LEDENA KIŠA, SNIJEG...

10 'pravila' kako preživjeti oluju

Nevrijeme bi, prema najavama, moglo prouzročiti veliku materijalnu štetu i, stručnjaci tvrde, biti opasno za ljude i životinje. Zbog niskih temperatura poledice će biti u cijeloj državi osim u Dalmaciji, koju će šibati olujni i orkanski vjetar

ZAGREB - Nekome možda najave nevremena u ožujku djeluju smiješno, ali Barcelonu je pogodila snježna oluja nezapamćena u posljednjih četvrt stoljeća i u gradu vlada potpuni kaos. U primorskom dijelu susjedne Slovenije, u Ajdovščini, danas neće raditi vrtići i škole, a takva mogućnost razmatra se i za druge gradove.

10 SAVJETA ZA OLUJNU SRIJEDU

Tamošnje lokalne vlasti alarmirale su stanovništvo, državne institucije proglasile su najveći stupanj ugroženosti od vremena. Jak vjetar je već dan prije kulminacije koja se očekuje danas pokazao svoju ćud - na brzoj cesti Razdrto - Ajdovšćčna prevrnuo je teretnjak hrvatskih registracija, na sreću bez ljudskih žrtava.

U nemirnom Piranskom zaljevu Slovenci predviđaju valove i do tri metra visine. Što će se pak dogoditi u Hrvatskoj kada snažna sredozemna ciklona zahvati i naše krajeve - može se nagađati, ali prognoze za Istru i Kvarner nisu takve da bi ih itko mogao shvatiti neozbiljno.

Temperature ispod nule

U tom dijelu Hrvatske očekuje se olujna i orkanska bura s udarima vjetra do 220 km/h. Snijega neće napadati mnogo, tek do 5 cm, ali tamo gdje ne bude snijega, bit će ledene kiše, a s obzirom na to da će temperatura biti ispod nule, treba biti na oprezu zbog izglednih poledica.

Zbog niskih temperatura poledice će biti u gotovo cijeloj Hrvatskoj osim u Dalmaciji, u kojoj se očekuju obilna kiša, te bura i jugo. Vjetra će biti diljem Hrvatske, očekuje se da će stvarati probleme u trajektnom prometu, pa bi neke linije za otoke mogle biti prekinute. U dijelovima Like i Gorskog kotara mjestimice će pasti i više od pola metra snijega, a ponegdje se očekuju i veći nanosi. Prema najavama DHMZ-a, Rijeka i Kvarner posebno su ugroženo područje, označeni su upozoravajućom crvenom, stoga bi se nonšalantan odnos prema nevremenu mogao pokazati vrlo opasnim.





Nevrijeme bi, prema najavama, moglo prouzročiti veliku materijalnu štetu i, upozoravaju stručnjaci, biti vrlo opasno za ljude i životinje. Najave vjetra koji će na mjestima šamarati i sa 220 km/h, snijeg, ledena kiša i poledica, veliki valovi na moru moraju se shvatiti ozbiljno.

Hoće li nam se dogoditi isto što i Barceloni, pitali smo Ankicu Stojanović, dežurnu sinoptičarku u Državnom hidrometeorološkom zavodu.

Zatvorene prometnice

- Ne bi trebalo. Barcelona je ipak na 20-30 km od centra ciklone. Međutim, u Istri i na Kvarneru ljudi osobito trebaju biti oprezni i zbog jakog vjetra te poledice zbog niskih temperatura.

Orkanska i olujna bura na sjeveru Jadrana te jako i olujno jugo i istočnjak na južnom dijelu donose velike probleme u prometu. Očekuje se da bi zbog jakog vjetra mogle biti zatvorene pojedine prometnice, kao što su to bile već jučer u Sloveniji.

Asmatičari i srčani bolesnici, oprez!

Biometeorološke prilike bit će izrazito nepovoljne tijekom cijelog dana, malo će se poboljšati tek sutra, a razmjerno povoljne prilike mogle bi nastupiti tek u petak, rekli su u Državnom hidrometeorološkom zavodu.

Vremenske prilike nepovoljno će utjecati na meteoropate i kronične bolesnike. Niske temperature i jak vjetar pojačavat će osjet hladnoće, na što posebno trebaju pripaziti astmatičari i srčani bolesnici.

U cijeloj će zemlji koncentracija peludi drveća biti umjerena, a u slučaju dugotrajnih oborina niska. U kontinentalnom dijelu zemlje prevladava pelud johe, lijeske i graba, a na Jadranu pelud čempresa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:06