PROČITAJTE SPORAZUM O ARBITRAŽI

Hrvatska može u EU, Sloveniji izlaz na otvoreno more

Sporazum koji su slovenski premijer Borut Pahor i hrvatska premijerka držali u tajnosti napokon je stigao u javnost. Pogledajte i sami procijenite tko je napravio više ustupaka.

- Ako Hrvatska ne potvrdi ovaj sporazum, vjerojatni je scenarij da će Slovenija ponovno blokirati pregovore - rekla je sinoć premijerka Jadranka Kosor nakon što je oporba, odnosno SDP, odbila podržati sporni sporazum.

Glavni razlog je točka kojom se definira kako će se arbitražom utvrditi i slovenski pristup otvorenom moru. Sporazum je danas podržao i predsjednik Mesić objašnjavajući da će, ako ne podržimo sporazum, Hrvatski put u EU ponovno završiti na slijepom kolosijeku.

POGLEDAJTE CIJELI SPORAZUM O ARBITRAŽI

Ključne točke Sporazuma o arbitraži

  • 25. lipnja 1991. - Arbitražni sud neće uzimati u obzir ni jedan dokument ili jednostrani postupak bilo koje strane poduzet nakon datuma na koji su dvije zemlje proglasile neovisnost. Na tome je bila inzistirala Slovenija, a Hrvatska je već pristala u pismu švedskom predsjedništvu EU.
  • Pristup EU - Sud počinje s radom tek nakon datuma potpisa Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj Uniji, što znači vjerojatno tek nekoliko mjeseci nakon što Hrvatska zatvori i posljednje poglavlje u pregovorima s EU.
  • Pravičnost - Tijek granice na moru i kopnu određuje se prema međunarodnom pravu, a “veza” prema međunarodnom pravu, pravičnosti i načelu dobrosusjedskih odnosa. Riječ je ipak o pravičnosti koja proizlazi iz međunarodnog prava, u engleskoj verziji “equity”.
  • Veza ili spoj - * Junction - “Stik” u slovenskoj verziji, u hrvatskoj je preveden kao “veza”. U pravnoj terminologiji ne postoji. Oxfordski rječnik pak kao prva dva značenja navodi ne teritorijalno povezivanje nego funkcionalno: omogućavanje da netko s jednog prostora dođe na drugi.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:43