ANALIZA

10 NAJVAŽNIJIH PITANJA O UTRCI ZA PANTOVČAK Koga podržava Crkva, a koga desnica, kakve su šanse Milanovića?

Insajderski pogled u početak predsjedničke kampanje troje kandidata
Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović, Miroslav Škoro
 CROPIX

Što komentar urednika Glasa Koncila Ivana Miklenića može govoriti o poziciji Crkve na predsjedničkim izborima?

Miklenićeva javna podrška Miroslavu Škori prva je, ali sigurno ne i posljednja koju će on dobiti iz crkvenih krugova. No, naši izvori iz HDZ-a, kao i iz protuhadezeovskih konzervativnih krugova tvrde da će većina crkvenog establishmenta stati uz aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović te da Škoro podršku prije može očekivati s oltara seoskih crkava nego s Kaptola.

Kako će se nastaviti kampanja Miroslava Škore?

Iako se Škoro jučer na Facebooku - zahvaljujući svima koji su mu dosad dali podršku - pozvao na Isusa i citirao Evanđelje po Luki, njemu bliski ljudi kažu kako iz toga ne treba praviti neke velike i dalekosežne zaključke. Škoro će se, tvrde, obraćati najširem mogućem krugu građana. Na početku kampanje u komunikaciji sa svojim biračima oslanjat će se na društvene mreže, ali i na neposredna druženja s publikom na svojim koncertima.

Tko bi sve tijekom kampanje mogao stati uz Škoru?

Osim dijela Crkve, nekih umirovljenih generala poput Sačića, TV voditelja Velimira Bujanca i desnih stranaka poput koalicije Hrvatski suverenisti, Škoru bi mogla podržati i čelnica udruge U ime obitelji Željka Markić. Zasad podržava Škorine inicijative o jačanju ustavne pozicije predsjednika i instituta referenduma, a konačnu odluku o tome koga će podržati na izborima donijet će, doznali smo, tek u rujnu.

Što predsjednica čeka s objavom kandidature?

Dobro informiran izvor kaže kako se njoj nigdje ne žuri, nego čeka da vidi tko će se sve i s kakvim porukama kandidirati, a onda će krenuti u akciju. Dakle, u kampanju će krenuti nakon što protukandidate pusti da se “ispušu”.

Koliko je realno da će predsjednica odustati od utrke za novi mandat?

U HDZ-u tvrde da to nije opcija, “unatoč dojmu koji se stvara u medijima kada se spekulira o tome da bi mogla odustati”.

Je li uopće moguće da HDZ u tom slučaju pronađe adekvatnu zamjenu i može li to biti Davor Ivo Stier, neformalni lider konzervativnog krila stranke?

Svi naši izvori iz HDZ-a kažu kako bi se u slučaju odustajanja Kolinde Grabar-Kitarović od utrke za drugi mandat našli u velikim problemima. “Ne bi imali vremena za takvu operaciju. Uostalom, ona je najbolje što HDZ može ponuditi u predsjedničkoj utrci”, kaže naš izvor. A što se Stiera tiče, kaže: “Znam da on nije zainteresiran za tu funkciju”.

Umanjuje li ili povećava Škorina kandidatura izglede Zorana Milanovića?

Dok će mnogi reći kako je jasno da Škoro lovi ponajprije desne glasove pa zbog toga njegova kandidatura pomaže bivšem premijeru, izvor iz HDZ-a ima drugu teoriju. “Budući da predsjednica još čeka sa startom utrke, moguće je da se u javnosti stvori dojam da se radi o izboru između Škore i Milanovića, što bi Milanoviću vjerojatno pomoglo. Zato mi moramo stvoriti dojam da se radi o izboru između Grabar-Kitarović i Milanovića jer u tom slučaju Škorina kandidatura ne bi imala veze s ishodom utakmice. Mi bismo taj duel s Milanovićem sigurno dobili.”

Nakon što je čula i Škoru i Milanovića, kojih bi to pet predsjedničinih poruka bilo idealno?

Visoki dužnosnik HDZ-a kaže kako ih Milanovićeve poruke uopće ne brinu, ali Škoru shvaćaju ozbiljnije. No, isto tako tvrde da njegove poruke o mijenjanju Ustava, povećanju predsjedničkih ovlasti i kroz zakonodavne referendume njegovoj neposrednoj vezi s građanima mogu funkcionirati samo na kratke staze: “Baš me zanima što će biti kada, nakon što se prestane skrivati po Facebooku, izađe pred novinare koji ga zaspu s desetak nezgodnih pitanja? Te njegove priče brzo će biti potrošene, a onda će predsjednica početi nabrajati vanjskopolitičke uspjehe, jačanje hrvatske uloge u NATO-u, jačanje odnosa sa SAD-om, svoj doprinos u jačanju HV-a i svoje zasluge u mijenjanju percepcije o demografiji kao jednoj od najvažnijih tema uopće.”

Koliko je realno da do predsjedničkih izbora HDZ pridobije natrag lidericu Hrvatskih suverenista Ružu Tomašić?

“Nema šanse da se Tomašić predomisli”, tvrdi naš dobro informiran izvor. Dodaje kako će Tomašić podupirati kampanju Miroslava Škore, ali se pritom vjerojatno “neće ubijati od posla”.

Koji su realni dometi zasad vrlo pasivne predsjedničke kampanje Zorana Milanovića?

Ako nastavi u “drugoj bez gasa”, šanse da uđe u drugi krug, pa možda čak bude i relativni pobjednik u prvom krugu, ovisit će o protukandidatima, a ne o njemu samom. Dakle, ako na desnici dođe do totalnog rata između Škorine i predsjedničine kampanje, tu bi Milanović mogao jako profitirati. No, čak i da uđe u drugi krug kao prvoplasirani, s ovakvom neosmišljenom, improvizatorskom kampanjom teško da može ozbiljno računati na pobjedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:49