ŠTITIMO PRIRODU

10 savjeta najpoznatijeg hrvatskog zero wastera Marka Capeka

Marko Capek
 Davor Pongračić / CROPIX

Marko Capek (36) završio je studij energetike pa radio za UN u Aziji i Maroku. Bavi se obnovljivim izvorima energije profesionalno, a privatno čini sve da svojim životom ostavi što manji karbonski otisak.

Plastične proizvode ne kupuje, desetak godina proizvodi svoju kozmetiku i živi, koliko god je to moguće, a da ne upotrebljava plastiku. “Radio sam u UN-ovu programu za zemlje u razvoju, bio u puno zemalja jugoistočne Azije, po afričkom sjeveru, Južnoj Americi, gledao kako iskrcavaju otpad u koritima marokanskih rijeka, vidio po plažama plastiku koja je postala gotovo pa integrirana u tlo. Ronim... Gledao sam plastiku na dnu mora i mrtve životinje koje su ju jele.”

Pokrenuo je inicijativu Terra Hub Croatia, koja upozorava na problem plastike u Jadranu. Capek savjetuje da u život bez plastike krenete malim koracima, i promijenite razmišljanje i ponašanje.

1. INFORMIRAJ SE I DJELUJ

Osvijestite što se trenutno događa na planetu, educirajte se o problemu s plastikom u morima, kako eksploatiramo planet, gdje i radi čega nam nestaje šuma, što se događa s klimatskim promjenama, gdje i kako otpremamo naš otpad itd.

2. NAĐI RJEŠENJE

Ljudi često imaju znanje, a ipak ga ne primjenjuju. Nedostaje im ključni element koji nazivamo namjera ili volja, a ide uz razvoj svijesti. Svijetu ne trebaju oni koji sanjaju kraj planeta, nego oni koji vizionarski gledaju da nađu rješenja.

3. IZBACI PLASTIKU

Iz svoje svakodnevice izbacite proizvode i pakiranja koji su za jednokratnu upotrebu, ekološki neprihvatljivi.

U to spada sva plastika kao što su plastične vrećice, plastični tanjuri, drugo plastično posuđe, plastični pribor za jelo, slamčice, plastične čaše, čaše za coffee to go i njihovi poklopci, vlažne maramice, plastični štapići za uši i plastične boce. Na ovaj popis ide i pakiranje hrane iz dostave (polistiren ili tzv. stiropor). Kako su opušci također plastika, u prirodi jedan opušak zagadi i do 500 litara vode. Bacanje čikova u more ili u prirodu odsad više nije dio tvog života.

Spominje i drugi čest stereotip: “Ne stignem kuhati kod kuće pa naručujem dostavu.” Ili: “Ne stignem sjesti i pojesti u restoranu pa naručujem dostavu.” Pa zaključuje: “Tvoj je izbor ako nisi imao vremena za kuhanje. Stres je neprijatelj vašeg zdravlja. Uzmite vremena za sve. Ništa nikad nije toliko bitno da se ne stigne normalno pojesti. A priroda ne bi trebala patiti zbog vaših prohtjeva.”

4. BUDI STRPLJIV

Potrebno je strpljenje jer, kad čovjek počne mijenjati navike, u njegovu društvu neće svi prihvatiti i primjenjivati te promjene. I razvoj svijesti ima svoju evoluciju, tempo za svaku osobu je individualan. Nemojte biti nametljivi. Mijenjajući navike, trebate i strpljenje za same sebe jer se nećete uvijek sjetiti odbiti plastičnu čašu, vrećicu i slično. Nemojte se gristi, krivnja ne vodi nikamo.

5. KOLIKO ENERGIJE STVARNO TREBAŠ

Prijeti klimatska kriza. Stručnjaci nam daju 30 - 50 godina. Ovo razdoblje velik je test za čovječanstvo, ali vjerujem da je moguće stvoriti održivi život. Smanjite grijanje zimi na 20 - 22 °C, a noću ili kad niste kod kuće na 17 °C i niže. Ne gasite grijanje posve, jer sutradan treba još više energije za zagrijavanje hladnih zidova.

