatarka Alenka Bratušek

Ispričala nam je kako planira voditi Sloveniju te kako će promijeniti odnose s Hrvatskom
 AFP

Vratiti građanima, običnim ljudima, povjerenje u našu državu moj je, uostalom kao i naše stranke Pozitivna Slovenija, radni i životni moto. Bez toga sve drugo, svi potezi nove vlade, Državnog zbora (slovenskog parlamenta) i cjelokupne politike ostaju bez smisla i nemaju nikakvo značenje, objašnjava nam svoj pogled na rad u politici mandatarka i najvjerojatnija buduća premijerka slovenske vlade Alenka Bratušek . Simpatična i komunikativna političarka iz Kranja prava je suprotnost poznatom slovenskom političaru i predsjedniku vlade u odlasku Janezu Janši.

Dok je Janša poznat po zatvorenosti i autokratskom vođenju, ali i cinizmu koji je, prema mišljenju mnogih u Sloveniji, u posljednje vrijeme prešao granice komunikacije primjerene predsjedniku vlade, Bratušek je primjer političara otvorenog za dijalog i timski rad. Upravo bi sposobnost dogovaranja mogla biti odlučujući element koji će prevagnuti da Slovenija uopće dobije novu vladu, a s Alenkom Bratušek i prvu premijerku u povijesti samostalne države.

Veliki konflikti

Ta mogućnost zapravo iznenađuje. Slovenija je poznata kao država s dosta visokim stupnjem zaposlenih žena. No, dok je na vodećim pozicijama u gospodarstvu mnogo žena, takvo što nije praksa i u politici. Posljednja Janšina vlada imala je u svom sastavu samo jednu ženu - na mjestu ministrice za odnose sa Slovencima izvan Slovenije. Kad je riječ o odsutnosti žena na vodećim mjestima u slovenskoj politici, neki u šali komentiraju da su Slovenke pametne žene pa se, umjesto politikom, bave drugim poslovima.

Kako god bilo, Alenki Bratušek nitko ne može spočitavati pomanjkanje promišljenosti i razboritosti. Upravo su promišljenost i razboritost bile odlike njezina nastupa u slovenskom parlamentu prije nekoliko dana kada joj je bilo iskazano povjerenje da sastavi novu vladu i time zaključi mandat Janšine vlade nakon samo godinu dana.

- Svijet i vrijeme danas su takvi da je nemoguće očekivati da se zaustave i pričekaju dok Slovenija u miru izabere nove zastupnike. Danas jednostavno treba raditi više stvari istodobno. Kandidiram se da do novih izbora stvari ne krenu još lošije, a neke stvari možemo istodobno napraviti drugačije i bolje. Za takvo što ne treba nam puni četverogodišnji mandat, ali nam svakako treba puno povjerenje. Da se odmah na početku ne zaplićemo u međusobne konflikte ili, još gore, da ne izgubimo povjerenje građana prije nego što se uopće bacimo na posao. Netko tko će u ovoj priči tražiti osobnu korist ili prestiž nema u njoj što tražiti - bila je odlučna u nastupnom govoru Alenka Bratušek.

Gospodarski interes

Primjedba se odnosi na dvojbu prisutnu u slovenskoj javnosti i politici je li pametnije i bolje odmah ići na prijevremene izbore ili pomoću “prijelazne vlade” ići na izbore, doduše još uvijek prijevremene, ali tek nakon godinu dana, a u međuvremenu se fokusirati na najnužnije i najhitnije stvari, potrebne za stabilizaciju slovenskoga gospodarstva i društva, ali i stanja u politici. Što se tiče tih prioriteta, uz dodatak posebno važan za Hrvatsku, da vlada i parlament na vrijeme provedu postupak ratifikacije hrvatskog ugovora s Europskom Unijom, Bratušek je u parlamentu bila potpuno jasna: - Ratifikacija hrvatskog članstva u Europskoj Uniji nije samo naš dobrosusjedski interes, nego i geostrateški interes Slovenije.

To je mandatarka za buduću slovensku vladu potvrdila i u razgovoru za Jutarnji list: - Naše, dakle slovensko i hrvatsko, gospodarstvo neraskidivo je povezano. Otvaranje granica ulaskom Hrvatske u EU dodatno će potaknuti bogatu gospodarsku suradnju dviju država. Veselim se vremenu kada građani Hrvatske i Slovenije na granici neće više susretati policiju i kada ispred graničnih prijelaza neće više biti dugih kolona, naročito kamiona.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:54