INVENTURA

10 Krstičevićevih postignuća sabrano u knjizi: Zaustavio pad budžeta za obranu i vratio HV u gradove

Naknada dragovoljnim ročnicima značajno je povećana te sada iznosi tri tisuće kuna, a ne 1190, koliko su ročnici primali 2016. godine
Damir Krstičević
 Goran Mehkek / CROPIX

Ministarstvo obrane izdalo je knjigu o trećoj godini rada pod mandatom ministra Damira Krstičevića. Knjiga u deset bogato ilustriranih poglavlja ističe deset najvećih postignuća tog ministarstva u posljednje tri godine, među kojima se na prvome mjestu naglašava povratak hrvatskih vojnika u Sinj, Vukovar, Ploče, Varaždin, Udbinu i Pulu.

Vraćeno dostojanstvo vojnika, očuvanje vrijednosti Domovinskog rata i osnažena veza vojske i naroda, neki su od ključnih uspjeha ministarstva Damira Krstičevića. Navodi se i kako je MORH u protekle tri godine uspio zaustaviti pad obrambenog proračuna, prvi put nakon šest godina. Međunarodna afirmacija, uspostava sustava domovinske sigurnosti te povratak zrakoplova MiG-21 Rudolfa Perešina također su na listi ispunjenih ciljeva.

Modernizacija

U predgovoru knjizi ministar se osvrnuo na zaustavljanje pada obrambenog proračuna, tvrdeći kako je to bio uvjet za realizaciju ključnih projekata razvoja i modernizacije HV-a.

- Sredstva iz proračuna usmjerili smo na poboljšanje i vraćanje materijalnih prava pripadnicima HV-a, koji predanim radom služe Domovini. Briga za čovjeka fokus je našeg rada - piše Krstičević.

Ministarstvo ističe i povećan interes mladih za vojsku. Ove su godine prvi put, od 2017. umjesto dotadašnja dva uveli tri uputna roka za dragovoljne ročnike. Tu je pridodana činjenica kako je naknada dragovoljnim ročnicima bitno povećana te sada iznosi tri tisuće kuna, a ne 1190 koliko su ročnici primali 2016.

Onima koji žele ostati u sustavu na raspolaganju je i vojni studijski program na vojnom učilištu, a MORH napominje i stipendije koje su mladima na raspolaganju, poput one za zrakoplovne tehničare. Njih 19 ovog će mjeseca pristupiti Hrvatskoj vojsci. Krstičević ističe i povratak naknada vojnicima za rad na terenu, stražarsku službu ili dežurstvo, koje od lipnja iznose od 100 do 150 kuna dnevno.

Junaci

Dio rada vojske odnosi se i na protupožarnu sezonu. Ove je godine opožarena površina iznosila više od 32 tisuće hektara što, ističu u MORH-u, odgovara veličini otoka Hvara ili Čiova. Kažu kako je MORH sposoban angažirati do 200 vojnika u roku od sata, uz postojeće pripadnike koji su već aktivni, poput pilota i mehaničara u zračnim vatrogasnim snagama.

Zračne snage velike rezultate imaju i u potražnim akcijama, kao i u akcijama spašavanja te medicinskog prijevoza. Krstičević se pohvalio i vraćanjem dostojanstva Domovinskom ratu, pri čemu se naglašava da je 2018. vraćen službeni naziv Hrvatska vojska.

- Ministar radi na afirmaciji nacionalnih simbola, čuvajući uspomene na Domovinski rat - navodi se u uvodu poglavlja koje otkriva i kako dvorane u Ministarstvu i Glavnom stožeru obrane nose imena Šušak, Bobetko, Červenko i Zadro. Nakon 17 godina opet je uvedena ceremonija Velike smjene straže na Trgu sv. Marka.

U povratku vojnih postrojbi u Vukovar i druge gradove, ministar vidi smanjenje depopulacije gradova. MORH naglašava kako je ove godine obilježena 10-godišnjica ulaska naše zemlje u NATO.

1. Povratak HV-a u Sinj, Vukovar, Ploče, Varaždin, Udbinu i Pulu

2. Povratak dostojanstva vojniku - čovjek kao središte sustava obrane

3. Osnažena veza Hrvatske vojske i naroda

4. Nakon 15 godina donesena strategija nacionalne sigurnosti

5. Obnovljena Hrvatska vojska - vraćen sjaj iz Domovinskog rata

6. Rad na očuvanju vrijednosti Domovinskog rata

7. Nakon 28 godina avion MiG-21 Rudolfa Perešina vraćen u Hrvatsku

8. Zaustavljen pad obrambenog proračuna nakon šest godina

9. Potpora Ministarstva obrane hrvatskoj obrambenoj industriji

10. Međunarodna afirmacija RH u području obrane

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 22:02