Ljeti se ne koristite klima-uređajem ili ga podesite na 25 - 27 °C. Zatvarajte prozore zimi i ljeti ako grijete ili se hladite. Šećite i vozite se biciklom, manje automobilom. Imate vikendicu i agregat na benzin? Razmislite o malom solarnom fotonaponskom sustavu za proizvodnju električne energije. Birate auto? Uzmite hibridni koji troši manje.

6. SMANJI KOLIČINU STVARI

Nemojte kupovati novo, kupujte u second hand shopovima. Posudite, kupite rabljeno, popravite što možete.

U svijetu je već proizvedeno dovoljno za sljedećih nekoliko generacija.

7. STVORI RUTINU

Veći dućani daju mogućnost kupnje u rinfuzi, ali morate donijeti svoje vrećice jer oni uglavnom imaju plastične. Ponesite svoje vrećice za vaganje ili izvažite povrće bez vrećice i naljepnicu zalijepite na jednu voćku. Neki vole naljepnice naslagati po ruci.

Tamo gdje se voće i povrće važe na blagajni, sve ćete to izvaditi da vagnu. Ne bojte se, u nekoliko godina prakticiranja ovoga nikad nisam vidio ljutitu blagajnicu ili ljutitog blagajnika. Informirajte se. U rinfuzi možete kupovati primjerice u Špeceraju i Greencajgu u Zagrebu i Špajzi u Rijeci.

8. SAM SVOJ MAJSTOR

Kozmetika je 50 posto plastike kojom se koristite. DM ili Müller prodaju cijelu paletu bez plastike. Industrijska nikad nije toliko zdrava kao prirodna kozmetika koju možete napraviti sami. Jasno, postoje i trgovine prirodne kozmetike.

DM i Müller nude tvrde šampone (shampoo barove), koji su u kartonsko-aluminijskom pakiranju, prirodne sapune u papiru, četkice za zube od bambusa, sredstva za čišćenje kuhinje i kupaonice, za pranje posuđa i rublja s ekocertifikatom u pakiranju od 100 posto reciklirane plastike, papira ili kompostabilne plastike, kompostabilne biorazgradive vreće za otpatke, reciklirani toaletni papir itd.

Sapun napravim za sat vremena, traje mi otprilike godinu dana, a perem se svaki dan. Cijena izrade je oko 150 kn. Samouk sam i već 10 godina proizvodim svoj sapun za tijelo, sapun za lice, sapun za kosu, sapun za pranje posuđa, dezodorans, labelo, masti i kreme za tijelo, pastu za zube, kremu i mast za sunce, i sve što još zatreba. Kad mi što zatreba, to i napravim. Ovako na kozmetiku trošim manje novca, a i imam puno više vremena.

9. NAUČI NOVE VJEŠTINE

Još u frižideru držite mlijeko i jogurt u plastici? Da biste sami napravili jogurt, trebate žlicu gotovog jogurta i mlijeko. Napravite svoje lješnjakovo mlijeko. U vodu stavite lješnjake ili bademe u omjeru 1: 4 (jedna šalica lješnjaka, četiri šalice vode), miksajte dok ne dobijete gustu bijelu tekućinu, kao što je mlijeko. Napravite svoju nutelu, svoju pastu za zube, svoj dezić, svoj labelo, svoju kocku za masažu, svoju mast za sunce, svoje ulje za lice itd.

10. POLUDIO SI - PA ŠTO?

Prijatelji ne žele s vama više na kavu. Svima idete na živce. Smirite se, već ste jako puno učinili. Sjetite se - strpljenje. Ne namećite nikome svoje mišljenje, živite svoj život, budite primjer i dajte informacije samo ako to od vas traže. Budite aktivni u svojoj zajednici, pomognite drugima da nauče.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:11